Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Eindhoven vervangt Palestina-bordjes

Redactie 22 februari 2020, 08:00
Eindhoven vervangt Palestina-bordjes

De gemeente Eindhoven gaat de straatnaambordjes in de wijk Vlokhoven vervangen. Dat blijkt uit een mail van de gemeente die in handen is gekomen van het NIW. Op de borden van onder andere de Jerusalemlaan, Nazarethlaan en het Tiberiaspad staat nu nog de tekst ‘plaats in Palestina’.

De onvrede over de bordjes, die deze ondertitel al sinds 2008 dragen, laaide een paar weken geleden opnieuw op. In 2014 beloofde de gemeente al dat ze bij reguliere vervanging zouden worden veranderd. Dat bleek begin februari van dit jaar nog steeds niet het geval te zijn. Op de vraag van het NIW wanneer deze foutieve informatie dan wel zou worden weggehaald, werd geantwoord dat vervanging nog niet in de planning stond en die nog wel jaren kon gaan duren.

Maar, zo blijkt nu, Eindhoven is tot inkeer gekomen. De gemeente ontving na de vragen van het NIW ook berichten van andere instanties, zoals de Israelische ambassadeur, Christenen voor Israel en zangeres Lenny Kuhr die de trotse bezitster is van de erepenning van Eindhoven. “Met name wordt gevraagd om de ondertitel “stad in Palestina” te verwijderen bij de Bethaniëstraat, Bethelstraat, Bethlehemlaan, Gibeonstraat, Hebronstraat, Jericholaan, Jerusalemlaan, Judealaan, Nazarethlaan, Nebostraat, Samarialaan, Sichemstraat, Sionstraat, Taborstraat en Tiberiaspad,” zegt de gemeente, waaraan wordt toegevoegd dat er inmiddels nieuwe straatnaamborden, zonder onderschrift, dus al zeker niet met de ‘verduidelijking’ Plaats in Palestina, zijn besteld en dat deze naar verwachting eind maart/begin april zullen worden vervangen.

Dat staat dus haaks op de eerdere reactie dat de bordjes niet aan vervanging toe waren en de bewering dat de onderschriften zouden verwijzen naar ‘het bijbelse Palestina’.

“Wij vinden het vervelend als mensen zich door deze straatnaambordjes of de huidige discussie gekwetst voelen,” meldde de gemeente toen.

Vorige week stelde de PVV nog Kamervragen over de kwestie aan interim-minister van Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven. “Deelt u de mening dat de reden van de gemeente ‘dat de bordjes niet snel slijten’ een heel slap excuus is en het anti-Israëlbeleid van Eindhoven pijnlijk blootlegt?” Daarbij vroeg de partij of zij de bordjes zélf mochten herstellen, als de gemeente niet mee zou werken aan de vervanging. Dat lijkt nu niet meer nodig te zijn.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Simon Hammelburg 25 februari 2020, 19:33
De Gemeente Eindhoven stuurde mij ook een brief waarin gesteld dat de straatnaambordjes worden vervangen. Dat siert het bestuur van de stad maar er is meer aan de hand. Het (de Palestijnenwijk) is bedacht met een bepaalde opzet en gerealiseerd. Het wordt niet consistent teruggedraaid. Bij voorbeeld: Jeruzalemstraat, Israël. Aardrijkskundig klopt er niet veel van de selectie van de Eindhovense actievoerders en er worden veel spelfouten gemaakt. Samengevat; domme risjes die niet werden rechtgezet, als komen er wel nieuwe borden waarop het woord 'Palestina' verdwijnt en het siert Eindhoven dat onze post keurig heeft beantwoord.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *