GroenLinks-wethoudster vierkant achter antisemitisch Leids theater
Nieuws

GroenLinks-wethoudster vierkant achter antisemitisch Leids theater

Redactie 08 april 2024, 16:29
GroenLinks-wethoudster vierkant achter antisemitisch Leids theater

De Leidse cultuurwethoudster Yvonne van Delft heeft er geen enkel probleem mee dat Joodse artiesten niet welkom zijn bij theater De Generator. ‘Goede’ Joden die zich uitspreken tegen Israël mogen immers wel optreden in het zwaar door de gemeente gesubsidieerde theater. In een brief aan Rob Frank, de echtgenoot van zangeres Lenny Kuhr die zeker niet welkom is bij De Generator, citeert de GroenLinks-wethoudster het persbericht van het theater, waarin de schuld overal wordt gelegd behalve bij de extreemlinkse uitbaters zelf: “Wij hebben helaas gemerkt dat onze boodschap verkeerd is geïnterpreteerd en uit de context getrokken.”

Yvonne van Delft –
Foto: Gemeente Leiden

Niets aan de hand dus, volgens Van Delft, want De Generator spreekt zich toch uit tegen antisemitisme? “Ze zijn geschrokken van de reacties en geven aan veel geleerd te hebben van de afgelopen dagen. Tegelijkertijd kennen wij De Generator als een theater dat zich uitspreekt over sociaal-maatschappelijke kwesties. En dat zullen ze ook blijven doen,” schrijft de wethoudster aan Frank. Een goed verstaander weet genoeg: De Generator zal zijn racistische, anti-Joodse koers blijven voortzetten en de GroenLinks-wethoudster zal het theater daarbij blijven steunen. Ook financieel. Want wie verklaart tegen antisemitisme te zijn, kan toch geen Joden haten? Zo verschaft Van Delft de racisten van De Generator een ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’-kaart.

De Generator, die Lenny Kuhr expliciet uitsloot, schrijft nu: “Artiesten mogen nóóit uitgesloten worden ómdat ze Joods zijn.” Wat al die accenten niet kunnen verhullen, is dat het theater Joodse artiesten verdeelt in goed en fout. Alleen als zij expliciet afstand doen van de staat Israël of het zionisme vallen zij in die eerste categorie en zijn zij welkom in het Leidse theater. Vergelijk dit eens met het weren van islamitische artiesten tenzij zij zich uitspreken tegen de Palestijnse Autoriteit. Wethoudster Van Delft zou waarschijnlijk dezelfde dag nog de deuren van De Generator sluiten. Wat is de volgende stap? Artiesten die alleen mogen optreden als zij een loyaliteitsverklaring tegen rechtse partijen tekenen? En dat allemaal op kosten van de belastingbetaler.

Met de kenmerkende arrogantie van de macht beëindigt Van Delft haar mail aan Rob Frank met de woorden: “Ter afsluiting voeg ik graag nog toe dat ik hoop dat uw vrouw veilig en ongestoord haar volgende optredens kan doen.” Let wel, Van Delft hoopt dit. Zij garandeert het niet. In ieder geval niet in Leiden en al helemaal niet in De Generator.

Opmerkingen (8)
Ruud 08 april 2024, 17:20
Dit is gewoon de herinvoering van, de decennia geleden, door islamitische landen geëiste "Niet Jood Verklaring", die voor zakendoen in de islamitische landen noodzakelijk was. Kón of wilde je als zakenman deze verklaring niet overleggen, werd je geweerd en was een zakelijke overeenkomst of een industrieel project geheel onmogelijk. Duizenden Europese bedrijven hebben na WW2 deze verklaringen gewoon voor hun personeel afgegeven om maar, met en in, de Arabische wereld zaken te kunnen doen. Daarnaast werden deze bedrijven verplicht om te verklaren geen zaken te doen met Israël. Niemand hier, die daartegen ooit, in verweer is gekomen tegen deze walgelijke uiting van antisemitisme. Was het nou andersom geweest, dan was de wereld te klein geweest. De bekende dubbele moraal. Maar de cirkel is rond, en anno 2024 zijn we weer terug bij deze "Niet Jood Verklaring" Want de smoes dat Joden die afstand nemen van Israël, wel welkom zijn, is een farce. De echtheid (en dus de waarheid) van een eventuele afstandsverklaring is niet te verifiëren. Met als gevolg dat in de praktijk het erop neerkomt dat alle Joodse artiesten geboycot worden in Leiden. Jammer dat een volksvertegenwoordiger gewoon dit discriminerende en racistische strafbare feit open en bloot en zwart op wit kan plegen in Nederland zonder gevolgen! Maar ja, wat kun je dan ook verwachten van een politicus van een Jodenhaat partij als GroenLinks. Eigenlijk wil ik alle geloofsgenoten hier oproepen om bij de politie aangifte tegen De Generator en wethouder van Delft (van Leiden) te doen...er moet een signaal uit de Joodse gemeenschap komen dat we dit niet meer pikken. Het is contraproductief om dit stilzwijgend over ons heen te laten komen. Wij Joden zijn niet Jezus Christus, die na een klap in zijn gezicht zijn andere wang toekeerde, om nog een klap te ontvangen! We moeten niet gaan zitten afwachten totdat het Openbaar Ministerie zelf een strafrechtelijk onderzoek gaat starten, en desnoods een Artikel 12 Sv procedure klacht indienen bij het Gerechtshof!
Gerda Schrijver 08 april 2024, 19:01
Toen ik op documentaires en films die fanatieke Nazi-vrouwelijke medewerkers zag en hoorde praten in de kampen, Ravensbruck e.a. kampen, vond ik dit gruwelijk, om te horen en te zien. Als ik de argumenten en het betoog van deze Leidse cultuurwethouder lees, t.a.v. wat er recentelijk is gebeurd in het deftige Leiden met dat slechte theater, dan vind ik dit ook gruwelijk. En ..het doet me ook net zo "gruwelijk akelig" denken aan dat vernietigende nazi-fanatisme onder bepaalde Duitse vrouwen in de 2e wereldoorlog. We krijgen elke dag weer "film",...dus. Maar nu in Leiden. Let op !!! DIT THEATER BETREDEN IS OP EIGEN RISICO!
tiki 08 april 2024, 19:02
Yvonne van Delft, een totaal onbeduidend & onbekend links ignorant dom blondje, groen van jaloezie op succesvolle Joden, probeert zich op deze manier te profileren. Zielig figuur.....negeren!!!!!!
Cees van Dijk 08 april 2024, 19:45
En zo zit je aan tafel met familie en vrienden (en een paar verdwaalde kennissen die de uitnodiging tot zondagslunch niet afsloegen, en gaan een paar tantes en wat eigenwijze neefjes het hebben over goede en slechte Joden. En proberen de heer en de dame des huizes krampachtig te doen of het niet gehoord wordt en wordt de steven van de tafeldiscussie gericht naar ‘gezelliger’ onderwerpen. Ja… weer zomaar een zondag in het jaar… met familie en vrienden…. (Alleen valt deze discussie buiten de beperkte kring en bemoeit hier de politiek er zich mee; precies de bedoeling van het theater Generatorretje? Ja… ja ja, knikken ze in de coulissen; missie geslaagd bij deze nieuwe versie van die Verwandlung! Ha ha gha 😆😳😬 klinkt de lach vanachter het gordijn. Gefeliciteerd toneeltorretjes!)
HBJ Habers 09 april 2024, 12:51
Absurd en schandalig...wat voor bestuurders zijn er tegenwoordig! Te gek voor woorden.
J. van der Star 09 april 2024, 21:47
Onbegrijpelijk dat het OM hier geen zaak van maakt.
H.D. de Vries 11 april 2024, 14:15
En het bezoekend publiek, wordt dat ook gescheiden in goed en slecht publiek? (lees: verboden voor Joden)
T van Wersch 16 april 2024, 14:17
Naar aanleiding van o.a. dit vreselijks en het schandelijke gebeuren bij Lenny Kuhr, had ik het productiebedrijf van Soldaat van Oranje aangeschreven met het verzoek om van hun kant op te staan en blijk te geven van afschuw, aangezien zij al zo'n 10 jaar met veel succes deze productie draaien en het hier toch duidelijk gaat over de mensen in WO2 aan de goede kant van de zaak. Dan zou je toch denken dat tenminste dit bedrijf z'n geluid laat horen, maar: tot op heden geen reactie hoor.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *