De herdenking van wat de Palestijnen als een ‘ramp’ zien (naqba), de Israëlische onafhankelijkheid, is zondag op diverse plaatsen ontaard in gewelddadigheden. Zowel in het noorden bij de grens met Libanon als op de Golanhoogte kwam het tot pogingen tot infiltratie. In Caïro vielen Palestijnen de Israëlische ambassade aan en in Tel Aviv werd een aanslag gepleegd die één leven eiste. In Jeruzalem wierpen Palestijnse demonstranten vuurbommen naar het Hadassah Ziekenhuis op de berg Scopus.
Vanuit Syrië bestormden honderden Arabieren de grens. De Israëlische grenstroepen reageerden door te vuren, waarbij vier mensen de dood vonden en tientallen mensen gewond raakten (zie kaderfoto). De IDF zei dat de invasie ‘Iraanse vingerafdrukken’ vertoonde en vermoedelijk mede de aandacht moest afleiden van Assads wandaden jegens de eigen bevolking. Syrië veroordeeld de ‘criminele’ activiteiten van de Israëli’s. Sommige infiltranten beweerden dat ze in Israël asiel hadden willen aanvragen, omdat het leven in Israël veiliger is sinds de toestand in Syrië is gedestabiliseerd. De ongeregeldheden op de Golanhoogte waren de heftigste in decennia.
In Libanon drongen duizenden Arabische jongeren op naar de grens om er te demonstreren. Zowel het Israëlische leger als het Libanese leger reageerden met vuur. Volgens de IDF schoten de Israëli’s in de lucht, maar vuurden de Libanezen gericht, waarbij zeker tien doden zouden zijn gevallen. Aan de Syrische en Libanese grenzen vielen aan Israëlische kant minstens tien gewonden.
In Tel Aviv reed zondag om half tien ’s morgens in de Barlevstraat een 22-jarige Israëlische Arabier met een vrachtwagen op voetgangers in. Hij raakte een bus en diverse auto’s. Zestien mensen raakten gewond, onder wie één dodelijk, de 29-jarige Aviv Morag uit Givatayim. De chauffeur beweerde dat hij door zijn remmen was gegaan, maar getuigen noemden dat ‘onwaarschijnlijk’. Een medewerker van Magen David Adom zei: ‘Zulke ongelukken bestaan niet. Het is ondenkbaar dat een chauffeur op zo’n manier de controle over zijn stuur kan verliezen. De autoriteiten spreken over een ‘terroristische aanval’.
In Caïro probeerden Palestijnen de Israëlische ambassade aan te vallen. De Egyptische politie trad hard op. Er zijn gewonden gevallen.
Ook aan de grens met de Gazastrook drongen jonge Palestijnen op. Er vielen enkele gewonden.
De ongeregeldheden kwamen twee dagen nadat een Palestijnse teenager werd gedood tijdens een protest in Oost-Jeruzalem, vermoedelijk doodgeschoten door een bewaker van Joodse families in de wijk. In Jeruzalem waren de Israëlische autoriteiten aanwezig, maar op gewelddadigheden in het noorden was niet gerekend; demonstraties die daar in het verleden werden gehouden liepen niet uit op geweld. Het is rond ‘naqba’ meestal enkele dagen onrustig. Netanyahu zei dat het Israëlische leger zijn ‘grenzen en soevereiniteit vastberaden zal verdedigen’.
Hamas-premier Ismail Haniyeh zei tegen duizenden gelovigen in een moskee dat de naqba-dag ‘dit jaar moet worden gevierd met de hoop op een einde aan het zionistische project in Palestina’. „Dit is het eerste jaar dat de massa’s naar de Palestijnse grenzen opmarcheren, waarmee ze het gezegde weerspreken dat oudere mensen sterven en de jongere mensen het verleden vergeten.” President Abbas, van Fatah, zei op de televisie dat ‘het bloed van de demonstranten niet voor niets is vergoten’. „Het werd verspild door de vrijheid van ons Palestijnse volk.”