Gepiepeld
Commentaar

Gepiepeld

Esther Voet 03 februari 2022, 07:50
Gepiepeld

Dat het coldcaseteam in zijn queeste naar de verrader van Anne Frank het niet zo nauw nam met de waarheid, is inmiddels bekend. Althans, in Nederland. Het boek is hier wel een bestseller, maar de lezer heeft zich er ten minste van kunnen verwittigen dat het hele kaartenhuis in elkaar is gestort en er van de conclusie niets overblijft. In het buitenland is dat anders. De boeken gaan onder meer in de Verenigde Staten als zoete broodjes over de toonbank (zie ook de varia). Kassa. De hele wereld kunnen we vanuit ons kikkerlandje niet veranderen. Wat wel kan, is een aantal partijen oproepen de gedane schade ietwat terug te draaien. Hierbij dus.

Beste Tanja Hendriks. U zwaait de scepter over uitgeverij Ambo|Anthos. U overweegt de tweede druk niet uit te brengen. Toen wij daarover vragen wilden stellen, werd de verbinding verbroken en daarna was u niet meer bereikbaar. Het is begrijpelijk dat u niet weet wat u met de situatie aan moet. Hierbij een tip: geef openlijk toe dat u zich heeft laten piepelen, het boek vooraf niet kritisch heeft gelezen, spreek een algemeen mea culpa uit en niet alleen naar uw auteurs. En laat het boek uit de handel nemen. Alleen zo kunt u het blazoen van uw uitgeverij smetvrij houden, want het boek hoort thuis in het fonds fi ctie in plaats van non-fictie.

Beste gemeente Amsterdam, ook u liet zich piepelen. De door u verleende subsidie van een ton, waarover het NIW vorige week schreef, toont aan dat mooie sier is gemaakt met wetenschappers die helemaal geen deel uitmaakten van het onderzoeksteam zoals dat aan u was gepresenteerd. Wij schreven: “Inmiddels weten we dat deze deskundigen part noch deel uitmaakten van dat onderzoek, terwijl op basis van de klinkende namenlijst destijds wel de subsidieaanvraag is gedaan.”

Bijna een week later, op woensdagochtend, opende Trouw met een soortgelijk bericht. Is hier geen sprake van een aanvraag onder valse voorwendselen door Proditione Media, lees: Thijs Bayens en Pieter van Twisk, verbonden aan het coldcaseteam? Is het niet een idee om daarom die ton subsidie terug te eisen? De bankrekening van deze twee inmiddels ondergedoken heren – we horen niets meer van ze – moet zo’n terugbetaling best kunnen lijen. Dat bedrag kan mooi gedoneerd worden aan bijvoorbeeld het Nationaal Holocaust Museum, waar échte geschiedenis wordt gepresenteerd, en geen kwaadaardige sprookjes. Dat de hoofdredacties van NRC, de Volkskrant en het Parool, die meegingen in de hype, alsnog een mea culpa zullen uitspreken, zal ongetwijfeld te veel gevraagd zijn.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking