Eenmaal andermaal? Israël!
Cultuur

Eenmaal andermaal? Israël!

Redactie 14 november 2011, 00:00
Eenmaal andermaal? Israël!

Christenen voor Israël organiseert voor het eerst een veiling voor een goed doel in Israël. Volgens organisator André Groenewegen is de belangstelling vanuit zijn trouwe achterban groot. Er is alleen interesse in waardevolle spullen; kitsch wordt geweigerd.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
„De huidige economische crisis heeft ook gevolgen voor Israël. Eenderde van de bevolking leeft tegenwoordig onder de armoedegrens. Het land heeft hulp nodig. Ik dacht: zou het niet aardig zijn om naast de vele financiële donaties die we als Christenen voor Israël krijgen, ook eens op een andere manier te helpen? Door bijvoorbeeld iets moois van jezelf weg te geven om te veilen voor een goed doel? In de gratis krant Israël Aktueel van Christenen voor Israël, heb ik een oproep geplaatst en daarop zijn veel reacties gekomen. We hebben al bijna honderd kavels.”
 
Wat gaat het goede doel precies worden?
„De opbrengst gaat naar de gaarkeuken van Abraham Israel in Jeruzalem, een van de vele gaarkeukens die het land kent. Mensen die hier aankloppen krijgen een maaltijd per dag. Wij steunen dat soort acties. Ikzelf ken de keuken van Abraham Israel erg goed, want als ik in Israël ben, ga ik er altijd naartoe om te helpen. Het is een goede organisatie die arme bejaarden en kinderen helpt; de kwetsbaren in de samenleving.”

Hoe werkt deze veiling?
„Mensen kunnen spullen aanleveren. Veilingmeester Ab Verhagen en ik beoordelen of de spullen voldoen aan de eisen. Zo ja, dan wordt het getaxeerd en gaat de waar online. We beoordelen het best streng. Niet alles is geschikt voor de veiling. We willen alleen antiek, kunst en sieraden; objecten die waarde hebben. Voor curiosa en spullen van de rommelmarkt is helaas geen plaats. Echte kitsch zetten we op Marktplaats.nl, dat zul je op de veiling dus niet aantreffen.”

Hebben jullie al spullen geweigerd?
„Onlangs kregen we een slangenlederen koffer binnen. We verwachten dat die niet veel zal opleveren. Ook zijn we nog aan het uitzoeken of we zo’n koffer wel mogen veilen. Slangen zijn vaak beschermde diersoorten. Als het illegaal is, veilen we hem niet.” 

En jullie pronkstukken?
„We hebben op onze website Israelveiling.nl een witgouden ring met diamanten. Mooi! Met een getaxeerde waarde van 1000 euro. Een ander pronkstuk is een stoeltjesklok die zo’n 750 euro moet opbrengen. Daarnaast hebben we een schilderij met een bijbelse voorstelling gekregen van de bekende, Joodse kunstenaar Mark de Klein. Het schilderij dat wij mogen veilen wordt getaxeerd tussen de 1000 en 2000 euro. En een van de mooiste objecten is een grote, antieke Engelse vogelkooi. Zo’n vijftien jaar geleden is hij maar liefst getaxeerd op 4000 gulden. Die zou dus ook nog veel geld kunnen opleveren.”

Wordt er ook online geveild?
„Nee, maar mensen kunnen alle kavels wel bekijken op de site. Ook kunnen mensen online bieden, maar uiteindelijk wordt alles op 10 december in het Van der Valkhotel in Middelburg geveild. Uiteraard kunnen mensen ook tijdens de veiling telefonisch bieden. Het opgeld bedraagt 25 procent, dat is inclusief 19 procent btw. Ik weet dat het een endje uit de buurt is, maar voor bezoekers van de veiling bieden we een hotelarrangement aan, je kunt er dus een echt weekendje uit van maken.”
 
Hoeveel bezoekers verwachten jullie?
„Daar heb ik nog geen idee van, maar we hebben een trouwe achterban. Iedereen is enthousiast over deze veiling. Direct na onze veiling houdt het Middelburgs Veilinghuis zelf een grotere veiling. Wij verwachten dat mensen die naar de grote veiling komen zullen meeliften met de onze.”

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking