Gabriel Attal, Frankrijks nieuwe Joodse premier
Nieuws

Gabriel Attal, Frankrijks nieuwe Joodse premier

Redactie 10 januari 2024, 11:11
Gabriel Attal, Frankrijks nieuwe Joodse premier

Frankrijk heeft sinds gisteren opnieuw een minister-president van Joodse afkomst. President Emanuel Macron benoemde de 34-jarige Gabriel Attal als opvolger van de eveneens Joodse Élisabeth Borne. Attal is de jongste en eerste openlijk homoseksuele regeringsleider in de geschiedenis van de Franse republiek.

Gabriel Attal werd op 16 maart 1989 geboren in Clamart, een zuidwestelijke voorstad van Parijs. Zijn vader Yves Attal is de zoon van Joden uit Tunesië en de Elzas. Attals moeder is van Grieks-Russisch-Franse komaf, vandaar dat de jonge Gabriel met het Grieks-orthodoxe geloof werd opgevoed.

Gabriel Attal

Attal werd voor het eerst politiek actief tijdens zijn studie aan de Sciences Po-universiteit, een van de grandes écoles van Parijs. In 2014 werd hij namens de Socialistische Partij gekozen in de gemeenteraad van Vanves, in de zuidwestelijke buitenwijken van de Franse hoofdstad. Drie jaar later volgde zijn verkiezing in de Assemblée Nationale, het Lagerhuis van het Franse parlement. Attal was daar afgevaardigde van Macrons partij La Republique en Marche! (tegenwoordig Renaissance genoemd).

In 2018 werd hij op zijn 29e benoemd tot staatssecretaris van Onderwijs en Jeugd. Binnen de regering vervulde hij vervolgens het ambt van woordvoerder (2020-2022), het ministerschap van Publieke Actie en Rekeningen (ja, zo heet dat nu eenmaal), om vorig jaar tot minister van Onderwijs en Jeugd in de regering van Élisabeth Borne benoemd te worden.

Attal is de zevende Franse premier van Joodse afkomst. Hij werd daarin voorgegaan door Alexandre Millerand (minister-president in 1920), de roemruchte Léon Blum (van 1936 tot 1938 en opnieuw kort in 1946-1947), René Mayer (zes maanden in 1953), Pierre Mendès France (1954-1955), Michel Debré (kleinzoon van een rabbijn, 1959-1962) en Élisabeth Borne (2022-2024).

Gabriel Attal wordt beschouwd als het grootste politieke talent van Frankrijk en er wordt nu al druk gespeculeerd over zijn kandidatuur voor het presidentschap in 2027. Slaagt hij erin dat te bemachtigen, is hij niet de eerste Jood in dat ambt. De hierboven genoemde Alexandre Millerand werd direct na zijn premierschap in 1920 gekozen tot president, een ambt dat hij tot 1924 vervulde.

Op de foto hierboven poseert Attal (rechts van het midden met das) met studenten van de École Polytechnique van Parijs in 2020 – Foto: J. Barande via Flickr

Plaats opmerking