Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Gantz dreigt met nieuwe verkiezingen

Redactie 01 december 2020, 21:27
Gantz dreigt met nieuwe verkiezingen

Benny Gantz, de Israëlische minister van Defensie en de partijleider van de Israel Resilience partij, heeft vanavond gezegd dat zijn partij zal stemmen om de Knesset te ontbinden.

Dat zou betekenen dat Israël opnieuw naar de stembus moet. Gantz zei dat hij de regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu niet langer kan steunen.

Daarbij beschreef hij het gedrag van de huidige regering als ‘walgelijk’. Volgens Gantz zou de premier hebben gelogen toen hij instemde om een eenheidscoalitie te vormen met Blauw-Wit, een politieke alliantie van de partij van Gantz, Yesh Atid van Yair Lapid en Telem van Moshe Ya’alon. Toen beloofde Netanyahu dat hij in 2021 het premierschap zou opgeven, maar volgens Gantz gaat dat niet gebeuren. “Netanyahu beloofde eenheid; hij zei dat er geen trucs en spelletjes zouden zijn. Maar hij komt zijn beloften niet na en het publiek betaalt uiteindelijk, ”zei hij. “Hij loog niet tegen mij, hij loog tegen jou, het publiek.”

Woensdag dient een motie om de Knesset te ontbinden. Met de steun van Blauw-Wit moeten er genoeg stemmen zijn om dit ook daadwerkelijk te laten gebeuren. Mocht Netanyahu alsnog genoeg stemmen krijgen om de regering op de been te houden, dan moet hij voor 23 december de begroting voor zijn regering rond hebben. Ook daar kan Blauw-Wit nog voor gaan liggen.

Ondertussen heeft Abbas juist aangekondigd dat de verkiezingen van de Palestijnse Autoriteit voorlopig worden uitgesteld. Israël is daarentegen al vier keer binnen twee jaar tijd naar de stembus geweest.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 02 december 2020, 09:45
Netanyahu beloofde eenheid? Israël verkeert NU in de grootste binnenlandse crises van haar bestaan! Eenheid is ver te zoeken. De Joodse Jeshua spreekt in Marcus 3:24 (NBG51) En indien een koninkrijk tegen zichzelf verdeeld is, kan dat koninkrijk zich niet staande houden. 25 En indien een huis tegen zichzelf verdeeld is, zal dat huis niet kunnen bestaan. Ik hoop dat de Rabbijnen een dag uitroepen van vasten en gebed in heel Israël voor de spoedige komst van de Masjiach en uitroepen: 7e B'racha....zie toch onze ellende en voer onze strijd, en Verlos ons spoedig, omwille van Uw Naam want een sterke Verlosser bent U. Gezegend U, Eeuwige, verlosser van Jisrael." Ik bid mee! Psalm 122.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *