Facebookrabbijn bovenaan in top 50 Newsweek
Buitenland

Facebookrabbijn bovenaan in top 50 Newsweek

Redactie 20 april 2012, 00:00

Rabbijnen die nieuwe media inzetten en op een vernieuwende manier aan outreach doen, hebben dit jaar aparte vermeldingen gekregen op de top-50 lijst van rabbijnen die Newsweek ieder jaar maakt, de laatste jaren samen met nieuwssite The Daily Beast. Zo werd de Conservative rabbijn David Wolpe (dit jaar de nummer één) geprezen voor de manier waarop hij Facebook inzet voor zijn rabbinale werk.

Foto: Sophie Gordon / Flash 90

Newsweek is enthousiast over rabbijnen die er met die nieuwe media in slagen om ook grote aantallen Joden te bereiken die niet regelmatig naar sjoel gaan. Wolpe, vam de Sinai Temple-gemeenschap in Beverly Hills, leidt de grootste Conservative gemeente ten westen van Mississippi. Hij heeft 25.000 volgers op Facebook, die zijn dagelijks ‘preekpostings’ ontvangen. 28 procent van de lijst bestaat dit jaar uit vrouwelijke rabbijnen, het hoogste percentage tot nu toe. Op de hoogste plek, nummer vijf, staat rabbijn Sharon Brous, ook Conservative, die IKAR stichtte, een gemeenschap die sterk is in het bereiken van jonge, niet aan een gemeente gebonden Joden.

Ook de islamitisch-Joodse relaties waren een beoordelingsfactor. Rabbijn Marc Schneier (nummer 35) van Hampton Synagogue werd hiervoor geprezen, evenals rabbijn Burton Visotsky van het bekende Joods Theologisch Seminarie in New York (17e plaats). Tweede rabbijn in de top 50 was Yehuda Krinsky, een orthodox en leider van de Amerikaanse Chabadniks. The Daily Beast meldt dat Krinsky’s hoge positie ‘niet zonder kleine tegenslagen’ werd bereikt. Hij kreeg te maken met rechtszaken en probeert al decennia de boekenverzameling van de fameuze rebbe Menachem Schneerson aan de Russische regering te ontfutselen. Nummer drie werd de New York Reform rabbijn Peter J. Rubinstein van de historische Centrale Synagoge.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking