IDF vindt grootste Hamas-terreurtunnel ooit
Nieuws

IDF vindt grootste Hamas-terreurtunnel ooit

Redactie 17 december 2023, 16:50
IDF vindt grootste Hamas-terreurtunnel ooit

Update: De IDF toont op socialmediaplatform X een Hamas-video over de aanleg van de tunnel.

IDF-soldaten hebben vlakbij de grens tussen Gaza en Israël een enorme Hamas-tunnel gevonden. Het netwerk is liefst vijftig meter diep en op sommige plaatsen zo breed en hoog dat er voertuigen in kunnen rijden. Een van de ingangen is vlakbij de Erez grensovergang met Israël, maar tot nu toe zijn er geen vertakkingen gevonden die onder de grens door naar de Joodse staat lopen.

Zo’n vier kilometer tunnel is tot nu toe gevonden, maar de IDF sluit niet uit dat het netwerk langer is. Omdat de gevonden opening slechts 400 meter van de grens ligt, kan de tunnel gemakkelijk zijn gebruikt om Israëlische gijzelaars op 7 oktober ongezien dieper Gaza in te brengen. Israëlische genisten hebben ‘geavanceerde technologische hulpmiddelen’ ingezet om het netwerk te vinden, aldus de IDF.

Een dronebeeld uit het tunnelsysteem. De reflectoren dieper in de tunnel zitten op de helmen en uniformen van Israëlische soldaten – Foto: IDF

In het tunnelsysteem hebben Israëlische soldaten grote hoeveelheden wapens gevonden. De tunnels zijn voorzien van elektriciteit, riolering en communicatielijnen. Ook zijn er op gezette plaatsen explosievenbestendige deuren aangepast, waarachter de terroristen zich kunnen trekken bij een Israëlische inval in de tunnels. Het is het meest geavanceerde ondergrondse netwerk dat de IDF tot nu toe heeft gevonden. De tunnels zijn met speciale boormachines gegraven, die de Gazastrook in zijn gesmokkeld.

Intussen is de legerleiding tevreden met proeven de tunnelsystemen te laten vollopen met zeewater. Of de IDF dit op grote schaal gaat doen, is nog niet zeker vanwege het gevaar dat dit zou opleveren voor Israëlische gijzelaars die in de tunnels verborgen worden. De VN is – niet geheel verrassend – tegen het onderwater zetten van de terreurtunnels, omdat dit de grondwaterhuishouding in Gaza in gevaar zou kunnen brengen.

Op de foto boven dit artikel bewaakt een Israëlische soldaat de ingang van de tunnel op slechts 400 meter van de grens – Foto: IDF

Plaats opmerking