Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Hartekreet aan Tweede Kamer

Redactie 28 juni 2011, 00:00
Hartekreet aan Tweede Kamer

De Nederlandse rabbijnen stuurden op 28 juni een hartekreet naar alle Tweede Kamerleden op de avond voor de geplande stemming over het verbod op de rituele slacht:

Tot onze ontsteltenis hebben wij vernomen dat vandaag de Tweede Kamer der Staten Generaal, onze volksvertegenwoordigers, mogelijkerwijs een wetsvoorstel gaat aannemen dat de Nederlands Joodse gemeenschap zeer diep raakt.
De Joodse slachtmethode is geënt op de gedachte om zoveel mogelijk dierenleed te voorkomen. Mochten onze volksvertegenwoordigers dat niet geweten hebben, dan hadden zij dat de laatste weken uitgebreid en overtuigend kunnen vernemen en zien. Door het woord bedwelming te stipuleren wordt de aandacht afgeleid van de essentie, namelijk: dierenwelzijn en dierenleed.De Joodse wetgeving heeft niet alleen wetten en beperkingen ten aanzien van de slachthandeling zelve, maar vele wetten zijn gewijd aan het welzijn van dieren vóór de slacht en tijdens het leven. Waar de Nederlandse samenleving van onze omgang met dieren zou moeten leren, worden wij, voor ons gevoel, afgeschilderd als dierenbeulen die bedwelming weigeren in te voeren. Dat het wetenschappelijk volstrekt onbewezen is dat de zogenaamde bedwelming het dierenleed verkleint, wordt gemakshalve niet vermeld. Dat de zogenaamde bedwelming niet is ingevoerd om het dierenleed te verkleinen maar omwille van de efficiëntie van de bio-industrie en dus om de vleesproductie te versnellen, wordt verzwegen…
De Nederlands Joodse gemeenschap is klein en de Joodse koosjere vleesconsumptie nog veel kleiner. De impact echter op onze gemeenschap is groot en diepgaand. Wij, Nederlandse rabbijnen en opperrabbijnen, worden geconfronteerd met ouderen die bang worden en die zich afvragen wat de volgende wet gaat worden die hun gaat beperken in hun geloofsleven. Maar ook de jongeren laten van zich horen en vragen zich af of ze nog wel in hun Nederland een toekomst willen/kunnen opbouwen…
Emoties zijn nauwelijks weg te redeneren en vaak ook irrationeel…maar ze zijn er! Wordt met die emoties, angsten en bezorgdheid door u rekening gehouden?
Als het Wageningen-concept, want meer blijkt het dus niet te zijn, de waarheid verkondigt: waarom dan niet meteen een verbod op de reguliere slacht van pluimvee en overgaan naar de kosjere methode die volgens het Wageningen-concept diervriendelijker is?
Het is niet aan ons (opper)rabbijnen om met wetenschappelijke bewijsvoeringen te komen en/of met juridische argumentatie. Wat wij ons wel mogen afvragen is: gaat het hier nog wel om de voorkoming/beperking van dierenleed of is het dierenwelzijn de arena geworden waarin onze volksvertegenwoordigers een politiek steekspel uitvechten en waarbij de piepkleine en zwaar gedecimeerde Joodse gemeenschap mogelijkerwijs terloops wordt opgeofferd.

Dank voor uw bereidheid om bovenstaande hartenkreet te lezen voordat u uw stem gaat uitbrengen.

Aryeh Ralbag, opperrabbijn Amsterdam
Binyomin Jacobs, voorzitter NCRZ en opperrabbijn Inter Provinciaal Opperrabbinaat
Raphael Evers, secretaris NCRZ en rabbijn NIK
Shimon Evers, rabbijn Inter Provinciaal Opperrabbinaat
hmuel Katzman, rabbijn Den Haag
Jitschak Vorst, rabbijn Amsterdam
Eliezer Wolff, rabbijn Amsterdam

 

 

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *