Eerste Israëlische grondoperaties in Gaza; IDF wijst veilige corridor aan voor Palestijnse burgers
Nieuws

Eerste Israëlische grondoperaties in Gaza; IDF wijst veilige corridor aan voor Palestijnse burgers

Redactie 14 oktober 2023, 13:25
Eerste Israëlische grondoperaties in Gaza; IDF wijst veilige corridor aan voor Palestijnse burgers
People gather and light candles to remember the Israeli victims at Dizengoff Square in Tel Aviv, October 13, 2023. Photo by Avshalom Sassoni/Flash90 *** Local Caption *** קורבנות מבצע חרבות ברזל חמאס עזה נרות כיכר דיזינגוף

IDF-eenheden zijn de afgelopen dagen de Grens met Gaza overgestoken. Bij deze relatief kleine operaties, waarschijnlijk uitgevoerd door commando-eenheden, zouden lichamen van door Palestijnse terroristen vermoorde Israëlische burgers veiliggesteld zijn. Ook zouden de soldaten persoonlijke voorwerpen hebben gevonden van de geschatte 150 door Hamas ontvoerde Israëli’s en buitenlandse staatsburgers. Het dodental van de IDF-vergeldingsoperatie in Gaza zou volgens Hamas zijn opgelopen tot 2215.

Palestijnen verlaten hun huizen in het noorden van Gaza – Foto: Atia Mohammed/Flash90

De IDF heeft twee corridors aangewezen waarbinnen het veilig is voor burgers zich van de noordelijke helft van Gaza naar het zuiden van de Strook te verplaatsen. Israël riep gisteren zo’n 1,1 miljoen Palestijnen op het noorden te verlaten, in wat wordt gezien als een voorbereiding op een grondoffensief. Terreurbeweging Hamas wil juist niet dat de burgers van Gaza het gebied verlaten. Dit omdat de aanwezigheid van de burgers de militaire operatie van de IDF een stuk moeilijker maakt. De terroristen weten dat Israël zal proberen het aantal burgerslachtoffers te beperken. Bovendien zijn deze in te zetten als propagandamiddel voor Hamas. Intussen weigert buurland Egypte zijn grens met Gaza te openen voor de opvang van Palestijnse vluchtelingen. Vanmorgen werd er wel een akkoord bereikt tussen Egypte, Israël en de VS, waardoor in Gaza wonende buitenlanders het gebied kunnen verlaten.

500 slachtoffers van de bloedigste dag voor het Joodse volk sinds de Holocaust zijn nog niet geïdentificeerd

De humanitaire situatie in Gaza is nijpend. Dit wordt aan de ene kant veroorzaakt door de meer dan 6000 Israëlische luchtaanval op doelen van Hamas, maar zeker ook omdat de terreurbeweging in de achttien jaar dat het in de Gazastrook de scepter zwaait, nauwelijks heeft geïnvesteerd in infrastructuur voor energie, voedsel, water en gezondheid. Nota bene Hamas zelf heeft beelden verspreid waarop te zien is hoe haar terroristen waterleidingen openbreken om de buizen te gebruiken voor het vervaardigen van raketten. Veel hulpgeld voor Gaza verdween in de zakken van de Hamasleiders, van wie de belangrijkste in ongekende rijkdom in het buitenland leven. En in plaats van scholen en ziekenhuizen te bouwen, concentreerde Hamas zich vrijwel volledig op het aanleggen van terreurtunnels en andere infrastructuur voor de strijd tegen Israël, dat zich al in 2005 eenzijdig terugtrok uit de Gazastrook.

Een konvooi IDF-tanks bij de grens met Gaza – Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De IDF zegt bij haar vergeldingsoperatie een bevelhebber van de Nukhba-commando-eenheid gedood te hebben. Ali Qadhi werd geliquideerd door middel van een drone-aanval. De Nukhba-eenheid van Hamas wordt gezien als verantwoordelijk voor een groot deel van de beestachtige slachting onder Israëlische burgers in nederzettingen langs de grens met Gaza. 500 slachtoffers van die bloedigste dag voor het Joodse volk sinds de Holocaust zijn nog niet geïdentificeerd, deels omdat hun lichamen verbrand of ernstig verminkt zijn door de Palestijnse terroristen. 355 Israëlische slachtoffers van de terreurinvasie en raketaanvallen liggen nog in ziekenhuizen. Een opvallend detail is hoe willekeurig de bloedlust van de Hamasterroristen in Zuid-Israël was: het aantal vermoorde Thaise gastarbeiders is opgelopen tot liefst 24. Alle door Hamas vermoorde Thais waren burgers.

Op de foto boven: Israëli’s steken kaarsjes aan op het Dizengoffplein in Tel Aviv, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Hamasterreur – Avshalom Sassoni/Flash90

Plaats opmerking