Eerste Amerikaanse soldaten gedood sinds begin Gaza-oorlog
Nieuws

Eerste Amerikaanse soldaten gedood sinds begin Gaza-oorlog

Redactie 28 januari 2024, 18:22
Eerste Amerikaanse soldaten gedood sinds begin Gaza-oorlog

Drie Amerikaanse militairen zijn gedood bij een aanslag op hun basis in Jordanië. Volgens president Joe Biden zit Iran achter de aanval. Het is de zoveelste escalatie van het regime in Teheran in zijn pogingen de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza een regionaal karakter te geven.

Terwijl Biden steeds meer zijn oren laat hangen naar de anti-israëlische linkervleugel van zijn Democratische Partij, uit angst de presidentsverkiezingen van Donald Trump te verliezen zonder de steun Amerikaanse moslims en pro-Palestijnse activisten, laat Iran zien wie de ware vijand van de VS is. En dat is duidelijk niet Israël. Bij een door de Islamitische Republiek georkestreerde droneaanval kwamen vannacht drie Amerikaanse militaire om het leven. Nog eens 25 anderen raakten gewond bij de aanval.

Het zijn de eerste Amerikaanse soldaten die zijn gedood sinds de Hamasaanval op Israël op 7 oktober. Niet de eerste Amerikaanse burgers trouwens, tientallen Israëli’s met een VS-paspoort werden die dag door Palestijnse terroristen afgeslacht en tenminste zes Amerikanen zitten nog als gijzelaars vast in Gaza.

Bidens beperkte vergeldingsaanvallen op de Houthi’s hebben nauwelijks enig effect gesorteerd

‘Toren 22’ is een kleine Amerikaanse basis in het noordoosten van Jordanië die wordt gebruik voor het bestrijden van ISIS en andere islamitische terreurorganisaties in het Midden-Oosten. De afzender van de drone zijn volgens Biden Syrische en Iraakse terroristen, maar de president twijfelt er niet aan wie werkelijk achter de aanval zit: het regime van de ayatollahs in Iran. Biden heeft aangekondigd dat Teheran verantwoordelijk zal worden gehouden voor de aanslag.

Eerder gaf Iran al opdracht aan de sjiitisch-Libanese terreurbeweging Hezbollah Israël aan te vallen en stookte het de fundamentalistische sjiieten in Jemen, de Houthi’s, op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee onder vuur te nemen. Tot nu toe waren daarbij geen Amerikanen om het leven gekomen, maar met deze aanval heeft Iran die ‘rode lijn’ overschreden. De vraag is hoe Biden zal reageren in dit verkiezingsjaar. Zijn uiterst beperkte vergeldingsaanvallen op de Houthi’s hebben in ieder geval nog nauwelijks enig effect gesorteerd.

Plaats opmerking