Excuus voor Michael Jacobs
Binnenland

Excuus voor Michael Jacobs

De Amsterdamse politie pakte Joodse demonstrant ten onrechte op.

Redactie 24 november 2017, 00:00

De Amsterdamse politie pakte Joodse demonstrant ten onrechte op.

We hebben dit niet goed gedaan en balen er zelf ook van.” Dat verklaart politiewoordvoerder Ruben Sprong tegenover het NIW naar aanleiding van de aanhouding van de Joodse demonstrant Michael Jacobs, half november op de Amsterdamse Dam. Al tijden is er onenigheid tussen pro-Palestijnse en pro-Israëlische demonstranten op die plek, waarvan Michael Jacobs de meest uitgesproken pro-Israëlische is. Begin november demonstreerde hij met een spandoek met daarop in het Engels: “Laat je niet in de maling nemen: de leuze ‘Palestina vrij’ betekent in werkelijkheid ‘Dood aan de Joden’ en ‘Weg met Israël’.”

Passanten ergerden zich aan deze leus, en dat was voor agenten reden om hem te arresteren. Jacobs zat dus een aantal uren op het bureau vast vanwege ergernis van winkelend publiek.

Terechte verontwaardiging
De arrestatie wekte verontwaardiging bij leden van de Joodse gemeenschap en zij benaderden het Joods Politie Netwerk. Ze vonden het wrang dat waar anti-Israël en ook anti-Joodse gevoelens tijdens demonstraties vrijelijk worden verkondigd, uitgerekend deze ene pro-Israëlische activist werd opgepakt, met niet half zo’n shockerende tekst als die veelal bij pro- Palestijnse activisten te lezen valt.

De verontwaardiging is terecht, zo vindt de politie nu ook zelf. Sprong: “Het heeft alles te maken met de vrijheid van meningsuiting en dit was een verkeerde inschatting van de diender. Wij zullen in ieder geval onze excuses aanbieden aan de heer Jacobs. Hoe, daar wordt nog over gesproken, we willen dat persoonlijk met de persoon in kwestie doen.”

Hoe gaat de Amsterdamse politie deze verkeerde aanpak in de toekomst voorkomen? “We doen al heel veel en over het algemeen gaat het goed, maar we moeten de kennis over hoe te handelen in dit soort situaties blijven delen, alleen zo voorkom je dat het nog een keer gebeurt.” Is Sprong blij met het Joods Politienetwerk? “Ja, dat zijn wij met al deze netwerken. Zij zijn onze voelsprieten in de samenleving.” 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking