Het antisemitisme van les misérables
Nieuws

Het antisemitisme van les misérables

Administrator 18 januari 2019, 00:00

Hoe komt het dat bij iedere anti-beweging antisemitisme de kop opsteekt? Ook nu weer bij de Gele Hesjes. Deze week bleken daaronder, ook in Nederland, verre van koosjere aanhangers te zijn.Dat Joden het prettigst kunnen leven in een vrije, democratische, liberale samenleving is genoegzaam bekend. Hoe beter de economie, hoe minder de ‘ellende’. Hoe groter de onvrede, hoe slechter het voor onze bevolkingsgroep is. Anno 2019 heerst er ondanks de goede economie veel onvrede over – om maar een paar zaken te noemen – ‘de Haagse stolp’, ‘Europa’, ‘de globalisering’, het pact van Marrakesh en het klimaatakkoord, dat vooral de middenklasse raakt. Die verontwaardiging is niet geheel ten onrechte, want velen in de samenleving voelen zich niet gehoord of vertegenwoordigd door de huidige regering of de ambtenarij. De onderklasse en middenklasse hebben het idee dat het grote geld de mores dicteert en dat ‘men’ daar verder zelf geen enkele zeggenschap over heeft.

Nu heeft iedere Nederlander binnenkort de mogelijkheid zich hierover uit te spreken door middel van de stembus. Dat is een recht, en zou wellicht zelfs een plicht moeten zijn. Maar juist in tijden van onvrede komen anti-bewegingen opzetten die hun stem liever op straat laten horen. Zo is er de beweging van de Gele Hesjes. Begonnen in Frankrijk, met een duidelijke boodschap tegen de regering-Macron, nu een verzameling van misérables zonder duidelijke focus, zonder duidelijk plan; het enige wat de deelnemers met elkaar gemeen hebben, is dat men ‘tegen’ is. Tegen het Elysée, tegen de bureaucraten in Brussel, tegen de dure kosten van levensonderhoud, of gewoon ‘tegen’. Hoe begrijpelijk dat ook zou kunnen zijn, ook binnen deze anti-beweging zien we antisemitische sentimenten opkomen.

‘Hoer van de Joden’
Dat was in de recente geschiedenis al vaker het geval. Het gebeurde bij de Occupy-beweging tijdens de bankencrisis. Het gebeurde bij Anonymous, ook een tegenbeweging die digitaal de strijd aanging met ‘het establishment’, waartoe Joden tegenwoordig lijken te worden gerekend. Net als bij Occupy werden ook bij Anonymous Joden al snel de kop-van-jut. Anonymous vond het zelfs kies om op uitgerekend Jom Hasjoa allerlei Israëlische sites plat te willen leggen. Dat lukte hen niet. Integendeel, ze werden zelf gehackt, waardoor op hun site zelfs enige tijd Hatikva, het Israëlische volkslied, te horen was. Er was één uitzondering: de site van Yad Vashem, het Holocaustmuseum in Jeruzalem, werd enige tijd platgelegd. Waar Anonymous had gezegd tegen de ‘zionisten’ te zijn, zorgden ze ervoor dat op deze herdenkingsdag voor de vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog de site op zwart ging. Daarna is er weinig meer van Anonymous vernomen.

Maar nu zijn er dus de Gele Hesjes. En hoe sympathiek je als Jood ook kunt staan tegenover hun verontwaardiging, het is in tegenstelling tot allerlei opstandelingen uit het verleden (de Nederlandse vakbonden, de Ierse Opstand, de partizanen in de Tweede Wereldoorlog, et cetera) problematisch je bij ze aan te sluiten. Want al snel kruipen antisemitische denkbeelden binnen bij dit soort protestbewegingen zonder duidelijke leiding om paal en perk te stellen.

Een paar voorbeelden: in Frankrijk, waar het allemaal begon, werd een spandoek gepresenteerd waarin de naam Rothschild in bloed was geschreven, en die familie werd er zelfs van beschuldigd dat ze Hitler aan de macht hadden gebracht. Gemakkelijk doelwit was daarbij ook de Franse president Emanuel Macron, omdat hij ooit voor een Rothschildbank had gewerkt. Veel ‘hesjes’ scandeerden daarom: “Macron, pute à Juifs!”, hoer van de Joden.

Hoe wrang is het om deze woorden vooral uit de monden van autochtone Fransen te horen, in dit land met beangstigend veel islamitisch antisemitisme, waar de regering al het mogelijke doet dat te bestrijden?

Een van de voormannen van de gilets jaunes liet zichzelf bij een Joods graf fotograferen met de quenelle, de omgekeerde Hitlergroet. Een uitvinding van Dieudonné M’bala M’bala, ‘cabaretier’ en veroordeeld antisemiet, die zich bij de beweging aansloot en er niet werd uitgeknikkerd. Er werden meerdere foto’s met hem gepubliceerd, gezellig met een aantal gelijkgestemde hesjes. Intussen is de quenelle onder de Franse Gele Hesjes schering en inslag.

Ook Occupy en Anonymous gingen de strijd aan met ‘het establishment’, waartoe Joden tegenwoordig lijken te worden gerekend

Pavlovreactie
Waarschijnlijk in navolging van Frankrijk toonden ook Gele Hesjes-demonstranten in Nederland een spandoek met daarop de naam Rothschild in bloedletters geschreven. Dat spandoek werd door een aantal hesjes opgehouden bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. De Pavlovreactie van sympathisanten en leiders van de Gele Hesjes- beweging toen deze foto op sociale media verscheen was tekenend. De foto was immers afkomstig van de links-georiënteerde advocaat Wil Eikelboom. En Eikelboom was niet te vertrouwen. Toen bleek dat het een gewone, niet gemanipuleerde foto was, kwamen andere reacties los: wat was er verkeerd aan? Dit was toch kritiek op de Rothschilds, niet op Joden? De Rothschilds waren toch ook door en door verrot? Enzovoort, enzovoort. Daarbij volledig voorbijgaand aan het ‘bloed’ op het spandoek, een rechtstreekse verwijzing naar het antisemitische bloedsprookje. Er verscheen een filmpje van een van de mannen die het doek ophielden, waarin hij nader uitlegde wat er met het spandoek werd bedoeld. En ja hoor, de Rothschilds waren de bron van alle kwaad.

Haakneusjoodjes
Personen die zich daartegen verzetten, onder wie medewerkers van het NIW, werden op allerlei manieren aangevallen. Daarbij bleek maar weer eens dat antisemitisme zich niet alleen voordoet onder personen van linkse of islamitische signatuur, maar zeker ook onder ‘roomblanke’ en rechtsdragende Nederlanders.

Op Facebookpagina’s van supporters van de beweging, zoals ‘Gele Hesjes NL’ (met tienduizenden volgers), verschenen antisemitische posts, zoals deze door Bart de Droog: “als ik de naam hitler noem word ik gelynched… kijk maar eens naar die blije, volgevreten haakneus joodjes die europa besturen… ziet niemand het probleem wat al ééééuwen heerst in europa” (sic). Toen iemand daar bezwaar tegen maakte, werd geantwoord: “Hoe zou dat komen, die weerzinsgevoelens bij veel mensen t.a.v. Joden, ik heb ze zelf in mijn familie, heeft me nooit gestoord, maar het moet toch een oorzaak hebben?”. Ene ‘Kobas buur’ antwoordde dat zionistische Joden alles hebben geïnfiltreerd: de banken, Hollywood, de media en de pers ‘runnen’, alles naar hun hand zetten ‘en als je er wat van zegt gooien ze de antisemitische bullshit, Satans seed!!!’ (sic). En dan was er Floris Kraayenhagen, een Donald Trump-fanaat die op sociale media niets dan antisemitisme uitbraakt, waaronder: “Rothschilds zijn geen joden maar zionisten. Pure dekmantel om mensen als ik de mond te snoeren”.

Sympathisanten van de Gele Hesjes van rechtse signatuur, die voorheen ‘meegingen in de strijd’ tegen antisemitisme vanuit linkse en moslimhoek, blijken er ineens een heel andere moraal op na te houden nu datzelfde antisemitisme uit eigen hoek komt. We kunnen niet anders concluderen dan dat bij veel leden van deze groep het laagje beschaving flinterdun blijkt.

Lichtpuntjes
Als de Gele Hesjes iets hebben aangetoond, is het dat ook onder autochtone, rechtse Nederlanders antisemitisme springlevend is. Is een ieder die zich heeft aangesloten bij deze beweging antisemiet? Nee, zeker niet. Wel is duidelijk geworden dat onder deze groep ook een niet te onderschatten aantal antisemieten zit. Zoals bij veel andere bewegingen (bijvoorbeeld BDS) infiltreren zij in deze groepen als er geen duidelijke leiding is die ze buitenboord zet. Maar de enige manier waarop dit rapaille het onderspit kan delven is wanneer de leiders van de beweging ferm afstand nemen van hun denkbeelden.

En ja hoor, de Rothschilds waren de bron van alle kwaad

Een hoopvolle geste kwam afgelopen dinsdag van de Gele Hesjes in Parijs. Op beeld werd vastgelegd hoe zij verbaal en zelfs fysiek de confrontatie aangingen met antisemitische aanhangers van Dieudonné. Laten we hopen dat ook de Nederlandse Gele Hesjes deze haat binnen hun gelederen niet tolereren.

Ook in Israël is er inmiddels een Gele Hesjes-beweging op gang gekomen, met misschien nog wel meer reden voor woede tegen ‘het establishment’ dan in Europa. Verschil tussen daar en hier? De Israëlische Gele Hesjes valt in elk geval geen antisemitisme te verwijten.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking