Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Enorm Hamas-inlichtingencentrum in tunnel onder UNRWA-hoofdkwartier
Nieuws

Enorm Hamas-inlichtingencentrum in tunnel onder UNRWA-hoofdkwartier

Redactie 11 februari 2024, 08:00
Enorm Hamas-inlichtingencentrum in tunnel onder UNRWA-hoofdkwartier

De IDF heeft een hypermodern Hamas-datacentrum gevonden in een tunnel onder het hoofdkantoor van de omstreden UNRWA-hulporganisatie in Gaza-Stad. Desondanks blijft de VN volhouden niets hiervan af te weten, een bewering die door Israël als volstrekt ongeloofwaardig wordt afgedaan.

Hamas had de locatie voor zijn tunnel vol servers en andere inlichtingen- en communicatieapparatuur slim gekozen in de wetenschap dat Israël het niet zou wagen een luchtaanval op het hoofdkwartier van de VN in de Gazastrook uit te voeren. In de nu door de IDF gevonden tunnel staan servers en computers van Hamas die gebruikt werden voor inlichtingenverwerving en -verwerking en communicatie binnen de terreurbeweging. Het complex heeft een aparte ruimte voor de generatoren die het draaiend hielden en slaapkamers voor het Hamas-personeel dat er werkte.

De server farm onder het UNRWA-hoofdkantoor ligt in de welvarende wijk Rimal in Gaza-Stad. Deze wijk was al door de IDF ingenomen, het lokale Hamas-bataljon was ontmanteld en de Israëlische soldaten waren verder getrokken op zoek naar Palestijnse terroristen, niet wetend dat zij een belangrijke tunnel gemist hadden. Maar uit verklaringen van door de IDF gearresteerde en door de inlichtingendienst Shin Bet ondervraagde Hamas-terroristen kwam het bestaan van het datacentrum aan het licht. Toen IDF-soldaten het VN-kantoor binnendrongen vonden zij bovendien grote hoeveelheden wapens, munitie en andere bewijzen dat Hamas zijn operaties in Gaza-Stad vanuit het gebouw coördineerde.

UNRWA-baas Philippe Lazzarini zei in een reactie op socialmediaplatform X van niets te weten. Maar het is weinig geloofwaardig dat Hamas letterlijk direct onder zijn kantoor een ultramodern tunnelsysteem aanlegde zonder dat UNRWA-medewerkers ervan wisten, zeker nu aan het licht is gekomen dat een kwart van de mannelijke werknemers van de VN-hulporganisatie gelieerd is aan de politieke of militaire tak van Hamas.

‘Oh, jullie wisten hiervan, maar jullie hebben ervoor gekozen de feiten te negeren’

Lazzarini liet weten dat de UNRWA het kantoor op 12 oktober had verlaten en dus niet kon weten wat er sindsdien onder het gebouw gebeurde. Maar het is duidelijk dat de tunnel niet pas in de afgelopen vier maanden is gebouwd, wat de validiteit van dat excuus ondergraaft (no pun intended). Vandaar de reactie, ook op X, van COGAT, de Israëlische civiele overheidsdienst voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook: “Oh, jullie wisten ervan. Een tunnel graven duurt meer dan vier maanden. Wij hebben hoge VN-functionarissen uitgenodigd te komen kijken en in eerdere bijeenkomsten met [Lazzarini] en andere VN-functionarissen op het gebruik door Hamas van UNRWA-kantoren gewezen. Jullie hebben ervoor gekozen deze feiten te negeren opdat jullie hen later konden ontkennen.”

Het is de zoveelste keer dat UNRWA verstrengeld met Hamas blijkt te zijn. Israël had Lazzarini opgeroepen zijn ontslag aan te bieden, maar die wil daar niets van weten. Eerder bleek al dat UNRWA-medewerkers misdaden hebben gepleegd in dienst van Hamas tijdens het bloedbad op 7 oktober. Ook maken de duizenden Palestijnse leraren in dienst van de VN-organisatie zich structureel en op grote schaal schuldig aan racistische demonisering van Joden en hersenspoelen leerlingen met propaganda over de glorie van het martelaarschap en de jihad tegen Israël en het Westen.

Op de foto’s zijn Israëlische soldaten te zien in het tunnelcomplex onder het UNRWA-hoofdkantoor in Gaza – @ IDF

Opmerkingen (6)
Gerda Schrijver 11 februari 2024, 08:30
Is de UNWRA zelfs zo "menslievend", dat zij zo coulant zijn om ook een" blind en stokdoof" persoon als Philippe Lazzarini een kans te geven om als UNWRA-baas plaats te nemen boven een zeer belangrijk en omvangrijk Hamas-inlichtingencentrum. Wat weerzinwekkend, om dit bovenstaand nieuws wat betreft de UNWRA te vernemen. Voor de zoveelste keer structureel een misdaad van de bovenste plank. Liegen en ontkennen dat kan de UNWRA als de beste. En de wereld maar wegkijken.
tiki 11 februari 2024, 09:12
"Wir haben es nich gewüsst".. Nog iets wat ze hebben geleerd van de Nazi's. Die wisten ook nooit iets.
Gerda Schrijver 11 februari 2024, 11:19
@tiki. De handel en wandel van UNWRA is niet "in de wieg gesmoord", dat is het grootste probleem. Te laat zijn de wereldleiders nu! Ja, dan kom je van zelf wel bij de Nazi,s uit, die "wisten ook van niets". Helemaal mee eens , tiki.
Cees van Dijk 11 februari 2024, 17:22
O, o, o, Israel legt het helemaal bloot. Niets valt meer te ontkennen. De verwevenheid van UNWRA met Hamas. Mevrouw Kaag zegt dat er geen alternatief is voor UNWRA. Israel behoudt dan het recht voor om niet alle contact met UNWRA te verbreken. Maar datzelfde Israel laat het ongenaakbaar zien: wat een zooi. En dat is niet de zooi die Israel er van gemaakt heeft; het is de zooi die er altijd al was in Gaza. Ga d'r maar aan staan VN-hotemetoten; maak er wat van, maar geef Israel niet de schuld van deze chaos.
Ruud 12 februari 2024, 18:15
Israël en de Joden krijgen overal de schuld van. Dat is al eeuwen zo, dus waarom zou het nu plotseling anders zijn. UNRWA heeft het spelletje heel geniepig gespeeld. Die zullen blijven ontkennen, dat ze wisten van de tunnel en het computercentrum onder hun hoofdkwartier. En dat zullen ze volhouden, tenzij er bewezen kan worden dat de elektriciteit voor het centrum van in het UNRWA hoofdkwartier kwam. Nog beter zou het zijn wanneer er een toegang tot de tunnel gevonden zou worden van binnenin het gebouw. Vergelijk het maar met een riolering, die ligt ook onder je eigen huis en er lopen kilo's ontlasting doorheen en je merkt er niets van. Er moet echt een spreekwoordelijke "smoking gun" aangetoond worden anders krijgen we weer een herhaling van de vondst onder het Al Shifa ziekenhuis. De media hield vol dat het geen commandocentrum van hamas was en ook de connectie met het ziekenhuis werd ontkend.
tiki 13 februari 2024, 07:58
@Ruud. Gisteren kwam UNWRA baas lzazarinni zijn uitleg doen in Brussel. Hij ontkende in alle toonaarden van iets te weten. Tegelijkertijd stond (EU) Borrel & Gennez (Belgische min. van ontwikkeling) beiden onverwoestbare Israelhaters, voor de camera glashard te beweren dat """Israel zegt maar kan tot nu toe niets bewijzen en in de rechtspraak in onze rechtstaat geld nog steeds.... wie iets niet kan bewijzen die liegt"". Zo staat het ervoor. Wie het hardste liegt, die spreekt de waarheid. Zo werkt het tegenwoordig in onze rechtspraak in onze rechtstaat.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *