Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Hamas houdt zich niet aan gijzelaarsakkoord; Israël dreigt aanvallen te hervatten
Nieuws

Hamas houdt zich niet aan gijzelaarsakkoord; Israël dreigt aanvallen te hervatten

Redactie 25 november 2023, 19:21
Hamas houdt zich niet aan gijzelaarsakkoord; Israël dreigt aanvallen te hervatten
Israelis attend a rally calling for the release of Israelis held kidnapped by Hamas terrorists in Gaza at "Hostage Square" in Tel Aviv, November 25, 2023. Photo by Miriam Alster/Flash90 *** Local Caption *** ????? ?????? ?????? ?? ???? ????? ???? ???? ?????

UPDATE 20.00: Het Israëlische dreigement lijkt – tenminste voor vandaag – gewerkt te hebben. De dertien gijzelaars zouden op dit moment bij de grensovergang met Egypte aan het Internationale Rode Kruis worden overgedragen.

Echt verrassend zal het voor weinigen komen, maar Hamas heeft zich al op de tweede dag van de gevechtspauze in Gaza niet aan zijn woord gehouden. De terreurbeweging zou volgens afspraak vanmiddag om 15.00 uur een groep van dertien Israëlische gijzelaars vrijlaten, maar had dat om 19.00 nog niet gedaan. Veel experts hadden al voorspeld dat Hamas zou proberen de afspraken zo veel mogelijk te ontduiken.

Israël heeft nu aangekondigd dat als om middernacht de gijzelaars niet vrij en in veiligheid zijn, de strijd hervat zal worden. Als reden voor het niet vrijlaten van de dertien Israëli’s noemt Hamas Israëlische ‘overtredingen’. Er zouden niet genoeg hulpgoederen naar de noordelijke helft van Gaza worden doorgelaten. De terreurbeweging kwam bij deze beschuldiging niet met bewijs op de proppen. Ook klaagt Hamas erover dat de gevangen Palestijnse terroristen die Israël in ruil voor de gijzelaars vrijlaat, niet in volgorde van de lengte van hun gevangenisstraf vrijkomen.

Nu toegeven aan de spelletjes van de terroristen zou betekenen dat Israël de regie volledig kwijt is

Dat laatste is een bespottelijke eis, maar vooraf werd al gewaarschuwd dat de terreurbeweging dit soort spelletjes zal spelen om zo de gevechtspauze langer te laten duren dan de vier overeengekomen dagen. Ook bemiddelaar Qatar begint zijn geduld te verliezen en heeft Hamas gewaarschuwd zich aan de afspraken te houden. Israël doet dat wel, alle 42 Palestijnen waarvan het heeft aangekondigd dat zij vandaag zullen vrijkomen, staan daarvoor klaar. De vraag is nu hoe hard de regering in Jeruzalem en de IDF dit willen spelen. Nu toegeven aan de spelletjes van de terroristen zou betekenen dat Israël de regie volledig kwijt is. Maar als de IDF inderdaad vannacht zijn bombardementen en andere gevechtshandelingen hervat, bestaat het risico dat er helemaal geen gijzelaars meer vrijkomen.

Op de foto hierboven, genomen vanavond in Tel Aviv, wachten demonstranten voor de vrijlating van alle gijzelaars op nieuws uit Gaza – Foto: Miriam Alster/Flash90

Opmerkingen (4)
tiki 26 november 2023, 07:47
If you want to shoot, shoot! Stop te dreigen in het Hebreeuws maar spreek de taal die ze in de buurtwinkel verstaan & begrijpen, Arabisch! De 24/7 media aandacht voor de gegijzelden/familie, hun pijn, angst, sentiment & commentaren is koren op de molen van Yahya Sinwar, die vloeiend Hebreeuws spreekt (gevangenis educatie) & graag naar de Israelische TV kijkt om de temperatuur te meten. Sinwar is een geniale strateeg die alle taktieken gebruikt (velen hem aangereikt door Israel) om zichzelf & zijn organisatie te redden. Sinwar heeft de Israelische oorlogsmachine tot stilstand gebracht. Sinwar stuurt zijn burgers weer naar het noorden...en ze gaan! Sinwar heet de werelopinie aan zijn zijde gekregen, Sinwar spreekt via zijn 'Ministerie van Gezondheid'...en de media luistert. Israel riep: "Géén voedsel, diesel/benzine naar Gaza" tot ALLE gijzelaars vrij zijn & Hamas vernietigd en zie..... voedsel, diesel/benzina stroomt Gaza binnen van noord naar zuid & Hamas leeft. Ik heb de VS/GB e.a. geen hulpgoederen Nazi Duitsland binnen zien voeren, of naar Afghanistan, Vietnam of Korea. t.t.v. oorlog...alléén van Israel word er zoiets gevorderd om die zielige palestijnse Hamas aanhang (inmiddels 88% zien Hamas mét récht als grote overwinnaar). Als Israel nog éénmaal zo met zich laat sollen, kan ze de sleutels afgeven. Bovendien zijn alle beloftes dat na de 4 dagen gevechtspauze (inmiddels opgerekt tot 10) de oorlog word voortgezet, zeer twijfelachtig want de Internationale Gemeenschap zal er alles aan doen om Israel de handen te binden om de arme palestijnen te redden zoals o.a. de "Israel kritische" irrelevante Belgische & Spaanse premiers die zichzelf in het politieke spotlicht gooiden met hun oproepen aan Israel op de grens Gaza/Egypte t.t.v. de gevangene ruil , om zo min mogelijk slachtoffers te veroorzaken. Over de doden op 7 october, de soldaten & (zwaar) gewonden....daar spreekt niemand meer over, alléén de gijzelaars die vrij moeten komen via een assymetrische, onproportionele deal met synische moordenaars. De échte koehandel moet echter nog beginnen & Hamas heeft de totale regie.
tiki 26 november 2023, 10:41
De perfecte spelletjes & media encenering van Hamas......en de héle wereld slikt ze als zoete broodjes. Het, na uren uitmelken van de situatie met onzinnige beschuldigingen aan....natuurlijk Israel, door een Hamas “woordvoerder” in een persconferentie die door de media gretig beluisterd & gequoot word, net als de cijfers van het 'Palestijnse Ministerie van Gezondheid' van Gaza. Het uitwuiven van de gijzelaars, terwijl op de achtergrond word geroepen “blijven wuiven, blijven wuiven”, de “moederlijke” omhelzing van een Hamas terrorriste van haar ontvoerde zoon toen hij werd vrijgelaten uit haar klauwen, allemaal perfect geënceneerd om de Internationale Usefull Idiots te overtuigen van hun menselijkheid...en het werkt. Een totaal irrelevante Belgische & Spaanse premier die zichzelf, net voor de uitwisseling aan de grens, in het internationale rampenlicht gooien met hun oproep voor een 2-staten oplossing en het vermijden van geweld door Israel. De Ierse PM maakte het nog mooier door de vrijgelaten Emily Hand (9) als een lost & found pakketje te benoemen en niet als door een moordzuchtige Hamas bende ontvoerd & gegijzeld slachtoffer. Ons mode popje Gigi Hadid die pure Instagram leugens verkoopt over de al 75 jarige brutale aanrandingen & ontvoeringen van palestijnen door Israeli's en het vasthouden van 'onschuldige jonge kinderen in gevangenissen. Zus Bella is om haar leugens door Dior verwijderd en vervangen door May Tager...een Israelisch model. De Britse journaliste die de Israelische woordvoerder in een vraaggesprek vroeg of Israelis denken 'meer waard te zijn door de verhouding van 1 Israelische gijzelaar : 3 palestijnse gevangen. Het word hoog tijd voor de Internationale Usefull Idiots het verschil te leren tussen encenering & waarheid, goed & kwaad of zich gewoon buiten het conflict te houden voor eigen gebruik. Beter te zwijgen dan je eigen absurde domheid te bewijzen door te spreken.
Bas Fortuin 26 november 2023, 11:14
Het is een grote Schande en Afgang dat Eretz Israël zich nu door Qatar en een racistisch, antisemitisch Hamas de regels/les laat dicteren: "Hamas houdt zich immers niet aan gijzelaars-akkoord! Deden ze dat eerder dan wel? Israël dreigt aanvallen te hervatten?" Premier Netanyahu zou voordat hij daartoe IDF een groen sein geeft er goed aan doen wanneer hij met zijn Oorlogskabinet de tijd zou nemen om te ontdekken in de TORAH hoe Mozes, Jozua, David en Josia in hun tijd grotere legers dan Hamas snel en doeltreffend overwonnen en onderwierpen. WAT was hun Geheim? Voordat zij ten strijde trokken tegen de vijanden van Israël, raadpleegden zij allereerst de God van Israël.
Surink 29 november 2023, 05:53
Laat USA politici de beelden zien van slachtingen door Hamas, voer de druk op bij Hamas leiders om alle gijzelaars per direct vrij te laten, anders gaat dit kat en muisspel nog heel lang duren. Laat IDF de tunnel systemen z.s.m. Vernietigen in heel GAZA. Stuur een delegatie van aldaar deskundige geheime diensten naar GAZA om intern te zien welke mensen en groepen ondergronds HAMAS steunen en breng deze mensen en groepen in kaart. Laat de Linkse media het niet constant opnemen voor niets anders dan terroristen en noem deze oorlogszuchtigen geen vrijheidsstrijders.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *