Het net sluit zich rond Bibi
Buitenland

Het net sluit zich rond Bibi

De Israëlische premier Netanyahu ligt onder vuur vanwege vier corruptiezaken.

Redactie 07 september 2017, 00:00
Het net sluit zich rond Bibi
Foto: Kobi Gideon/FLASH90

Foto: Kobi Gideon/FLASH90

De premier ligt onder vuur in liefst vier corruptiezaken, maar het is zijn vrouw Sara op wie de Israëlische justitie nu haar pijlen richt.

Het aantal naaste (ex-)medewerkers van premier Benjamin Netanyahu dat de afgelopen dagen, weken en maanden is ondervraagd of zelfs vastgenomen door de politie is nauwelijks bij te houden. Dinsdag werd Zvi Hauser, secretaris van Netanyahu’s kabinet van 2009-2013, ondervraagd over zijn rol in het corruptieschandaal rond de aanschaf van Duitse duikboten. Ook al op dinsdag werd Shalom Shlomo, Bibi’s adviseur van 2006-2009, ondervraagd. Shlomo en Hauser werden toegevoegd aan de lange lijst van Netanyahu-getrouwen op basis van informatie die Miki Ganor zou hebben gegeven aan de anticorruptie-eenheid Lahav 433. Ganor, representant van de Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp in Israël, was aanvankelijk een van de belangrijkste verdachten in wat wordt aangeduid als de ‘Zaak 3000’, maar in juli besloot hij met justitie samen te werken als kroongetuige.
Andere verdachten in de zaak zijn Netanyahu’s advocaat David Shimron, mondiaal voorzitter van fondsenwervingsorganisatie Keren Hayesod, oud-minister en vertrouweling van de premier Eliezer Sandberg, ex-vicevoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad Avriel Bar-Yosef, en de voormalige commandant van commando-eenheid Shayetet 13, brigade-generaal Shay Brosh. Zondag werd ook Netanyahu’s oud-kabinetssecretaris David Sharan gearresteerd. Al deze vertrouwelingen van de premier zouden steekpenningen hebben aangenomen van ThyssenKrupp in ruil voor lucratieve opdrachten voor marineschepen. Bibi zelf is – nog – geen verdachte in de zaak, al heeft de voormalige minister van Defensie Moshe Ya’alon tegen de politie verklaard dat Netanyahu de deal mogelijk zou hebben gemaakt en zelfs meer schepen bestelde dan de marine nodig achtte.

De Zaak 2000
Naast de Zaak 3000 lopen er ook nog de Zaken 2000 en 4000. In ‘2000’ wordt onderzocht in hoeverre Netanyahu zijn invloed als premier heeft gebruikt om de inhoud te sturen van Israel Hayom, de grootste krant in de Joodse staat, én om er vervolgens voor te zorgen dat Israel Hayom’s oplage verlaagd zou worden ten gunste van Israëls tweede krant Yedioth Ahronoth. Dit laatste uiteraard in ruil voor positieve verhalen over de regering-Netanyahu. Ook hier heeft Justitie een kroongetuige: Ari Harow, voormalig stafchef van de premier, zou tegen Bibi willen getuigen om zelf uit de gevangenis te blijven.
De Zaak 4000, bekend als de ‘Bezeq-affaire’, draait om de Israëlische telecomgigant met die naam. Schlomo Filber, directeur-generaal op het ministerie van Communicatie, zou Bezeq vertrouwelijke strategische informatie toegespeeld hebben. Filber, een naaste medewerker van Netanyahu, werd door de premier persoonlijk in zijn functie benoemd, waar hij een topambtenaar verving die het telecombedrijf minder gunstig gezind was. Om de zaak nog erger te maken bleek dat Bezeq-grootaandeelhouder Shaul Elovitch een vriend van Netanyahu is, iets wat de premier had verzwegen.

Onder vrienden
Maar misschien wel het schadelijkst voor Bibi is de Zaak 1000. Netanyahu, zijn vrouw Sara en hun zoon Yair worden ervan beschuldigd dure cadeaus aangenomen te hebben van Hollywood-baas Arnon Milchan en de Australische miljardair James Packer. Milchan gaf het echtpaar Netanyahu peperdure champagne, sigaren en – aan Sara – juwelen. Packer zou Yair overladen hebben met vliegreizen en hotelovernachtingen. Netanyahu heeft toegegeven giften te hebben ontvangen van het duo Milchan en Packer, maar ziet niets verkeerds aan wat presentjes ‘onder vrienden’, zoals hij het uitdrukt.
Justitie denkt daar anders over. Verwacht wordt dat in de komende weken zal worden aangekondigd dat Sara Netanyahu vervolgd wordt voor het aannemen van bijna 100.000 euro aan giften. Toch wordt er ook al over gespeculeerd of Sara’s vervolging niet bedoeld is om de premier zelf buiten schot te houden. Met een tik op de vingers van zijn vrouw zou Netanyahu de dans in Zaak 1000 ontspringen. De vraag is of dit hem ook zal redden in de andere drie zaken. Nu zoveel van zijn naaste vertrouwelingen verdacht worden, lijkt het slechts een kwestie van tijd tot meer van hen tegen hun (ex-)baas zullen getuigen, zeker wanneer zij zelf daarmee het vege lijf kunnen redden.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking