Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

IDF vindt grootste Hamas-terreurtunnel ooit

Redactie 17 december 2023, 16:50
IDF vindt grootste Hamas-terreurtunnel ooit

Update: De IDF toont op socialmediaplatform X een Hamas-video over de aanleg van de tunnel.

IDF-soldaten hebben vlakbij de grens tussen Gaza en Israël een enorme Hamas-tunnel gevonden. Het netwerk is liefst vijftig meter diep en op sommige plaatsen zo breed en hoog dat er voertuigen in kunnen rijden. Een van de ingangen is vlakbij de Erez grensovergang met Israël, maar tot nu toe zijn er geen vertakkingen gevonden die onder de grens door naar de Joodse staat lopen.

Zo’n vier kilometer tunnel is tot nu toe gevonden, maar de IDF sluit niet uit dat het netwerk langer is. Omdat de gevonden opening slechts 400 meter van de grens ligt, kan de tunnel gemakkelijk zijn gebruikt om Israëlische gijzelaars op 7 oktober ongezien dieper Gaza in te brengen. Israëlische genisten hebben ‘geavanceerde technologische hulpmiddelen’ ingezet om het netwerk te vinden, aldus de IDF.

Een dronebeeld uit het tunnelsysteem. De reflectoren dieper in de tunnel zitten op de helmen en uniformen van Israëlische soldaten – Foto: IDF

In het tunnelsysteem hebben Israëlische soldaten grote hoeveelheden wapens gevonden. De tunnels zijn voorzien van elektriciteit, riolering en communicatielijnen. Ook zijn er op gezette plaatsen explosievenbestendige deuren aangepast, waarachter de terroristen zich kunnen trekken bij een Israëlische inval in de tunnels. Het is het meest geavanceerde ondergrondse netwerk dat de IDF tot nu toe heeft gevonden. De tunnels zijn met speciale boormachines gegraven, die de Gazastrook in zijn gesmokkeld.

Intussen is de legerleiding tevreden met proeven de tunnelsystemen te laten vollopen met zeewater. Of de IDF dit op grote schaal gaat doen, is nog niet zeker vanwege het gevaar dat dit zou opleveren voor Israëlische gijzelaars die in de tunnels verborgen worden. De VN is – niet geheel verrassend – tegen het onderwater zetten van de terreurtunnels, omdat dit de grondwaterhuishouding in Gaza in gevaar zou kunnen brengen.

Op de foto boven dit artikel bewaakt een Israëlische soldaat de ingang van de tunnel op slechts 400 meter van de grens – Foto: IDF

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (8)
Shlomo Itai 17 december 2023, 23:08
"De VN is – niet geheel verrassend – tegen het onderwater zetten van de terreurtunnels, omdat dit de grondwaterhuishouding in Gaza in gevaar zou kunnen brengen" - Inderdaad niet geheel verrassend, of beter, geheel niet verassend. Voor wie van cynische grapjes houdt toch leuk gevonden door de VN. De Gazanen hebben al zo lang teveel water uit de aquifer gepompt die ook Israël in het verleden van water voorzag, dat die al lang is verzilt. Dat is al zo'n twintig jaar bekend zonder dat de VN het nodig vond daar haar afkeuring over uit te spreken. Tunnels die in mijn ogen echter belangrijker zijn dan de tunnels in het noorden, dat zijn de tunnels tussen Gaza en de Sinai, waardoor niet alleen de meeste militaire voorziening van Hamas wordt aangevoerd, maar waardoor ook Hamas leiders en Iraanse adviseurs de Gazastrook in en uit kunnen en waardoor bovendien de overlevende gijzelaars weleens naar buiten gesmokkeld zouden kunnen worden. Ik hoop dus dat juist deze tunnels, waaronder misschien nog wel grotere dan de genoemde tunnel, snel in handen van de IDF zullen vallen.
tiki 18 december 2023, 07:45
Uit documenten gevonden in diezelfde tunnel blijkt dat ze al 8 jaar bezig waren met dit bouwkundige huzarenstukje (o.l.v. Mohammad Sinwar, broer van....) onder het oog van de zich altijd op de borst kloppende Israeli's. Verder zijn er daar documenten gevonden met precieze informatie over alle IDF eenheden, speciale commando's, Mosad, Shabak, Israelische militaire leiders etc. Terwijl Israel blijkbaar niets wist wat er onder hun neus gebeurde maar intussen duizenden Gazaanse werknemers (spionnen) binnen lieten, geld uit Qatar liet binnenstromen, trucks met voeding & cement dagelijks toevoerde, zweeg de Hamas leiding, stuurde raketten & exploderende balonnen .....en BOEM! Toen deze oorlog begon was de bombastische taal alweer present...géén voeding of diesel, géén staakt het vuren tot.......! Intussen word alles weer ingevoerd, worden er deals gemaakt om enkele gijzelaars vrij te krijgen door veel moordenaars vrij te laten en ik zal niet verbaasd zijn als er ook een permanente staakt het vuren komt met een vrijgeleide voor Sinwar & co. Na dit, hebben de Netanyahu regering, het leger, de geheime dienst etc.... héél wat uit te leggen, daar zij dit allemaal hebben laten gebeuren.
L, van der Pol 18 december 2023, 11:37
Ik was altijd pro Israël, maar hun zelfgenoegzaamheid, de onverschilligheid ondanks vele waarschuwingen, het voldane gevoel dat men hen toch niets kan maken is nu de mega boemerang die nu bij hen terugkomt en maakt dat ik me nu gereserveerder tegenover hen sta. Het heeft bij hen - de leider(s)! - met een soort arrogantie te maken om niet blijvend waakzaam te zijn zodat 7 oktober kon plaatsvinden. Dit zal Israël nooit meer vergeten maar over 2 generaties gaat het volk gewoon weer feestend het door het leven afhankelijk van wie het landsbelang daar dan weer bestuurt.
Bas Fortuin 19 december 2023, 12:43
GELEZEN: Zwijgen, is in sommige gevallen de meest lafhartige vorm van liegen." Opvallend is dat Radio/TV/Kranten gezamenlijk het bestaan van Tunnels onder ziekenhuizen, scholen in Gaza categorisch ontkenden en zelfs nu weer in alle toonaarden zwijgen over de zoveelste terreur-vondst in Gaza: "IDF-soldaten hebben vlakbij de grens tussen Gaza en Israël een enorme Hamas-tunnel van 4 kilometer lengte gevonden. Het netwerk is liefst vijftig meter diep en op sommige plaatsen zo breed en hoog dat er voertuigen in kunnen rijden." Al is de leugen van Hamas en Media nog zo snel...de Waarheid van Israëlische Genisten achterhaalt haar wel, zij hebben ‘geavanceerde technologische hulpmiddelen’ ingezet om het duivelse Hamas-terreur-netwerk te vinden en te tonen aan de wereldpers, die helaas nog steeds horende Doof is en ziende Blind is.
tiki 21 december 2023, 07:48
L.v.d.Pol ,het Israelische volk gaat niet over 2 generaties weer feestend door het leven, maar metéén. Het Israelische volk weet klappen te incasseren en daarna meteen weer op te staan & door te gaan. Anders kan je in die buurt niet overleven en word je palestijn. Het leven in Israel bestaat uit tragedie, terreur, oorlog, verlies, agressie, herinnering, doel, feesten, uitgaan, innoveren & bouwen, bouwen bouwen. De buitenlandse druk/politieke spelletjes/inmenging, bemoeienis/mening, iets wat ze in géén ander land zouden wagen, is iets iets wat in Israel geregistreerd maar meestal genegeerd word. Dus of u nu wel/niet pro Israel bent of gereserveerd.........ze hebben daar écht andere zorgen & prioriteiten.
tiki 21 december 2023, 08:02
Bas Fortuin....als er één professie door de mand is gevallen dan is het die van 'de onafhankelijke journalist'. Wat een stelletje dilletanten. Half Gaza ligt in het puin, 1.5 miljoen mensen op de vlucht, néé niet door Israel, maar door het Hamas regime (die probeert te overleven in de 'niet bestaande tunnels). Maar onze NOS (en zij niet alléén) blijven maar de uitspraken van "Het Ministerie van Gezondheid in Gaza papagaain met hun cijfers over allemaal onschuldige dode vrouwen & kinderen, door niemand te controleren. Nog éénmaal NOS....er is géén Ministerie van Gezondheid in Gaza....dat ligt in puin en de "werknemers" zijn dood of verschuilen zich met onschuldige vrouwen & kinderen als gijzelaars in die niet bestaande tunnels. Vertrappel uw professie niet nog meer, maar kom met feiten i.p.v. wilde fantasieën, ingegeven door een niet bestaand ministerie dat van u niets anders dan een Useful Idiot maakt.
tiki 21 december 2023, 09:46
Intussen is de tunnel alweer oud nieuws, en zijn de liften naar 20 m. diepere etages, inclusief woonruimten voor de Hamas leiding meer actueel, maar het zal door onze media expers wel weer als "volgens Israel...." worden weergegeven. Om met de woorden van 'dit was het nieuws te spreken ....""gelukkig hebben we de filmpjes nog! Zelfs US minister Blinken heeft er genoeg van en heeft de Westerse regeringen & media aangevallen over hun eenzijdige berichtgeving waarin alléén Israel als dader word neergezet, terwijl de échte boef Hamas op steun kan rekenen van de Westerse Useful Idiots. De mededelingen van "het Ministerie van Gezondheid uit Gaza" worden door hen als het Orakel van Delphi overgenomen. Hoe het fout kan gaan in de berichtgeving laten onze vrienden in de Verenigde Nazis weer zien....... "A humanitarian convoy filled with life-saving food has crossed from Jordan into Gaza for the first time since the conflict broke out in the Middle East," the organization stated on X" . Hoe ze dat geflikt hebben mag een Kerst of Chanuka wonder heten, want Jordanie grenst niet aan Gaza en de VN herschrijft gewoon de MO kaart, iets waar ze aan verslaafd zijn. **** Onze leugens & manipulaties, daar kan men op vertrouwen & bouwen**** ....is hét VN logo.
Bas Fortuin 21 december 2023, 13:40
@tiki. Bedankt voor uw reactie. TORAH-lezers weten vanuit de Joodse Profetische Geschriften dat de dagen van Hamas, Hezbollah, en PLO-Fatah van Abbas geteld zijn. Al die antisemitische Hamas-terroristen van nu leven al maanden in doodsangst nu IDF hen allen weet op te sporen en effectief weet uit te schakelen. Hoe diep HAMAS-terroristen zichzelf ook ingegraven hebben in GAZA-Tunnels e.a. zogenaamde veilige oorden, het zal hun Graf worden volgens de profeet AMOS.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *