Eddo Verdoner wordt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding
Nieuws

Eddo Verdoner wordt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

Redactie 05 maart 2021, 18:30
Eddo Verdoner wordt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

“Op verzoek van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal de heer Verdoner komend jaar gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap.” Eddo Verdoner, nu voorzitter van het Centraal Joods Overleg, wordt dus de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), zo maakte de Rijksoverheid vanmiddag bekend.

Het idee voor een coördinator komt uit de initiatiefnota voor antisemitismebestrijding van Gert-Jan Segers (CU) en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), nadat de voormalig voorzitter van het CJO, Ron van der Wieken, daarom in een rondetafelgesprek had gevraagd.

De NCAB zal als onafhankelijk adviseur de minister van Justitie en Veiligheid adviseren over de strafrechtelijke aanpak van antisemitisme en de beveiliging van de Joodse gemeenschap. Ook adviseert hij over het versterken van de samenwerking tussen politie, het OM en de gemeenten als het gaat om antisemitismebestrijding.

Eddo Verdoner is een bekend gezicht in Joods Nederland. Naast voorzitter van het CJO is hij bestuurslid van het CIDI, lid van de PvdA en verbonden met de NIG Utrecht. Zijn aanstelling als coördinator geldt voor zeker een jaar, daarna volgt een evaluatie plaats. Verdoner start op 1 april 2021, zijn functie als voorzitter bij het CJO legt hij daarvoor neer. Het ligt in de lijn der verwachting dat vicevoorzitter Ronny Naftaniel zijn taken bij die organisatie overnemen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking