IDF: Felle strijd ‘diep in Gaza’
Nieuws

IDF: Felle strijd ‘diep in Gaza’

Redactie 31 oktober 2023, 17:47
IDF: Felle strijd ‘diep in Gaza’

Israëlische grondtroepen zijn verwikkeld in ‘felle gevechten diep in Gaza’, zo laat de IDF weten. Hierbij hebben zij tientallen Hamas-terroristen gedood. Aan Israëlische kant zijn twee soldaten gedood en twee zwaargewond geraakt. Bij de gevechten is de Hamas-commandant Nisdam Abu Ajina, verantwoordelijk voor de dodelijke aanval van 7 oktober op de kibboetsen Erez en Netiv Hasara, gedood.

IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari zei vandaag dat Israëlische eenheden de Hamas-terroristen ‘van dichtbij bestrijden’. Hagari noemde het optreden van de soldaten ‘moedig en heroïsch’. Hamas beweert dat bij een Israëlische luchtaanval in de stad Jabalia 50 Palestijnen zijn gedood. Deze cijfers moeten met een stevige korrel zout genomen worden en bovendien is niet duidelijk of het hierbij om terroristen of burgers zou gaan. De IDF zegt het incident te onderzoeken.

Intussen regende het ook vandaag weer raketten op burgerdoelen in Israël, vooral in de stad Ashdod. In die stad raakten daarbij vier burgers gewond. Israëlische gevechtsvliegtuigen schoten een drone neer die op weg leek te zijn naar Eilat, de meest zuidelijke stad van het land op de zuidpunt van de Negev-woestijn. Sjiitische Houthi’s proberen al weken vanuit Jemen het zuiden van Israël te bestoken, tot nu toe zonder veel succes. Het Arrow-afweersysteem schoot vandaag een raket van de door Iran gesteunde Houthi’s neer boven de Rode Zee.

Een kunstenaar maakt graffiti voor de 240 Israëlische en buitenlandse gijzelaars in handen van Hamas – Foto: Anat Hermony/Flash90

Het aantal gijzelaars dat op 7 oktober naar Gaza werd ontvoerd door de terroristen van Hamas is bijgesteld naar 245. Daarvan zijn er vier vrijgelaten en is er één bevrijd door IDF-commando’s in Gaza. Israël heeft er inmiddels mee ingestemd dat dagelijks honderd vrachtwagens met hulpgoederen voor de bevolking van Gaza vanuit Egypte het oorlogsgebied mogen bereiken. Tot nu toe waren dat er sinds het begin van de strijd op 7 oktober 172 in totaal. In die situatie komt nu verandering, waardoor de dreiging van het Internationale Strafhof in Den Haag dat het weerhouden van humanitaire hulp als oorlogsmisdaad onderzocht zou kunnen worden, van tafel kan.

Op de foto boven jagen Israëlische grondtroepen ergens in Gaza op Hamas-terroristen – Foto: IDF

Plaats opmerking