Gek bij het MECC
Nieuws

Gek bij het MECC

Hoofdredacteur Esther Voet over David Icke.

Administrator 23 november 2017, 00:00
Gek bij het MECC

Foto: Claudia Kamergorodski

Wist u wie David Icke is? Nee? Ik ook niet. Tot vandaag.

David Icke is wat het Maastrichtse congrescentrum MECC ‘een controversieel activist’ noemt. Wat er controversieel aan hem is? Niet dat hij voormalig voetballer is en woordvoerder was van de British Green Party. Het wordt een ander verhaal als we weten dat Icke gelooft dat Joden het vredesakkoord van Versailles hebben gemanipuleerd en de omstandigheden creëerden waardoor de Tweede Wereldoorlog onvermijdelijk werd. Ze hielpen Hitler in 1933 in het zadel en financierden zijn bewapening. Icke is wat men noemt een ‘new age complotdenker’. De Protocollen van de Wijzen van Zion zijn volgens hem authentiek en o ja, volgens Deutsche Welle en Wikipedia gelooft hij ook in lizard people, een soort reptielmensen die samenspannen om de wereld te beheersen. Nee, dit is geen grapje. Uiteraard zet Icke vraagtekens bij de Holocaust. Begin dit jaar werd hem in Duitsland het spreken onmogelijk gemaakt toen zaaleigenaren over zijn rabiate antisemitisme hoorden.

Nu is Icke op wereldtournee en mag hij zaterdag in het MECC in Maastricht wel twaalf uur lang zijn gif spuien. Door het NIW gevraagd om een reactie, wilde MECC niets anders kwijt dan een eerdere reactie die ze gaven aan De Limburger. Volgens het MECC ontkent Icke zijn antisemitisme en een lezing in Manchester was alleen maar afgelast vanwege zware druk van een Joodse organisatie. “Dat David Icke controversieel is, is bekend, maar daar staat het MECC voor open.” Bijna dacht ik het MECC te horen denken: wij zwichten niet voor die Joden. Ik hoop dat de organisatoren van de TEFAF even meelezen. Onbekend is hoeveel aluhoedjes op deze opperhoed zullen afkomen. Icke bewijst wel dat niet alle gekken antisemitisch zijn, maar alle antisemieten wel gek.

Iets anders, het NIW is u een excuus verschuldigd. Soms gaat er technisch iets mis, helaas ook zo vorige week. Door een allerlaatste aanpassing in het Gesprek van de Dag, waarin Dina-Perla de Winter vraagt om meer openheid als het gaat om mishandeling en misbruik in Joodse gezinnen, vielen de laatste regels van haar betoog weg. Heel jammer, want die regels waren belangrijk. Daarom is deze week op de Reactiepagina alsnog de laatste alinea geplaatst, met een reactie op haar schrijven én daarop weer een reactie van De Winter. Veel leesplezier en sjabbat sjalom.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking