Hamas: wij weten niet hoeveel gijzelaars nog in leven zijn
Nieuws

Hamas: wij weten niet hoeveel gijzelaars nog in leven zijn

Redactie 04 maart 2024, 17:24
Hamas: wij weten niet hoeveel gijzelaars nog in leven zijn

De terreurbeweging kan geen lijst met gijzelaars overleggen bij de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in Gaza. Hamas zegt niet te weten welke gijzelaars nog in leven zijn en waar zij worden vastgehouden. Tegelijkertijd hebben de jihadi’s wel een gedetailleerde lijst aan Israël gestuurd met Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenen die vrijgelaten dienen te worden.

Het maakt de onderhandelingen vrijwel onmogelijk, want hoe kan Israël een akkoord sluiten over de vrijlating van gijzelaars als zelfs Hamas niet weet of die nog leven zijn en waar zij gevangen gehouden worden? Natuurlijk geeft Hamas Israël de schuld ervan dat het niet weet waar de gijzelaars zijn. “Technisch en praktisch is het nu onmogelijk te weten waar zij precies zijn, wie nog in leven is en wie is gedood door Israëlische bombardementen of wie omgekomen is van de honger door de Israëlische blokkade,” zei Basim Naim, lid van het Hamas-politburo tegen de BBC. Het is opvallend dat er nog niet één Palestijn in Gaza van honger is omgekomen, maar dat Naim die mogelijkheid wel oppert als het om de ontvoerde Israëli’s gaat.

De gijzelaars “zijn in verschillende gebieden in handen van verschillende groepen.” Om het helemaal bont te maken beweert Naim dat een wapenstilstand nodig is zodat Hamas dan kan de toestand van de gijzelaars kan inventariseren. De terroristenleider herhaalde dat zijn beweging niet akkoord zal gaan met een staakt-het-vuren als de IDF zich niet volledig terugtrekt uit de Gazastrook. Ook eist Hamas twintig tot levenslang veroordeelde Palestijnse moordenaars uit Israëlische gevangenissen worden vrijgelaten, al heeft Israël met regelmaat verklaard dat dit onbespreekbaar is. Maar, beweert Naim, Israël heeft de schuld dat de onderhandelingen zo moeizaam verlopen.

Op de foto hierboven richt een soldaat van de 828e Brigade zijn wapen in het centrum van de stad Khan Younis in de Gazastrook – Foto: IDF

Opmerkingen (3)
Cees van Dijk 04 maart 2024, 18:15
En de media roepen allemaal wat anders en Israel zegt: bekijk het maar. Ze liegen allemaal. Incluis de Westerse landen; de VS voorop. Wat een zooi. Er is nog niet het begin van een einde aan de oorlog, laat staan dat er nu sprake zou kunnen zijn van een wapenstilstand. Dan gaan de media weer door over 'een wapenstilstand met ramadan'. Waar ze het vandaan halen is me een raadsel. Dan zeggen 'we' geloof ik als bij een stripverhaal: wordt vervolgd.
Ruud 04 maart 2024, 19:14
Bibi heeft in een toespraak gezegd dat Hamas de tijd heeft tot het begin van de Ramadan om de gijzelaars vrij te laten anders trekt het IDF dan Rafah binnen. Je begrijpt hoe dit in de media en de halfdove hamas leiders is geïnterpreteerd als een voorstel tot een staakt het vuren. Met de tekst van dit interview van Naim in de hand moet Bibi op alle zenders van de Israëlische televisie meteen alle familieleden van de resterende gijzelaars tot de orde roepen. Alle demonstraties tegen zijn oorlogsbeleid moeten stoppen en hij moet zonder belemmeringen opgelegd door de familieleden nu meteen keihard doorstoten tot aan de Egyptische grens. Burger slachtoffers of niet. In het Engels heet dat collateral damage. Het duurt nu al 5 maanden en als de chirurgische methode nu nog steeds gehanteerd blijft worden duurt de oorlog nog maanden meer. Per saldo ben je dan mogelijk meer doden en gewonden verder, zeker ook aan de kant van het IDF. Heel vurig biddend en hopend op het vinden van nog levende gijzelaars maar de overigen moeten helaas als opgegeven worden beschouwd en moeten gezien worden als de eerste gesneuvelden van deze oorlog. Voor wat betreft het imago van Israël maakt het nu toch geen verschil meer uit, dat is al niet meer te reanimeren. Alle politici van de wereld zijn zich ermee aan het bemoeien en vinden het heerlijk om zichzelf te horen spreken over een cease-fire en de 2-statenoplossing. Want dat doet het goed bij de eigen achterban en de linkse demonstranten met hun pro-hamas indoctrinatie. Voordat Israël gedwongen wordt om, net als alle vorige oorlogen, ook deze oorlog te verliezen moet hamas zijn verdreven. Dus is er een urgentie bij gekomen, naast die van het vinden van de overige gijzelaars.
Rena 04 maart 2024, 21:18
Al ben ik compleet voor het idee van een staakt-het-vuren, want oorlog is nooit de oplossing, vind ik ook dat twintig Palestijnse moordenaars onbespreekbaar is. Ook vind ik het onmenselijk dat Hamas Israël de schuld geeft van de mogelijke doden onder de mensen die zij gijzelden. Ik hoop dat deze rotoorlog vlug tot een einde komt. Ik bid voor Israël en haar slachtoffers en dat de veiligheid in zowel Israël als Gaza vlug terugkeert.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *