Binnenland

Endometriose: voorlichting is noodzakelijk

Jonge meiden binnen de kleine Joodse gemeenschap moeten door middel van kennisdeling beschermd worden. Dat vindt Dina-Perla de Winter. Zij geeft 24 april een lezing op het Cheider over endometriose.

Redactie 24 april 2017, 00:00


Jonge meiden binnen de kleine Joodse gemeenschap moeten door middel van kennisdeling beschermd worden. Dat vindt Dina-Perla de Winter. Zij geeft 24 april een lezing op het Cheider over endometriose.

Door Dina-Perla de Winter

“Vrouwen en meisjes in mijn omgeving zou ik nooit aan de pil willen laten,” vertelde een invloedrijke orthodoxe redacteur van een internationale publicatie mij recentelijk. Zelfs niet als dat was ter voorkoming van endometriose. Endometriose is een chronische aandoening bij vrouwen, waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelt en voor verschillende klachten zorgt. Tijdens de menstruatie gedraagt het zich ook als normaal slijmvlies en omdat het zich heeft vastgezet op plaatsen waar het niet hoort, kan dat veel pijn en andere klachten veroorzaken. Gemiddeld duurt het 11,5 jaar voordat een vrouw de goede diagnose krijgt. Veel ‘endovrouwen’ raken daardoor onvruchtbaar. Wereldwijd zijn er zo’n 176 miljoen vrouwen met endometriose, ook Joodse, die beetje bij beetje via de publieke kanalen – waaronder de media – van zich laten horen. Een goede ontwikkeling, vooral met het oog op meer onderzoek naar de oorzaken, die tot op heden onbekend zijn. In Nederland heeft één op de tien vrouwen endometriose, dat is meer dan het gemiddeld aantal diabeteslijders.

Voorlichting
Zeker bij dit soort taboe-onderwerpen zijn vertrouwelijkheid en openheid cruciaal om tot kennis te komen. Kennisdeling met moeders en dochters is een noodzakelijke stap om gevolgen van endometriose tegen te gaan. In het kort komt het erop neer dat pijn bij de menstruatie niet normaal is, zoals we heel lang wel hebben gedacht. Voorlichting maakt dat duidelijk. Daarnaast is het belangrijk dat vrouwen baas worden over hun eigen lichaam. Door de pil langere tijd door te blijven slikken, dus niet elke maand een week te stoppen om de menstruatie op te wekken, blijft die langere tijd uit en dat kan de ongewenste slijmvliesvorming tenietdoen. Een verbod op het gebruik van de pil kan tot onomkeerbare schade lijden. Wat binnen de (ultra)orthodoxe gemeenschap zeker niet helpt om tot bewustzijn en begrip over endometriose te komen, is dat de standaard daar nog is dat meisjes niet over seks mogen denken tot ze trouwen en kinderen krijgen. De pil heeft in veel orthodoxe kringen een connotatie die niets met de medische realiteit van doen heeft, waardoor veel meisjes en (getrouwde) vrouwen geen kans hebben op een goede begeleiding als ze last hebben van deze aandoening.

Staat er echt dat de pil te allen tijde niet gebruikt mag worden? Natuurlijk niet

Discussie
Als tieners op doktersadvies de pil ‘doorslikken’ omdat zij last hebben van endometriose, zullen zij later wellicht niet biologisch kinderloos worden. Ondanks de chronische aandoening zullen zij een aandeel kunnen leveren in het voortbestaan van ons volk. Ik pleit ervoor dat jonge meiden binnen de kleine Joodse gemeenschap door middel van kennisdeling beschermd worden. Zij zijn namelijk de moeders van de toekomst en dragers van het Joodse bestaansrecht wereldwijd. De halacha, de Joodse wet, mag dan sinds eeuwen niet meer gewijzigd zijn, de wijze waarop die wordt gehandhaafd, valt te bediscussiëren. Staat er echt dat de pil te allen tijde niet gebruikt mag worden? Natuurlijk niet. Ik geef graag meer informatie over dit onderwerp, zoals deze week op het Cheider, hopelijk volgend jaar op Maimonides en in de tweede helft van dit jaar binnen internationale Joodse gemeenschappen. Ik spreek graag over taboes, want het wordt tijd dat wij met liefde en respect openlijk streven naar vooruitgang.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *