Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Eddo Verdoner wordt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

Redactie 05 maart 2021, 18:30
Eddo Verdoner wordt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

“Op verzoek van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal de heer Verdoner komend jaar gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap.” Eddo Verdoner, nu voorzitter van het Centraal Joods Overleg, wordt dus de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), zo maakte de Rijksoverheid vanmiddag bekend.

Het idee voor een coördinator komt uit de initiatiefnota voor antisemitismebestrijding van Gert-Jan Segers (CU) en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), nadat de voormalig voorzitter van het CJO, Ron van der Wieken, daarom in een rondetafelgesprek had gevraagd.

De NCAB zal als onafhankelijk adviseur de minister van Justitie en Veiligheid adviseren over de strafrechtelijke aanpak van antisemitisme en de beveiliging van de Joodse gemeenschap. Ook adviseert hij over het versterken van de samenwerking tussen politie, het OM en de gemeenten als het gaat om antisemitismebestrijding.

Eddo Verdoner is een bekend gezicht in Joods Nederland. Naast voorzitter van het CJO is hij bestuurslid van het CIDI, lid van de PvdA en verbonden met de NIG Utrecht. Zijn aanstelling als coördinator geldt voor zeker een jaar, daarna volgt een evaluatie plaats. Verdoner start op 1 april 2021, zijn functie als voorzitter bij het CJO legt hij daarvoor neer. Het ligt in de lijn der verwachting dat vicevoorzitter Ronny Naftaniel zijn taken bij die organisatie overnemen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Leo Smole 07 maart 2021, 19:05
Fijn dat er zo’n coördinator komt! Met dank aan CU en VVD. Was wel beter geweest als het een niet-jood was geweest. Zou op zijn minst objectiever lijken. En als het nu toch G-d verhoede verder misgaat hebben ‘de Joden’ het zelf gedaan... We zullen zien, hopelijk valt het mee.
Dux 14 mei 2021, 16:31
Op zich hartstikke goed dat er zo'n coordinator komt, maar ik maak me wel ernstige zorgen over het feit dat gekozen is voor een CIDI-bestuurslid. Het CIDI is een pro-Israelische lobbyorganisatie die vaak scherp stelling neemt in het openbare debat. Daarbij stellen ze regelmatig legitieme kritiek op Israel gelijk aan anti-semitisme. Dat zo'n club nu een belangrijke adviseur mag leveren voor het vormen van overheidsbeleid vind ik eerlijk gezegd heel raar.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *