Artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht, waarin groepsbelediging strafbaar is gesteld, staat al jaren onder druk. Er zijn partijen in de Tweede Kamer die ervan af willen, omdat ‘je gekwetst voelen’ een keuze zou zijn. Holocaustontkenning wordt bijvoorbeeld op zich niet als uniek straf aar feit genoemd, maar kan door middel van dit artikel worden veroordeeld. Het CJO, het CIDI en vier Shoaoverlevenden spanden op grond van dit artikel een kort geding aan tegen Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie. De zaak komt woensdag 15 december voor. Het draait om abjecte uitingen die hij buiten de Tweede Kamer maakte. Of de rechter de organisaties in het gelijk zal stellen, valt nog maar te bezien.
Mijn inschatting is dat hoe diens oordeel ook zal uitvallen, het weinig zoden aan de dijk zal zetten. Als de rechter in de eis meegaat, krijgt Baudet een veroordeling aan zijn broek en dan zal een deel van zijn achterban dat alleen maar als bevestiging zien van hun denkbeeld dat ‘Joden de macht in handen hebben.’ Aan de andere kant is Nederland nog steeds een rechtsstaat, waarin je altijd je gelijk kunt proberen te halen.
Dat dat recht bij de Verenigde Naties helemaal zoek is, werd duidelijk uit een resolutie die de Algemene Vergadering vorige week aannam. Daaruit blijkt dat 129 landen geen enkele moeite hebben met geschiedvervalsing. In de ‘Jeruzalemresolutie’ worden de Joodse banden met de Tempelberg volledig ontkend en noemt men de locatie, een heilige plaats voor drie wereldgodsdiensten, enkel en alleen bij zijn islamitische naam: de al-Haram al-Sharif. De VS stemde als een van de weinige tegen de resolutie en verklaarden de aanvaarding ervan een ‘echte en serieuze zorg’ te vinden. Verkrachting van de geschiedenis, het kan bij de VN en het wekt amper nog verbazing.
Wat deed Nederland? Het onthield zich, heel laf, net als veel andere landen in de Europese Unie van stemming. Alleen Hongarije en Tsjechië hadden het lef tegen te stemmen. Zullen ze daar op scholen beter geschiedenisles krijgen?