Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Eerste Israëlische grondoperaties in Gaza; IDF wijst veilige corridor aan voor Palestijnse burgers

Redactie 14 oktober 2023, 13:25
Eerste Israëlische grondoperaties in Gaza; IDF wijst veilige corridor aan voor Palestijnse burgers

IDF-eenheden zijn de afgelopen dagen de Grens met Gaza overgestoken. Bij deze relatief kleine operaties, waarschijnlijk uitgevoerd door commando-eenheden, zouden lichamen van door Palestijnse terroristen vermoorde Israëlische burgers veiliggesteld zijn. Ook zouden de soldaten persoonlijke voorwerpen hebben gevonden van de geschatte 150 door Hamas ontvoerde Israëli’s en buitenlandse staatsburgers. Het dodental van de IDF-vergeldingsoperatie in Gaza zou volgens Hamas zijn opgelopen tot 2215.

Palestijnen verlaten hun huizen in het noorden van Gaza – Foto: Atia Mohammed/Flash90

De IDF heeft twee corridors aangewezen waarbinnen het veilig is voor burgers zich van de noordelijke helft van Gaza naar het zuiden van de Strook te verplaatsen. Israël riep gisteren zo’n 1,1 miljoen Palestijnen op het noorden te verlaten, in wat wordt gezien als een voorbereiding op een grondoffensief. Terreurbeweging Hamas wil juist niet dat de burgers van Gaza het gebied verlaten. Dit omdat de aanwezigheid van de burgers de militaire operatie van de IDF een stuk moeilijker maakt. De terroristen weten dat Israël zal proberen het aantal burgerslachtoffers te beperken. Bovendien zijn deze in te zetten als propagandamiddel voor Hamas. Intussen weigert buurland Egypte zijn grens met Gaza te openen voor de opvang van Palestijnse vluchtelingen. Vanmorgen werd er wel een akkoord bereikt tussen Egypte, Israël en de VS, waardoor in Gaza wonende buitenlanders het gebied kunnen verlaten.

500 slachtoffers van de bloedigste dag voor het Joodse volk sinds de Holocaust zijn nog niet geïdentificeerd

De humanitaire situatie in Gaza is nijpend. Dit wordt aan de ene kant veroorzaakt door de meer dan 6000 Israëlische luchtaanval op doelen van Hamas, maar zeker ook omdat de terreurbeweging in de achttien jaar dat het in de Gazastrook de scepter zwaait, nauwelijks heeft geïnvesteerd in infrastructuur voor energie, voedsel, water en gezondheid. Nota bene Hamas zelf heeft beelden verspreid waarop te zien is hoe haar terroristen waterleidingen openbreken om de buizen te gebruiken voor het vervaardigen van raketten. Veel hulpgeld voor Gaza verdween in de zakken van de Hamasleiders, van wie de belangrijkste in ongekende rijkdom in het buitenland leven. En in plaats van scholen en ziekenhuizen te bouwen, concentreerde Hamas zich vrijwel volledig op het aanleggen van terreurtunnels en andere infrastructuur voor de strijd tegen Israël, dat zich al in 2005 eenzijdig terugtrok uit de Gazastrook.

Een konvooi IDF-tanks bij de grens met Gaza – Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De IDF zegt bij haar vergeldingsoperatie een bevelhebber van de Nukhba-commando-eenheid gedood te hebben. Ali Qadhi werd geliquideerd door middel van een drone-aanval. De Nukhba-eenheid van Hamas wordt gezien als verantwoordelijk voor een groot deel van de beestachtige slachting onder Israëlische burgers in nederzettingen langs de grens met Gaza. 500 slachtoffers van die bloedigste dag voor het Joodse volk sinds de Holocaust zijn nog niet geïdentificeerd, deels omdat hun lichamen verbrand of ernstig verminkt zijn door de Palestijnse terroristen. 355 Israëlische slachtoffers van de terreurinvasie en raketaanvallen liggen nog in ziekenhuizen. Een opvallend detail is hoe willekeurig de bloedlust van de Hamasterroristen in Zuid-Israël was: het aantal vermoorde Thaise gastarbeiders is opgelopen tot liefst 24. Alle door Hamas vermoorde Thais waren burgers.

Op de foto boven: Israëli’s steken kaarsjes aan op het Dizengoffplein in Tel Aviv, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Hamasterreur – Avshalom Sassoni/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (9)
Shlomo Itai 14 oktober 2023, 16:10
De situatie in Gaza is nijpend, ongetwijfeld, maar wisten de Gazanen op 25 januari niet op wie ze stemden toen ze voor de enige keer in hun leven in echte democratische verkiezingen met een ruime meerderheid voor Hamas kozen ? Zijn Gazaanse ouders ontheven van verantwoordelijkheid voor de toekomst van hun kinderen ? De bloedige apocalyptische ideologie van de moslimbroeders is 21 jaar ouder dan de staat Israël ! - dus zeg leg de verantwoordelijkheid niet bij Israël dat nog lang rond zal lopen met het trauma van de pogrom van 7 oktober. Dit mag nooit meer gebeuren - dus Hamas moet worden uitgeschakeld, koste wat het kost.
tiki 15 oktober 2023, 09:03
IDF wijst veilige corridor aan voor Palestijnse burgers & heeft de deadline van 24 uur ook (onofficieel) verlengd. Iedereen die DAARNA in het gebied verblijft word beschouwd als Hamas medewerker & doodgeschoten. Dit in tegenstelling tot de Hamas leidershap die de mensen in woord & daad verhindert te vertrekken, ze dreigt voor "de gevolgen erna & paniek veroorzaakt door op eigen mensen te schieten. Hun "argument" is dat Israel liegt & een 2e Naqba voorbereid en zij hun land moeten beschermen.....'wel .boven de grond, terwijl de leiders veilig onder het Shifa ziekenhuis zitten, mét water, voedsel & electriciteit. Dit keer gaat het spelletje niet op...'ook de ziekenhuizen hebben orders gekregen de patienten te evacueren. Israel gaat (waarschijnlijk) voor het héle ondergrondse metro complex. De "humanitaire situatie" in Gaza is nijpend. Echt? Het is nooit anders geweest. Zo was het onder het Egyptische bewind, tijdens het corrupte PA bewind tot het cynische Hamas bewind. Gaza was het afvoerputje van Egypte, dat ze na de vredesonderhandelingen met Israel persé niet terug wilden.De Arabische broeders van Egupte tot Emiraten & Saudi Arabie geven lauwe mondelinge ondersteuning, maar that's it. Zij willen géén palestijn in hun gebied & Hamas haten ze nog meer als de Israeli's., zijnde de Islamitische Broederschap, een fanatieke verboden Moslim organisatie in die landen. Amerika's argument is om wél tentenkampen te zetten in Egypte omdat humanitaire narigheid in de handen speelt van Hamas....afwachten!
tiki 15 oktober 2023, 09:33
Nu in de Israelische media de verhalen boven komen van hen die overleefd hebben en kunnen vertellen wat er op de 7e October is gebeurd kunnen we er kort over zijn: Een HOLOCAUST, waarin héle families planmatig zijn weggevaagd, doodgeschoten, verbrand, onthoofd, verminkt, vernederd, gemarteld, aangerand....als gevangene meegenomen & als gijzelaar gebruikt. De overlevenden die 'altijd hebben geloofd in samenleven & werken met hun palestijnse buren hebben nu maar één mantra...'WIJ! De binnenkort losbarstende terminologie in onze media over "proportioneel".of dit pogrom tegen Joden een ""verassingsaanval" van Hamas te noemen (BBC), natuurlijk niet door palestijnen, G-d verhoede, is 'buitenproportioneel Antisemitisch want het word alléén gebruikt wanneer het Israel betreft....én de overhand heeft! Zij kiezen hierdoor (met wollige woorden) vóór barabrisme versus humanisme, leugens versus waarheid, zwakte versus standvastigheid & zwichten voor bullies. Deze grondoorlog is dan ook iets wat de valse waarheden & dogma's in de wereld (niet alleen in dit gebied) zullen veranderen......ten goede, ondanks de vele slachtoffers die het zal kosten want 'uiteindelijk verdrijft het goede altijd het kwaad.
D.Nieuwstraten 15 oktober 2023, 12:25
Onbegrijpelijk dat 2 broeder volken elkaar al sinds de komst van de islam proberen uit te moorden en niet te begrijpen dat het binnen die volken al niet veel beter is. Wie haat zaait zal haat oogsten. Let wel er is gedachtengoed waarbij de wereld 1 kalifaat moet worden met de sharia als wetgeving , Allah verhoede dat !
Ezra E. 15 oktober 2023, 13:17
Ja, de laatste verkiezingen in de Palestijnse gebieden waren begin 2006, bijna 18 jaar geleden. De keuze was toen heel beperkt tussen twee partijen de toen gevestigde corrupte macht van Fatah, de PLO, en Hamas. In de Gazastrook liet de PLO het afweten en was Hamas wel blijkbaar in staat om toen ook sociaal werk uit te voeren. Ja, de volwassen, nu 35 +, kozen toen voor een belangrijk groot deel voor Hamas. Ik denk vooral omdat Hamas toen nog wat positief leverde in hun leven in vergelijking met de Palestijnse Autoriteit die vooral een organisatie was uit de Westbank voor de bovenlaag in de Westbank. Ik denk dat veel kiezers op Hamas nu spijt hebben gekozen te hebben voor Hamas maar in Gaza dit te laten blijken is mij of meer je eigen vonnis tekenen of persona non grada worden en daar niet meer te kunnen overleven. Hoe bereik je dat de mensen in Gaza hun vertrouwen in Hamas echt kwijt raken en durven een ander bestuur te installeren? Alleen, helpen, afbreken is niet voldoende want niet bestuur moet toch ook kunnen zorgen voor duurzaam vreedzaam overleven?
tiki 15 oktober 2023, 13:30
Heb net het programma Buitenhof gezien. Kan alleen opmerken dat zij de Pullizer prijs verdienen als officiele spreekbuis voor Hamas. De leugens door de Volkskrant journaliste stroomden van de buis zoals een waterval van de berg. Zonder énige historische kennis of ook maar de pretentie van onpartijdigheid mocht zij haar gifbeker als "journaliste" met ons delen want journalisten spreken natuurlijk altijd de waarheid. De ""palestijnse dorpjes die door Israel waren vernietigd in de Naqba"""".(1948). Géén woord dat de ""Naqba"" is ontstaan omdat Arabiere Israel aanvielen om haar te vernietigen iets wat gelukkig mislikte (2x) . Géén woord dat Jordanie 19 jaar de baas was in ""de palestijnse gebieden"" maar géén palestijnse staat oprichtte. De ""arme palestijnen' in Gaza die totaal afhankelijk zijn van Israel"" (waarom). Blijkaar voert de "hulp" organisatie UNWRA haar werk bar slecht uit want 75 jaar UNWRA en "de palestijnse vluchteling" groeit wereldwijd mét Westerse miljardenhulp als kool. De raketten in UNWRA scholen met hun Jodenhaat curriculum, de ziekenhuizen als bescherming voor de Hamas leiderschap in hun ondergrondse kelders, géén woord. De "journalist" uit de "Westbank" kreeg een breed platvorm om alle clichés over de onschuldige/zielige palestijnen t.o. de bezettende & moordende Israeli's & 'colonisten" uit te kotsen. De mevr. van Artsen zonder Grenzen deelde met ons dat Israelische vliegtuigen palestijnse vluchtelingen bombardeerden (alhoewel ze moest toegeven dat de verbinding onmogelijk is door gebrek aan electriciteit) Waar komt haar informatie dan vandaan. Géén woord van deze onbenullige propaganda tante over Hamas die vluchtende palestijnen hersenspoelt om vooral in hun huizen te blijven & stopt als ze niet luisteren.(zijn beelden van) . Het Buitenhof programma was één propaganda stunt & hersenspoeling voor ignoranten, blijkbaar geleerd van hun Hamas vrienden. Het was BESCHAMEND! Helers die dieven beschermen verdienen een zwaardere straf en journalisten die terroristen & moordenaars verdedigen ditto***** Gelukkig is daar de IDF die weet dat Joods bloed NOOIT meer onbeantwoord zal vloeien, ondanks alle lastercampagnes in het "beschaafde" westen. Over het recht van Israel dat al sinds 10.000 BCE bewezen eigenaar is van dit gebied en dat 'daarom Joden daarnaar terugkeerden na 2000 jaar gedwongen exile (inclusief Joden Inquisitie, pogroms & Holocaust), zullen we maar zwijgen want ieder normaal mens begrijpt dat niemand 'vrijwillig naar zo een gebied zou terugkeren, een groen eiland temidden van een kolkende, vijandige bevolking, behalve als dit hun échte thuis is. .
Ineke Zwiers-van Holt 15 oktober 2023, 16:03
Wat verschrikkelijk, wat een onmensen zijn die Hamas leiders om zelf veilig en rijk te leven. Het mag niet gezegd worden maar 1940-1945 waren er kampcommandant en, die in Villa woonden met gezin en ook rijk leefden.
Shlomo Itai 15 oktober 2023, 23:07
@Ezra: De apocalyptische ideologie van Hamas, tot 1984 de Moslimbroeders van Palestina, was al vanaf 1927 bekend. Niet alleen had Hamas de vernietiging van alle Joden als artikel 7 in haar charter staan, ze had ook al vele bloedige aanslagen gepleegd die o.a. de afsluiting van de Gazastrook tot gevolg hadden. De Gazanen wisten in 2006 niet alleen heel goed wat de moslimbroeders van Hamas al 79 jaar predikten, maar ook dat Hamas bloedserieus meende wat het zei. De Gazanen wisten m.a.w. PRECIES waar ze voor kozen en wat de prijs was. Geen enkele ruimte voor naïviteit. Ongetwijfeld betreuren ze hun verliezen, maar berouw ? Handelen uit angst voor Hamas ? Na de slachtpartijen in de kibboetsen verschenen grote aantallen Gazaanse vrouwen en meisjes om op hun gemak van de slachtoffers alles te roven wat ze konden dragen. Dat klinkt niet als handelen uit angst voor Hamas - dat klinkt honderd procent als gedrag volgens de regels van de islam in de dagen van Muhammad.
tiki 16 oktober 2023, 08:53
Het zou de Nederlandse (e.a.) media sieren om aan 'discussie tafels & 'duidingsprogramma's mensen uit te nodigen die weten waarover ze spreken en géén dode koeien & palestijnse propaganda papagaaien. De een na de andere "expert" komt ons met zijn niet aanwezige historische/huidige/militaire kennis over Israel, Jodendom, Arabieren, palestijnen, Islam & REGIO informeren en voorspellingen doen over het hoe/wanneer van de grond oorlog en de mensenrechten 'door Israel geschonden'. Het is pure demagogie & hersenspoeling. (zoals ik had voorspeld). De loze discussies erover in Nederland hebben net zoveel waarde als de discussie over de rechten van de fruitvlieg. In oorlog zijn er géén mensenrechten, alléén winnaars & verliezers! Er is niets mis mee om te zeggen 'ik weet het niet (wat bij 99% van de "experts" het geval is). Liever zwijgen dan spreken en je domheid & gebrek aan kennis bewijzen. Ze mogen ditmaal een voorbeeld nemen aan de Duitse media/regering waar ze de waarheid niet uit de weg gaan en zich niet laten koeieneren door een stelletje terroristen, verkleed als humanisten. Om het nog eenmaal duidelijk te stellen.......'Het lot van de palestijnse Arabieren werd in 1948 geschreven door de Arabische landen, 75 jaar lang gefinancierd door het Westen via UNWRA en bezegeld & afgeleverd door 'humanistische' terreurorganisaties zoals PLO/Hamas/PFLP/Islamic Jihad, Hezbollah & vrienden, gefinancierd door het Westen via UNWRA! Voor klachten over hun huidige lot & mensenrechten moeten dus ze bij Hamas & hun helpers zijn......'niet bij Israel. De beste tijd voor Gazanen was toen Israel het 'bezette. Ieder weekend kwamen jonge mensen uit Gaza dansen in de Israelische disco's in Jeruzalem, de restaurants zaten vol met palestijnen uit Gaza en zaken werden over & weer gedaan. Hamas kwam aan de macht door de totale corruptie van de PLO....waar nog niets aan is veranderd.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *