‘Het Rozeneiland’ op 14 februari in MerkAz
Agenda

‘Het Rozeneiland’ op 14 februari in MerkAz

jetje 02 januari 2013, 00:00

Een literair concert door Sanne Terlouw & het Orion Ensemble

In 2008 schreef Sanne Terlouw de succesvolle roman Het Rozeneiland. Op 14 februari is Het Rozeneiland als literair concert te beluisteren in MerkAz, met de schrijfster zelf als verteller. Het befaamde Orion Ensemble, in 2008 finalist en prijswinnaar van het eerste International Jewish Music Festival, verzorgt de muziek.

Het Orion Ensemble heeft zich gespecialiseerd in literaire concerten, voorstellingen waarbij muziek en tekst samengevoegd worden tot één geheel. De emoties die de tekst oproept worden versterkt door de muziek, en de tekst op haar beurt sluit daar weer naadloos op aan.

Het verhaal, verteld door Sanne Terlouw, gaat over de joodse familie Amram. We volgen de generaties Amram in voor- en tegenspoed, liefde en dood, hoop en wanhoop.

In 1492 moeten Judita Amram en haar zoon uit Toledo vluchten voor de Inquisitie. Zij komen terecht in Algiers en weten daar een redelijk rustig en aangenaam leven op te bouwen. De kleinzoon van Judita strandt bij toeval op het eiland Rhodos, waar een joodse enclave groeit en bloeit.

Na de Tweede Wereldoorlog weet een van de Amrams  Palestina te halen, maar hij is zo getekend dat hij zijn zoon een zware last op de schouders legt: hij haalt in zijn hoofd dat die zoon, Jaron, de Messias is. Jaron ontmoet in onze tijd de Nederlandse Rosa, die meent dat hij misschien zijn levensgeluk kan vinden als hij zijn wortels kent. Rosa gaat op zoek naar zijn heftige en fascinerende familiegeschiedenis.

Het Orion Ensemble omlijst de vertelling met Joods en Spaans georiënteerde muziek van o.a. Joseph Achron, Manuel De Falla en Ernest Bloch. Pianist Leonard Leutscher bewerkte, geïnspireerd op het Rozeneiland, een aantal Sefardische melodieën. De hartstochtelijke en meeslepende muziekstukken versterken de emoties die Rosa ervaart als ze langzaam maar zeker de geschiedenis van de familie Amram te weten komt.

Sanne Terlouw: vertelling

Leonard Leutscher: piano

Pauline Terlouw: viool

Carla Schrijner: cello

Fragment uit de première:

 

Plaats: Joods Cultureel Centrum Merkaz, Magdalenastraat 1a, Utrecht

Datum: donderdag 14 februari 2013

Aanvang: 20.00 uur; zaal open: 19.30 uur

Entree: EUR 15,-

Voorverkoop (vanaf 15 januari): Xango Worldmusic, Zadelstraat 14, Utrecht (niet op maandag en dinsdag)

Reserveren: www.merkaz.nl of merkazevenementen@gmail.com

Plaats opmerking