Geachte mevrouw Halsema, beste Femke,
Opinie

Geachte mevrouw Halsema, beste Femke,

Opinie Bart Schut

Bart Schut 08 februari 2018, 00:00
Geachte mevrouw Halsema, beste Femke,

Het is een publiek geheim dat je niets liever wilt dan burgemeester van Amsterdam worden. Het feit dat jij tien jaar geleden al zei dat je dat niet wilde en dat je recent herhaalde dat dit ‘niet aan de orde is’, is binnen de politiek het equivalent van een wortel in de schoen met Sinterklaas. En toegegeven, je bent zeker geen slechte kandidaat, dat vindt zelfs jouw grote concurrent Alexander Pechtold (zijn kandidatuur kan niet anders gezien worden dan als straf voor Amsterdams groezelige VOC-verleden, the horror, the horror). Alleen die partij van jou, Femke, daar heb ik nog wel een paar bedenkingen bij.

We hoeven het niet te hebben over dat in rechtse kringen grijsgedraaide akkefietje toen jij je kinderen van een multiculturele school weghaalde en bij een roomblanke plaatste. Een goede ouder doet nu eenmaal wat het beste voor zijn kind is, niet wat politiek het meest opportuun lijkt. Ik heb daar als aanstaand vader alleen maar respect voor. Bovendien, ‘doe wat ik zeg, doe niet wat ik doe’ is zo’n beetje het basisprincipe voor beroepspolitici, dus waarom zou dat bij GroenLinks anders zijn. Jouw partijleiderschap werd gekenmerkt door een frisse pragmatische wind, maar sindsdien hebben de krankzinnigen – ik bedoel de ra-razende Klaverfluisteraar Wijnand Duyvendak en zijn Justin Trudeau-lookalike buikspreekpop – het GroenLinkse gesticht overgenomen.

Die kleine, marginale groep
Maar alle gekheid op een stokje, Femke, als jij echt burgemeester van 020 wilt worden, ben je dan ook bereid dat te zijn voor alle Amsterdammers? En nee, dan heb ik het niet over het omarmen van de grote minderheden, de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, dat zit bij GroenLinks wel snor – ondanks jullie witter dan witte partijkader. Nee, ik bedoel die kleine, marginale groep die toch al eeuwen onze hoofdstad bevolkt: de Joden. Want, beste Femke, zij lijken door jouw partij tot op het bot te worden gehaat. Niet eens zozeer omdat men bij GroenLinks niets dan walging voor de staat Israël lijkt te voelen, maar omdat men bereid is mee te doen aan misschien wel de breedst georganiseerde antisemieten-bijeenkomst van onze naoorlogse geschiedenis.

Want waar PvdA, SP en zelfs de Dierenzwevers afzegden, weigert GroenLinks af te zien van deelname aan de geplande demonstratie op 18 maart ‘tegen racisme en fascisme’ in de Amsterdamse gemeenteraad (antisemitisme wordt uiteraard niet genoemd; in kringen van de organisatoren is er niet zoiets als Jodenhaat, alleen gerechtvaardigde kritiek op apartheids-staat Israël). GroenLinks is bereid mee te marcheren met Erdogans vijfde colonne (DENK), wannabe jihadi’s (Nida), Hamasfans (Internationale Socialisten), gewelddadige anti-democraten (Anti-Fascistische Actie), meer Hamasfans (Bij1, hallo Anja Meulenbelt!) en alternatieve Kristallnachtherdenkers.

Er is weinig fantasie voor nodig om elk van deze groepen als antisemitisch te bestempelen, maar GroenLinks heeft er geen enkel probleem mee samen met hen door de straten van de hoofdstad te marcheren. Jij, Femke, vond dat ‘onverstandig’, liet je weten. On-ver-standig. Wat dacht je van schandelijk, immoreel, van god los of door de wilde spinnen besnuffeld? Hand in hand marcheren met de ware racisten en fascisten – want dat zijn deze groepen – ‘onverstandig’ noemen… weet je wel hoeveel jaren dertig-vergelijkingen dat oproept? Ik zal ze hier niet maken, maar ik refereer graag aan de kleur die je krijgt als je hun rood met jouw groen mengt, Femke.

Mij maak je niet wijs dat jij niet nog steeds een enorme in-vloed hebt op je ouwe cluppie in 020. En dat wanneer jij, als burgemeester in spe, duidelijk maakt dat een mars met deze donkerbruine organisaties uit den boze is, de lokale Groen- Links-onderknuppel niet alsnog de boel afblaast. Het zou een mooi signaal zijn naar de Joodse gemeenschap, die in de hoofdstad dezer dagen toch al zo onder – bijna letterlijk – vuur ligt. Het zou een gebaar zijn dat de burgervader (m/v uiteraard) van alle Amsterdammers past, een gebaar dat PvdA’er Lodewijk Asscher wel al maakte. Hé, is die eigenlijk niet beschikbaar?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking