Gekaapt
Commentaar

Gekaapt

Esther Voet 11 augustus 2022, 08:00
Gekaapt

Het Pridefeest op de Amsterdamse grachten was afgelopen zaterdag uitgelaten, omdat voor het eerst in twee jaar de Pride Parade weer uitbundig kon worden gevierd. Maar in die twee jaar blijken de organiserende instanties achter de schermen nogal wat te hebben veranderd.

Dat werd een week eerder al duidelijk bij de Pride Walk. Daaraan was een heus manifest verbonden, gepubliceerd door Homomonument Amsterdam, dat rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma van Bij1 leek te komen. In de tekst werden bedrijven aangevallen, waaronder hoofdsponsor ING. Allemaal pinkwashing, volgens de schrijvers. Een citaat: “Wereldwijd zien we een enorme groei van extreemrechts, conservatisme en nationalisme, dat gepaard gaat met geweld richting de LHBTQI+ gemeenschap, vluchtelingen, ongedocumenteerden, moslims en BIPOC (Black, Indigenous, People of Color). Politieke partijen zoals de VVD, CDA, D66, PVV, FvD en SGP voeren een zondebokpolitiek. Oftewel, de meest gemarginaliseerde groepen krijgen de schuld van alle sociaaleconomische en maatschappelijke problematiek.”

Mist u ook een bepaalde groep? Juist. Op geen enkel moment kwamen in die blijken van solidariteit Joden voor. Terwijl de organisatie daar vooraf wel degelijk op gewezen was. Het antwoord: “O ja, vergeten.” Er was voldoende tijd om de fout te herstellen, maar – het zal u niet verbazen – dat gebeurde niet. Nog een zin uit het manifest: “Van het Nederlandse inburgeringsbeleid tot de financiering van het Israëlische leger, Nederland gebruikt pro-LHBTQI+-retoriek om wereldwijd geweld te plegen.”

Waar krampachtig inclusiviteit met de mond wordt beleden, wordt het woord Jodenhaat nergens genoemd. Joden tellen niet mee. Tel daar het volgende bij op: tijdens de walk die begon op de Dam, riepen diverse sprekers vanaf het podium Free Palestine. In het Vondelpark waren vlaggen geplaatst van landen waar homorechten met voeten worden getreden. Ook de Palestijnse vlag stond daar geheel terecht bij. Een aantal demonstranten protesteerde daar hevig tegen. Die vlag hoorde daar niet, vonden ze.

De kennisarmoede is groot. En wat moet een kreet als ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’ op een manifestatie voor homo-emancipatie? Hoewel het meedragen van nationale vlaggen was verboden, hadden demonstranten toch een Palestijns dundoek meegenomen. In de Canal Parade zelf was op een boot met asielzoekers zelfs enige tijd een Palestijnse vlag te zien. Het is duidelijk dat pro-Palestijnse activisten alle protestbijeenkomsten aangrijpen voor eigen doel en dat de organisatie is geïnfiltreerd door een relatief klein groepje wokisten met een grote bek, die zo hun eigen uitsluitingslijstje hebben. Het is tijd dat de redelijk denkenden in de lhbtqi+-gemeenschap, volgens mij de overgrote meerderheid, beseffen dat hun strijd door dit clubje wordt gekaapt en daartegen opstaan.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking