Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

IDF-soldaat doodde waarschijnlijk Abu Akleh

De IDF onderzocht maandenlang de dood van Palestijns verslaggeefster Shireen Abu Akleh. Volgens een verklaring identificeerde een soldaat haar verkeerd, en schoot op afstand.

Redactie 06 september 2022, 15:28
IDF-soldaat doodde waarschijnlijk Abu Akleh

Palestijns-Amerikaans journalist Shireen Abu Akleh van Al Jazeera werd op 11 mei tijdens het vastleggen van een vuurgevecht in Jenin in haar hoofd geraakt. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar wie het dodelijke schot loste.

Onderzoeken van Bellingcat en CNN legden eerder de schuld bij Israel, en eerder forensisch onderzoek bood geen uitsluitsel. Daarvoor was de kogel die haar raakte te beschadigd. Dit onderzoek werd maandenlang opgehouden, omdat de Palestijnse Autoriteit weigerde de kogel te overhandigen. Uiteindelijk werd het projectiel door de VS bestudeerd, en konden Israëlische wetenschappers er ook naar kijken. Dit bood echter geen uitsluitsel.

Nu zegt de IDF na een interne enquête de soldaat verhoord te hebben, die vermoedelijk het dodelijke schot loste. Volgens de soldaat schoot hij vanaf meer dan 200 meter, en meende hij uit de richting van Abu Akleh beschoten te worden. De IDF denkt niet dat er sprake van opzet was, en de soldaat zal niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
tiki 08 september 2022, 09:52
Met "waarschijnlijk" win je geen rechtzaken en/of argumenten!
Shlomo Itai 14 september 2022, 20:16
De dag nadat het incident plaatsvond heb ik Palestijnse beelden bekeken. Allereerst lieten die beelden Palestijnen zien die zonder te kijken in het wild weg om straathoeken schoten. Ook was er een video te zien waarin een Palestijn enthousiast gilde : allahoe akbar, djoendi ala 'l ard (God is groot, er is een soldaat gevallen) ! Niemand zal blijkbaar ooit met zekerheid weten wie in de chaos de journaliste, die zich onwijselijk midden tussen de schietende partijen ophield, heeft gedood. We weten wel dat Israël er geen enkel voordeel van kon verwachten.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *