Hamas houdt zich niet aan gijzelaarsakkoord; Israël dreigt aanvallen te hervatten
Nieuws

Hamas houdt zich niet aan gijzelaarsakkoord; Israël dreigt aanvallen te hervatten

Redactie 25 november 2023, 19:21
Hamas houdt zich niet aan gijzelaarsakkoord; Israël dreigt aanvallen te hervatten
Israelis attend a rally calling for the release of Israelis held kidnapped by Hamas terrorists in Gaza at "Hostage Square" in Tel Aviv, November 25, 2023. Photo by Miriam Alster/Flash90 *** Local Caption *** ????? ?????? ?????? ?? ???? ????? ???? ???? ?????

UPDATE 20.00: Het Israëlische dreigement lijkt – tenminste voor vandaag – gewerkt te hebben. De dertien gijzelaars zouden op dit moment bij de grensovergang met Egypte aan het Internationale Rode Kruis worden overgedragen.

Echt verrassend zal het voor weinigen komen, maar Hamas heeft zich al op de tweede dag van de gevechtspauze in Gaza niet aan zijn woord gehouden. De terreurbeweging zou volgens afspraak vanmiddag om 15.00 uur een groep van dertien Israëlische gijzelaars vrijlaten, maar had dat om 19.00 nog niet gedaan. Veel experts hadden al voorspeld dat Hamas zou proberen de afspraken zo veel mogelijk te ontduiken.

Israël heeft nu aangekondigd dat als om middernacht de gijzelaars niet vrij en in veiligheid zijn, de strijd hervat zal worden. Als reden voor het niet vrijlaten van de dertien Israëli’s noemt Hamas Israëlische ‘overtredingen’. Er zouden niet genoeg hulpgoederen naar de noordelijke helft van Gaza worden doorgelaten. De terreurbeweging kwam bij deze beschuldiging niet met bewijs op de proppen. Ook klaagt Hamas erover dat de gevangen Palestijnse terroristen die Israël in ruil voor de gijzelaars vrijlaat, niet in volgorde van de lengte van hun gevangenisstraf vrijkomen.

Nu toegeven aan de spelletjes van de terroristen zou betekenen dat Israël de regie volledig kwijt is

Dat laatste is een bespottelijke eis, maar vooraf werd al gewaarschuwd dat de terreurbeweging dit soort spelletjes zal spelen om zo de gevechtspauze langer te laten duren dan de vier overeengekomen dagen. Ook bemiddelaar Qatar begint zijn geduld te verliezen en heeft Hamas gewaarschuwd zich aan de afspraken te houden. Israël doet dat wel, alle 42 Palestijnen waarvan het heeft aangekondigd dat zij vandaag zullen vrijkomen, staan daarvoor klaar. De vraag is nu hoe hard de regering in Jeruzalem en de IDF dit willen spelen. Nu toegeven aan de spelletjes van de terroristen zou betekenen dat Israël de regie volledig kwijt is. Maar als de IDF inderdaad vannacht zijn bombardementen en andere gevechtshandelingen hervat, bestaat het risico dat er helemaal geen gijzelaars meer vrijkomen.

Op de foto hierboven, genomen vanavond in Tel Aviv, wachten demonstranten voor de vrijlating van alle gijzelaars op nieuws uit Gaza – Foto: Miriam Alster/Flash90

Plaats opmerking