‘Eieren te duur? Schuld van Israël!’
Nieuws

‘Eieren te duur? Schuld van Israël!’

Redactie 19 februari 2024, 14:49
‘Eieren te duur? Schuld van Israël!’

‘Schat, je zult die eieren moeten terugleggen,’ zegt de vrouw in de supermarkt tegen haar echtgenoot. ‘Hoezo, houden de kinderen niet meer van eieren?’ antwoordt die verbaasd. ‘Nee, ze houden nog wel van eieren, maar dat geld moeten we opzij leggen om Palestijnen te vermoorden.’ Dan legt zij uit dat elke Amerikaan betaalt ‘om bommen op Gaza te gooien’. En voor de ziektekostenverzekeringen van Israëli’s, dus ‘leg de bananen ook maar terug’.

Nee, dit is geen sketch van Saturday Night Live, het is een heuse advertentie van een Amerikaanse presidentskandidaat. Waarmee antisemitisme nu ook zijn weg heeft gevonden naar de campagne voor de verkiezingen van 5 november dit jaar. Antisemitisme? Jazeker, want los van het eeuwenoude frame dat Joden kindermoordenaars zijn, wordt in het spotje niet gemeld dat de Amerikaanse belastingbetaler de afgelopen twee jaar veel meer geld heeft opgehoest voor wapens voor Oekraïne: no Jews no news, dus.

Cenk Uygur met Bernie Sanders (l) in 2016 – Foto: Ben Lovett

Gelukkig is de advertentie niet voor een van de twee kandidaten die een kans maken op het presidentschap, Joe Biden en Donald Trump, maar voor de radicaal linkse Democraat Cenk Uygur. Deze Turks-Amerikaanse politicus is allesbehalve brandschoon. Zo ontkent Uygur de Armeense Genocide, opvallend want dat was een echte volkenmoord in tegenstelling tot de verzonnen ‘genocide’ in Gaza.

Toen medewerkers van zijn bedrijf een vakbond wilden oprichten, werden zij ontslagen

Daarnaast heeft Uygur zich schuldig gemaakt aan racistische uitspraken tegen verschillende bevolkingsgroepen, maar ook aan misogyne uitlatingen over vrouwen. Bovendien is de Turkse Amerikaan door en door hypocriet. Als ‘democratisch socialist’ pleit hij met de mond voor de rechten van werknemers, bijvoorbeeld voor hogere lonen en een verplichte ziektekostenverzekering. Maar toen medewerkers van zijn eigen bedrijf een vakbond wilden oprichten, werden zij gekort op hun bonussen en de organisator werd zelfs ontslagen.

Uygur deed tot nu toe twee pogingen verkozen te worden in het Huis van Afgevaardigden in Washington, maar beide malen verloor hij kansloos. Sinds zijn uitspraken over vrouwen en minderheden aan het licht zijn gekomen, hebben veel van zijn radicaal linkse ondersteuners – onder wie senator Bernie Sanders – zich van hem afgekeerd. Betwijfeld mag worden of zijn antisemitische verkiezingsspotjes hetzelfde effect zullen hebben, gezien de rabiate anti-Israëlhouding van de linkervleugel van de Democratische Partij. Hoe dan ook is Uygur kansloos in de strijd om het presidentschap. Niet alleen vanwege zijn impopulariteit, maar ook omdat de staten weigeren hem op hun stembiljetten te plaatsen. Uygur is in Istanboel geboren en om president te worden, moet een kandidaat al bij zijn of haar geboorte de Amerikaanse nationaliteit gehad hebben.

Plaats opmerking