IDF: ‘Hele grens met Gaza gezuiverd, 1500 dode Hamas-terroristen gevonden’
Nieuws

IDF: ‘Hele grens met Gaza gezuiverd, 1500 dode Hamas-terroristen gevonden’

Redactie 10 oktober 2023, 11:13
IDF: ‘Hele grens met Gaza gezuiverd, 1500 dode Hamas-terroristen gevonden’
A ball of fire and smoke rises during an Israeli airstrikes in the Gaza Strip, on October 9, 2023. Photo by Atia Mohammed/Flash90 *** Local Caption *** ??? ????? ??? ???????? ????? ????? ??????? ??? ???? ?? ???? ????? ???? ????

Woensdag 11.15 – De Israëlische strijdkrachten zeggen het gehele grensgebied met Gaza weer in handen te hebben. Daarbij heeft de IDF zo’n 1500 lichamen van gedode Palestijnse terroristen gevonden. Aan Israëlische zijde zouden tot nu toe 124 militairen gesneuveld zijn. Het totale dodental onder Israëli’s staat nu op meer dan 900, wat betekent dat meer dan 85 procent van de slachtoffers uit burgers – inclusief vrouwen, kinderen en ouderen – bestaat. Ook zijn er meer dan 2600 gewonden. Er is begonnen met het begraven van de slachtoffers van de Hamas-terreurinvasie. De IDF meldt dat er de afgelopen 24 uur geen infiltraties van Israëlisch grondgebied meer hebben plaatsgevonden.

Israël heeft de gehele nacht luchtaanvallen op Hamas-doelen in Gaza uitgevoerd. Zo’n 180.000 Palestijnen zouden hun huizen in de Gazastrook verlaten hebben. Volgens Hamas zijn bij de vergeldingsbombardementen 704 Gazanen gedood en meer dan 3000 gewond geraakt. Hierbij is het niet duidelijk hoe de verhouding tussen terroristen en burgers ligt. Hamas plaatst zijn militaire installaties in woonwijken, scholen en moskeeën om te voorkomen dat zij door de IDF aangevallen worden.

Tenminste 11 Amerikaanse staatsburgers zijn sinds zaterdag door Hamas-terroristen vermoord

Ondanks de zuivering van het grensgebied waarschuwt premier Benjamin Netanyahu dat er nog steeds Palestijnse terroristen op Israëlisch grondgebied zijn. In een toespraak op de Israëlische televisie noemde Netanyahu de terroristen ‘beesten’ en vergeleek Hamas met ISIS. De premier sprak van een oorlog ‘om het overleven’ van Israël. Intussen wacht de Israëlische bevolking erop dat Netanyahu de oppositie opneemt in zijn coalitie om zo een regering van nationale eenheid te vormen – een traditie in de Joodse staat in oorlogstijd.

De V.S., het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië hebben in een gemeenschappelijke verklaring hun ‘rotsvaste en verenigde’ steun aan Israël uitgesproken. Inmiddels zijn de eerste wapenleveranties vanuit Amerika aangekomen in Israël. Daarbij gaat het waarschijnlijk vooral om het aanvullen van het Israëls arsenaal voor het Iron Dome-antiraketafweersysteem. Washington heeft Hezbollah gewaarschuwd niet in de strijd tussen Israël en Hamas verwikkeld te raken. Tenminste 11 Amerikaanse staatsburgers zijn sinds zaterdag door Hamas-terroristen vermoord en een onbekend aantal Amerikanen is gegijzeld.

Op de foto hierboven: Vuur en rook rijzen op boven flatgebouwen in de Gazastrook als gevolg van Israëlische vergeldingsaanvallen op doelen van de terreurbeweging Hamas – Foto: Atia Mohammed/Flash90

Plaats opmerking