Auteur: Nadav Vissel
Toen ik gevraagd werd om deze tweewekelijkse column over Joodse apps te schrijven, sloeg mijn fantasie op hol. Voor de met apps onbekende lezer: de app zorgt ervoor dat je bepaalde dingen kunt doen op geavanceerde mobieltjes zoals de iPhone, en tabletcomputers zoals de iPad. Er is werkelijk voor alles een app. De weersverwachting, het verkeer, de krant, spelletjes, sudoku. Hoe gekker, hoe beter. Er is zelfs een app voor mannen die altijd met het verkeerde cadeau voor hun vriendin thuiskomen en nu weleens wat anders willen geven.
Maar een Joodse app? Wat moet ik me voorstellen bij een Joodse app? Vertelt de app oude moppen in het Jiddisj? Of mag een Joodse app alleen over religieuze aangelegenheden handelen, zoals waarschuwen voor begin sjabbat?
Bij de term Joodse app voel ik een natuurlijke spanning. Jodendom associeer ik met het bewaken van eeuwenoude tradities, apps lijken pas vanochtend bedacht. Bij jodendom mijmer ik over orthodoxe mannen met lange zwarte jassen en een sjtreimel op hun hoofd. Die mannen staan zacht gezegd niet bekend om de lust tot het veranderen van hun tradities. Wat hebben die nou met apps te maken? Hoe breng je ze bij elkaar: een app en een dos, zelfs wanneer je weet dat dos zowel straattaal is voor een orthodoxe man, als de oeroude afkorting voor een computerbesturingssysteem is? Kan dat?
Natuurlijk is orthodoxie niet het enige aspect van Joods leven, het is veel breder, en zo sluipt een eeuwenoude kwestie in mijn column: wie is Joods in de appwereld? Dat blijft een lastige vraag.
Ooit, tijdens de oprichtingsvergadering van de nieuwe, Joodse jongerenvereniging Moos! losten we de vraag wie lid mocht worden op met deze formulering: lid worden mag iedereen die zich bezig wil houden met zijn of haar Joodse identiteit. Kortom, als jij jezelf Joods vindt, vinden wij dat ook, was de gedachte.
Misschien dat ik maar hetzelfde doe met apps. Aan welke app kun je dan denken? Welke aspecten van het Joods leven zijn appbaar? Zou een Semitometer niet handig zijn, bijvoorbeeld? Dat behulpzame appje scant de omgeving op de aanwezigheid van anti-, fi lo- en vrijgezelle semieten. Het geeft uit zichzelf een signaal als een antisemiet te dicht in de buurt komt. Als de apphouder vrijgezel is en op zoek naar een Joodse partner dan piept de app als een goede partij zich even verderop in het gangpad bij de wasmiddelen bevind. Wordt de app daarentegen een fi losemiet gewaar dan raakt deze in verwarring. De meeste semieten zullen fi losemieten willen ontwijken, maar daarop is één uitzondering: de fondsenwerver voor goede Joodse doelen.
P.S. Ik hoor graag ervaringen van de lezer met Joodse apps. Mailen kan naar redactie@niw.nl ter attentie van Nadav Vissel. Ik lees het allemaal, maar zal niet altijd een persoonlijke reactie kunnen geven. Wel maak ik er dankbaar gebruik van voor de column.