Hotdogs mogelijk niet kosjer
Buitenland

Hotdogs mogelijk niet kosjer

Redactie 25 juni 2012, 00:00
Hotdogs mogelijk niet kosjer
ohegijergpojerfgijergpijeg

 

Elf partijen spannen een civielrechtelijke procedure aan tegen het bedrijf Hebrew National, de grootste kosjere voedselproducent van de Verenigde Staten. Volgens de partijen zijn de beroemde hotdogs van Hebrew National (HN) niet kosjer. Het bedrijf krijg zijn hechsjer (kosjerverklaring) van Triangle K, dat onder leiding staat van de Nederlandse opperrabbijn Aryeh Ralbag. Volgens de beschuldigende partijen zijn de producten van HN niet van honderd procent kosjer vlees gemaakt en houden de fabrieken waar het voedsel wordt verwerkt zich niet aan zijn eigen standaarden voor het procuderen van kosjer voedsel. 

ConAgra Foods Inc., het moederbedrijf van HN, ontkent. „Onze hot dogs zijn wel degelijk kosjer, en deze procedure heeft geen enkele grond,” aldus de vice-presidente van het bedrijf. Volgens haar staat ‘de hechsjer van Triangle K bekend als een van de strengste’. Ook wordt HN beschuldigd van het slecht behandelen van zijn medewerkers en van het overtreden van de belastingwet.

Volgens de aanklacht hebben diverse employees van de vleesverwerkende fabrieken geklaagd, ook bij Triangle K, dat het vlees door bepaalde procedures niet kosjer zou zijn. De longen van de koeien zouden niet op ongeregeldheden zijn gecontroleerd, en sommige koeien zouden niet volgens de juiste procedure geslacht zijn. Ondanks deze waarschuwingen werd er niets gedaan om de problemen te verhelpen, maar werden degenen die de problemen aankaartten ‘ontslagen of overgeplaatst’. Ralbag noemt de beschuldigingen in een verklaring ‘schandalig, vals en belasterend’ en zijn ze geuit door ontevreden werknemers. Ralbag liet zich onlangs samen met rabbijnen Evers en Wolff kritisch uit over het onlangs gesloten convenant over de rituele slacht in Nederland.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking