Eindelijk gerechtigheid: 15 jaar cel voor Malka Leifer wegens verkrachting
Nieuws

Eindelijk gerechtigheid: 15 jaar cel voor Malka Leifer wegens verkrachting

Redactie 24 augustus 2023, 14:48
Eindelijk gerechtigheid: 15 jaar cel voor Malka Leifer wegens verkrachting
Malka Leifer, An Ultra orthodox teacher wanted in Australia for child sex abuse, seen on a screen via a video link during a court hearing at the Jerusalem District Court on July 20, 2020. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** בית משפט מחוזי ירושלים הסגרה אוסטרליה בית משפט חרדית מלכה לייפר

De Australisch-Joodse zussen Elly Sapper en Dassi Ehrlich kunnen na een juridisch gevecht van vijftien jaar opgelucht ademhalen: Malka Leifer, het hoofd van een ultraorthodoxe school in Melbourne, is veroordeeld wegens seksueel misbruik van de twee zusjes. Wel werd Leifer vrijgesproken van het misbruiken van een derde zus, Nicole Meyer.

De zaak heeft zolang geduurd omdat Leifer Australië in 2008 ontvluchtte toen duidelijk werd dat de politie op het punt stond haar te arresteren. Vervolgens hielden machtige ultraorthodoxe politici in Israël haar jarenlang de hand boven het hoofd zodat zij niet werd uitgeleverd. Dat gebeurde pas in 2021.

Leifers slachtoffers Elly Sapper, Dassi Ehrlich en Nicole Meyer in 2019 – Foto: Flash90

Leifer is schuldig bevonden aan verkrachting. Daarbij rekent de rechter haar zwaar aan dat zij misbruik maakte van haar vertrouwenspositie op de school en de geslotenheid van de orthodoxe gemeenschap, die het erg moeilijk maakte voor de slachtoffers om naar voren te komen. Leifer ontkent alle schuld, maar de rechter gelooft daar niets van en noemt haar daden in het vonnis ‘verraderlijk’ en ‘onverschillig’ over het leed dat zij haar slachtoffers heeft aangedaan.

Op verkrachting staat in Australië een maximale gevangenisstraf van 25 jaar, maar de rechter trok de tijd af van het vonnis die Leifer vastzat in voorarrest in Melbourne en in afwachting van haar uitlevering in Israël. Het voormalige hoofd van de orthodoxe Adass Israel-school zal tenminste elf jaar en zes maanden in de gevangenis moeten doorbrengen voor zij in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Op de foto hierboven: Malka Leifer wordt tijdens haar uitleveringsprocedure via videoverbinding ondervraagd, 20 juli 2020 – Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Plaats opmerking