Haatevenement in Den Haag
Nieuws

Haatevenement in Den Haag

Bij een anti-Israëlevenement in Den Haag spreken aanstaande maandag notoire Israëlhaters als Al-Haq-directeur Shawan Jabareen en Pink Floyd-zanger Roger Waters.

Bart Schut 18 mei 2022, 07:55
Haatevenement in Den Haag

Even dreigde een internationale rel. De Nederlandse ngo The Hague Humanities Hub meldde op haar website dat een anti-Israëlisch evenement getiteld Palestine & the ICC Paralysis: Is Justice Still Possible for Palestinians? mede gefinancierd werd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zou alleen al een schandaal zijn geweest omdat Al-Haq op de Israëlische lijst van aan de terreurbeweging PFLP verbonden ngo’s staat. Dat Jeruzalem goede redenen heeft voor die beschuldiging, bleek eind vorig jaar toen de Europese Unie alle subsidie aan Al-Haq bevroor.

Een schandaal dat het ministerie in Den Haag zich niet kan veroorloven. Zeker niet na de recente tik op de vingers die ex-minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag moest ondergaan, omdat zij ondanks Israëlische waarschuwingen Nederlandse subsidie naar de eveneens aan de PFLP gelieerde landbouworganisatie UAWC had gestuurd. Dit geld kwam deels in handen van terroristen die betrokken waren bij de moord op de 17-jarige Israëlische Rina Schnerb op 23 augustus 2019.

Dus toen op sociale media pro-Israëlische activisten de aankondiging van The Hague Humanities Hub bespeurden, waren de rapen gaar. Het CIDI maakte er melding van op Twitter en na een opiniestuk van Joop Soesan op zijn site israelnieuws.nl, kondigde de PVV Kamervragen aan minister Wopke Hoekstra aan.

Geschrapt
Alleen … niemand had bij alle ophef eraan gedacht na te vragen of de melding wel klopte. Het NIW deed dat wel en vroeg het ministerie of er inderdaad Nederlands belastinggeld werd besteed aan een evenement waarbij aan terreurbewegingen gelieerde ngo’s betrokken zijn. Het antwoord liet lang op zich wachten, blijkbaar wist niemand in Den Haag van de hoed en de rand, maar kwam uiteindelijk gedecideerd terug: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet betrokken bij dit evenement. [Er is] gemeld dat het ministerie het evenement financieel steunt, maar dat is niet correct. Dat wordt gerectificeerd: de verwijzing naar het ministerie van Buitenlandse Zaken zal worden geschrapt.”

Een storm in een glas water en daarmee einde ophef? Niet helemaal, want het feit blijft staan dat een Nederlandse ngo een aan de PFLP verbonden organisatie en zijn directeur uitnodigt om hier Israël te komen bashen en het ICC – het Internationale Strafhof in Den Haag – op te roepen de Joodse staat wegens oorlogsmisdaden en apartheid te vervolgen. En dat net nadat minister Hoekstra namens de Nederlandse regering die apartheidsmythe van tafel had geveegd.

Innige banden
Reden voor ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, in samenwerking met SGP en PVV, toch vragen aan de minister te stellen. Terecht, want die zijn er zeker. Niet alleen nodigt een Nederlandse ngo – die hoogstwaarschijnlijk wel degelijk overheidssubsidie krijgt, zij het niet voor dit specifieke evenement – de uiterst antisemitische directeur van een ngo met terreurbanden uit, ook andere betrokken organisaties blijken allesbehalve koosjer. Zoals Al-Mezan, dat volgens het Israëlische NGO Monitor, nauwe banden onderhoudt met zowel de PFLP als Hamas.

En blijkbaar zijn de banden tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de deelnemende organisaties zo innig dat zij ervan uitgaan dat het evenement vanuit Den Haag meegefinancierd is. Dit is weinig verwonderlijk, wanneer bedacht wordt dat het hoofd van de afdeling communicatie van het ministerie Peter Mollema is. Mollema’s vorige functie bij Buitenlandse Zaken was hoofd van de Nederlandse missie bij de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Mollema staat bekend om zijn fel anti-Israëlische denkbeelden. Sterker nog, onder Mollema’s verantwoordelijkheid kende diezelfde missie in Ramallah subsidie toe aan een ngo waar zijn zoon Nils voor werkte. De naam van die ngo? Al-Mezan, inderdaad een van de deelnemende organisaties aan het evenement in Den Haag.

Tenslotte is de aanwezigheid van spreker Roger Waters opvallend. De zanger van Pink Floyd is een van de activisten die het schemergebied tussen antizionisme en antisemitisme – zo dat al bestaat – ver achter zich heeft gelaten. Zijn beschonken rants tegen het internationale jodendom zijn inmiddels berucht en hebben weinig met kritiek op de staat Israël te maken. Waters blinkt uit in het verspreiden van complottheorieën over ‘de Joodse lobby’ en de vermeende wurggreep die deze lobby op de internationale media zou hebben. Ook intimideert Waters al jaren medeartiesten die in Israël willen optreden. En wie herinnert zich niet die keer dat hij tijdens een concert in België ballonnen in de vorm van varkens met daarop een davidster opliet? Zou een organisatie die zich The Hague Humanities Hub noemt, zich niet verre moeten houden van sprekers die zulk eclatant racisme tentoonspreiden?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking