Eenpanscomplot
Column

Eenpanscomplot

Esther Porcelijn 22 mei 2020, 08:53
Eenpanscomplot

Ik heb een nee/nee-sticker op mijn voordeur, maar plots lag er een vreemd krantje op de mat. De andere krant noemt het zich, met als thema ‘gezondheid’. Ik kende het niet en dus gaf ik het een kans, het zag er namelijk uit als een gewone krant.

Het begon nog niet eens zo vreselijk, met artikelen over de balans tussen complementaire en reguliere geneeskunde. Bij het omslaan van elke bladzijde werd dat eerste gevoel meer en meer tenietgedaan. Van het aanspreken van het ‘zelfhelend vermogen’ naar bangmakerij over antidepressiva (door arts Dick Bijl geschreven!) en een paniekartikel over 5G. Daarna volgde een waarschuwing voor ‘inwendig aluminium’, een artikel over het zogenaamde gebrek aan wetenschappelijke basis van vaccinatie en een uitgebreid artikel dat beweerde dat we zogenaamd niet
echt dood zouden zijn op het moment van orgaandonatie. Hierover had de auteur een boek geschreven, met voorwoord – en dus steun – van cardioloog Pim van Lommel (die dokter van de bijna-doodervaringen). Stuk voor stuk standpunten die uitentreuren weerlegd zijn of waar nu eenmaal geen enkel feitelijk bewijs voor bestaat.

Nog geen twee weken later ligt een volgende editie op het matje, over vrijheid. In een stuk genaamd ‘Politiek correcte pers versus Anne Frank’ schrijft Benjamin Adamah: ‘De gemeente is als een kip zonder kop meegegaan in de giga hoax, opgezet door de WHO en Bill Gates […] verantwoordelijk voor 496.000 definitief verlamde kinderen in India, veroorzaakt door massale poliovaccinatie. […] Dus natuurlijk geloof je kritiekloos dat alleen een vaccin ons kan redden. Natuurlijk wachten we netjes op die droomspuit van kindermoordenaar en vrouwensterilisator Bill Gates en de digitale tatoeage [een chip die ze middels dat vaccin zouden injecteren, EP], die ervoor moet zorgen dat we straks de Anne Franks van de toekomst worden.’

Dit soort pathetische vergelijkingen met WO II en Anne Frank komen vaker voor in de artikelen en ouderwets antisemitisme is de auteurs in het krantje en volgelingen niet vreemd. Zo droeg een van de demonstranten, tijdens de recente demonstratie tegen de lockdown en 5G een gele davidster op de borst met daarop het woord ‘ongevaccineerd.’ Zodra je deze kopstukken van de Nederlandse desinformatieverspreiding weerwoord biedt, doen ze het steevast af als ongefundeerd. Als je op sociale media een poging doet hen met een goede bron te confronteren, zeggen ze dat je gehersenspoeld bent of zelfs omgekocht.

Globalisten
Een paar jaar geleden zou ik dit krantje en de schrijvers ervan afgedaan hebben als marginaal en ongevaarlijk. Nu zou dit te gemakkelijk zijn, daarvoor zie je te veel van dit soort ideeën weerspiegeld op de sociale media. Je kan nog geen Facebookpost van het RIVM openen en – pak ’m beet – drie reacties daaronder zie je de eerste lightversies van dit soort theorieën al langskomen. Massaal worden vierdelige documentaires gedeeld waarin causale verbanden tussen 5G, het coronavirus, geïnjecteerde chips, Bill Gates en een Joodse supermacht gesuggereerd worden. De grote machthebbers die ons allemaal in de greep zouden hebben, kennen vele namen: new world order, globalisten, Soros en recentelijk is daar de cabal aan toegevoegd. Drie keer raden waar dat woord van afgeleid is. Het woord ‘documentaire’ zijn deze filmpjes overigens niet waard, ze zien eruit alsof iemand uit groep 6 een powerpointpresentatie in elkaar heeft geknutseld. De kijker ziet steeds plaatjes van bijvoorbeeld een zendmast, een logo van 5G en een foto van Bill Gates in beeld met een voice-over die dan zegt ‘het kan geen toeval zijn dat net nu 5G uitgerold gaat worden terwijl corona maar een gewoon griepje is.’ Alle ogenschijnlijk losse theorieën worden bij elkaar gegooid, als een eenpanscomplot zonder bronverwijzingen of echte argumenten.

De andere krant (volgens hun eigen site gefinancierd door onder andere Café Weltschmerz) is slechts een uitingsvorm van deze gedachtewereld die steeds meer grip op de sociale media lijkt te krijgen. Ik zie zelfs kennissen dit soort filmpjes delen. Ik schrik er enorm van dat puur en alleen de regelmaat waarmee men dit soort ideeën tegenkomt, hen het gevoel geeft dat er wel een kern van waarheid in zal zitten. Dat gevaarlijke ideeën en antisemitisme welig tieren op internet is niet nieuw, maar het groeiende aantal lightversies baart mij zorgen. Dit is een strijd waarin de waarheid op het spel staat.

Nu maar eerst even twintig extra nee/nee-stickers op mijn brievenbus plakken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking