Een onafzienbare stroom drek
Opinie

Een onafzienbare stroom drek

Bart Schut 08 november 2020, 12:00
Een onafzienbare stroom drek

Iets wat niemand je vertelt als je gaat werken voor een Joods nieuws- en opinieblad: de enorme hoeveelheid antisemitische bagger die je over je heen krijgt, ook als niet-Jood. En in sommige gevallen juist als niet-Jood. Hoofdredacteur Esther Voet lichtte vorige week in haar commentaar al een tipje van de sluier op, toen zij vertelde over haar aangifte tegen een beruchte Facebookterrorist. Deze serieantisemiet noemt zich ‘Lodewijk Dijkstra’, maar de kans dat dit echt zijn naam is, is ongeveer even groot als die dat ‘Bart Schut’ een nom de plume is van Shlomo Rabinowitz. Als u op de sociale media op enig moment heeft laten weten dat u van Joodse afkomst bent, is de kans groot dat ‘Lodewijk’ u heeft aangeschreven. Mij stuurde hij een privébericht via Facebook: “Wanneer gaat er een kogel door je kop?”

Subtiliteit is zelden een typerende karaktereigenschap onder antisemieten. “Smoel houden, Jude,” bijt @AdmiraalHein mij toe op Twitter. @bloemkoolisgez5 meldt dat ‘Joden’ – dat woord herhaalt hij zesmaal, voor het geval ik het niet zou begrijpen – ‘varkens, apen en verachte wezens’ zijn. @AtalayAlperen vindt dat ik als NIW-journalist ‘voor de grootste bloedzuigers die er is’ [sic] werk. Andere Twitteraars rekenen mij vermeende Israëlische oorlogsmisdaden aan. Zoals @hommecorstanje, die vermoedt dat ik een ‘joods orgasme’ krijg bij luchtaanvallen op Gaza, of @tayfunaltuntash die mij vanwege de ‘moord van joodse soldaten op kinderen’ een ‘hypocriete kut’ vindt.

Anderen denken dat zij geen antisemieten zijn als zij het woord ‘Jood’ door ‘zionist’ vervangen. @fatimaezhar vindt Esther Voet en mij ‘ziorats’. De enige Fatima Ezhar die ik op internet heb kunnen vinden is docent culturele en kunstzinnige vorming bij de gemeente Amsterdam, maar ik ga er blind van uit dat dat een ander is, want Amsterdam zou natuurlijk nooit zo iemand aanstellen. @BesmikaAllahuma meldt mij dat zionisten ‘de kinderen van varkens en apen’ zijn – tot zover de gedachte dat ‘zionist’ en ‘Jood’ twee totaal verschillende zaken zouden zijn.

Groot is de verwondering als de schelders en dreigers erachter komen dat ik niet Joods ben. In een reactie op een stroom beledigingen aan mijn adres van Israëlhater en Nieuw Wij-auteur Theo Brand, uit @bobf_crusader zijn verbazing,: “Dus Bart Schut is niet eens een echte Jood?” Wel keurig met een hoofdletter. @Alziendoog2 vraagt mij waarom ik ‘er zo Joods mogelijk’ uit probeer te zien en volgens @Btra38 ben ik een ‘nep jood’ [sic]. Anderen begrijpen niet hoe ik mijn ziel aan de Joodse ‘duivels’ heb kunnen verkopen. @ALechiffe vindt mij een ‘ongelofelijke sjabbos goj’ en @surebarur denkt dat ik ‘straks de plee mag schoonmaken bij de joodse raad’ om eraan toe te voegen dat ik goed – ‘heel goed’ – in de gaten wordt gehouden.

Verliezers
Niet alle bedreigingen zijn zo subtiel. “We pakken jou ook hoor, viese fascist,” laat @SoldaatvanErdogan weten. “Adres geven, of kankersmoel houden. Laat ik je gewaarschuwd hebben,” sommeert @UltrasAFCA1312. Sowieso is de fascinatie met kanker bijna zo groot als die met Joden in bepaalde kringen. En met moeders. Ik zal u de bedreigingen en beledigingen aan het adres van mijn moeder, mijn vrouw en zelfs mijn tweejarige zoontje besparen. Het moet wel een beetje leuk blijven allemaal.

Het is slechts een zeer beperkte bloemlezing, ik zou een heel NIW kunnen vullen met racisme, antisemitisme, homofobie, misogynie en bedreigingen die ik de afgelopen jaren als ‘Joods journalist’ heb ontvangen. Op Twitter (@bpschut) zal ik er deze week een aantal plaatsen, opdat u kunt controleren dat ik ze niet heb verzonnen. Natuurlijk is het merendeel afkomstig van puisterige Turkse pubers en eeuwig vrijgezelle QAnon-aanhangers die in de kelder bij hun ouders wonen, maar opvallend genoeg komen niet alle beledigingen en bedreigingen van dit soort totale verliezers van de Nederlandse maatschappij. Andere komen van min of meer bekende figuren.

Zoals @AbuPessoptimist, nom de guerre van Jodenhater en ‘onafhankelijk journalist’ Maarten-Jan Hijmans, die mij een ‘onaanraakbaar vieze, ongeneselijk liegende mensachtige’ vindt, die ‘gvd ook nog eens gewoon niet Joods is’. Waarvan akte. Of een andere collega, de in diskrediet geraakte Okke Oornstein, die Esther Voet een ‘haatheks’ noemt en mij een ‘racist en antisemiet’, reden voor @oornstein op te roepen tot een ‘coup’ bij het NIW. Maar het allerergst maakt Jaap Hamburger het. Hamburger vindt mij de Nederlandse Julius Streicher, de na de oorlog in Neurenberg wegens zijn aandeel in de Shoa veroordeelde en opgehangen hoofdredacteur van naziblad Der Stürmer. De implicatie is duidelijk: het NIW is de nieuwe Stürmer. Nog iets waar niemand mij voor waarschuwde toen ik vijf jaar geleden begon te schrijven voor ‘het Joodse krantje’.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking