Herdenken & Vieren
Binnenland

Herdenken & Vieren

Redactie 27 april 2012, 00:00
Herdenken & Vieren

Een overzicht van de stille tochten, concerten en bijeenkomsten op 4 mei, en optredens en feesten op 5 mei. 

Herdenken op 4 mei

Amersfoort
De hele dag door kunnen bezoekers de gedenkplaats in Amersfoort bezoeken. Gidsen staan klaar om vragen te beantwoorden en groepsrondleidingen te geven. Rondleidingen om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Stille tocht naar begraafplaats Rusthof, 18.15. De burgemeesters van Leusden en Amersfoort zullen hier een krans leggen. Om 20.00 wordt twee minuten stilte gehouden. Voor het volledige programma: www.kampamersfoort.nl

 

Amsterdam
Nationale Herdenking op de Dam
Onder meer een kranslegging door H.M. Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander. Dit jaar ook een toespraak van burgemeester Eberhard van der Laan. Iedereen is welkom. Twee minuten stilte om 20.00.

Foto: Dirk P.H.Spits/Dphoto

Herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk
Voorafgaand aan de nationale herdenking op de Dam, een exclusieve bijeenkomst met onder meer Koningin Beatrix, Prins Willem- Alexander en Prinses Maxima in de Nieuwe Kerk op de Dam. Inschrijven verplicht, nabestaanden van de eerste generatie worden met voorrang behandeld. Ceremonie live te volgen op tv om 18.50 en op groot scherm op de Dam. Meer informatie: 020-7183500 of www.4en5mei.nl

Gemeentelijke herdenking
Jaarlijkse stille tocht onder aanvoering van de burgemeester langs een aantal indrukwekkende herinneringen aan de oorlog. De tocht begint om 10.00 uur. Locatie: Begraafplaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 in Amsterdam.

Stichting 4 mei concert
In het Concertgebouw in Amsterdam wordt om 21.15 een herdenkingsconcert gegeven. Dit concert is een muzikaal verlengstuk van de dodenherdenking op de Dam. Het Nederlandse kamerkoor onder leiding van dirigent Peter Dijkstra verzorgt het programma. Remco Campert zal gedichten voordragen uit eigen werk. Kaarten via 020-5730534 of www. herdenk.nu. Jongeren van 15-27 jaar mogen gratis naar binnen.

Monument op de Apollolaan
Het 4 mei comité Amsterdam Zuid-West organiseert zoals elk jaar een herdenking bij het monument op de Appololaan. Om 20.00 wordt er twee minuten stilte in acht genomen.

Theater na de Dam
Uitgebreid theaterprogramma, waaronder een voorstelling in Carré met de cast van Soldaat van Oranje. Met speciale gasten zoals Ellis Brandon, de laatste vrouwelijke Engelandvaarder die nog leeft. Meer informatie op www.theaternadedam.nl

Bloemendaal
Een stille tocht vanaf de watertoren aan de Zeeweg in Bloemendaal naar de Eerebegraafplaats. Aanvang 19.00 uur. Meer informatie op www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu

Breda
Korte toespraak van voormalig ministerpresident Ruud Lubbers. Aanvang 19.30 uur. Om 20.45 zal er een concert gehouden worden. Locatie: monument ‘de vlucht’ in park Valkenberg.

Driehuis
Begraafplaats en crematorium Westerveld. Om 19.00 uur een herdenkingstocht naar Westerveld. Burgemeester en wethouders leggen een krans bij de eregraven van gevallen geallieerden en gevallen verzetsstrijders. Duin en kruidbergweg 2-6, Driehuis.

Enschede
Stille Tocht, verzamelen om 19.00 voor het stadshuis bij het Ei van Ko. Om 19.10 vertrekt de Stille Tocht naar het Volkspark. Meerdere toespraken, ook van burgemeester Den Oudsten.

Leeuwarden
Stille tocht langs de graven van begraafplaats Huizem om 19.25 uur. Korte Herdenking met medewerking van leerlingen van basis- en middelbare scholen. Locatie: gemeentelijke begraafplaats te Huizem.

Maastricht
Toneelgroep Maastricht voert een theatrale lezing op in het Derlon-theater. Uitgangspunt is de toneeltekst Jubileum (1983) van de Joodse schrijver George Tabori, waarin de doden van een Joodse begraafplaats uit hun graf opstaan om hun verhaal te vertellen. Begint om 21:00 uur. Reserveren: 043- 3503050, kassa@ toneelgroepmaastricht.nl

Vught
Herdenking bij het nationaal monument Kamp Vught, 13.25 uur.

Herdenking voor diegenen die werden afgevoerd bij het NS station van Vught. 18.25 uur.

Wageningen
Stille tocht. Start om 19.30 uur bij het bordes van het stadhuis. De stoet houdt stil bij het Joods Monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat waar men een steentje kan leggen. Daarna vervolgt de stoet zijn weg naar het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. Om 20:00 twee minuten stilte en gelegenheid om een krans te leggen bij het monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. Daarna een herdenkingsconcert. Ter afsluiting wordt het bevrijdingsvuur aangestoken.

Wieringen
Dodenherdenking in de Hippolytuskerk, aanvang 18.30 uur, gevolgd door een stille tocht naar begraafplaats Zandburen.

Stadskanaal
Herdenking bij het verzetsmonument in het Julianapark, aanvang 18.30. Daarna stille tocht naar het Pools oorlogsmonument. Toespraak door de heer L. Everts.

 

 

Vieren op 5 mei

Dit jaar zijn Nick en Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo verkozen tot ambassadeurs van het bevrijdingsfestival. In het hele land zullen er feesten georganiseerd worden.

Amsterdam
Hoofdpodium is op de Dam met onder andere de Amsterdam Klezmer Band en Lange Frans. Voor meer feesten en locaties www.4en5meiamsterdam.nl

Den Haag
Ook hier volop muziek, kunst en cultuur. Op de vierde verdieping van de Centrale Bibliotheek om 16 uur een debat over vrijheid en onvrijheid, geleid door Ruth Kronenburg, met o.a. Jan Terlouw en Farah Karimi. Jessica Durlacher is tussen 14 en 14.30 aanwezig. Verder veel podia, verspreid door de hele stad. www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Haarlem
Bevrijdingspop 2012. Op het Vlooienveld (Haarlemmer Hout) komt het Hout Podium te staan met van 12.00 tot 24.00 uur met onder andere Gers Pardoel en de Jeugd van Tegenwoordig. www.bevrijdingspop.nl

Utrecht
Ook dit jaar diverse festivals in Utrecht. Op het RABO-vrijheidspodium onder meer Nick en Simon en Ali B.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking