Eurovisie wil Israëlisch liedje niet: Hamaskritiek ’te politiek’
Nieuws

Eurovisie wil Israëlisch liedje niet: Hamaskritiek ’te politiek’

Redactie 21 februari 2024, 15:57
Eurovisie wil Israëlisch liedje niet: Hamaskritiek ’te politiek’

De organisatoren van het Eurovisie Songfestival zijn niet blij met de Israëlische inzending en weigeren deze te aanvaarden. De reden: October Rain gaat over het door Palestijnse terroristen uitgevoerde bloedbad op Israëlische burgers op 7 oktober en dat wordt als te politiek beschouwd.

De Israëlische publieke omroep KAN laat weten aan de Engelstalige krant The Times of Israel dat er ‘een dialoog gaande is met de European Broadcasting Union (EBU) over het lied dat Israël zal vertegenwoordigen bij het songfestival’. Volgens nieuwssite Ynet zal Israël zich helemaal terugtrekken als October Rain niet wordt toegelaten door de EBU. Het nummer zou begin maart in een speciale tv-uitzending aan het Israëlische publiek bekend gemaakt moet worden.

De regels van de EBU staan geen politieke uitingen toe tijdens het festival, al is die regel al verschillende malen aan de laars gelapt door deelnemers. Zo toonde de IJslandse inzending een Palestijnse vlag toen het songfestival in 2019 in Tel Aviv werd georganiseerd. Dit jaar is de EBU van veel kanten opgeroepen Israël niet toe te laten vanwege de oorlog in Gaza, maar de omroeporganisatie heeft alle boycotoproepen naast zich neer gelegd. Doet Israël uiteindelijk mee, met October Rain in zijn huidige vorm, met een aangepaste tekst of met een ander nummer, zal dat uitgevoerd worden door zangeres Eden Golan (zie foto hierboven).

Plaats opmerking