iJew iBlessing? you blessing!
Cultuur

iJew iBlessing? you blessing!

Redactie 23 april 2012, 00:00

Rabbi Kahn liep het lokaal binnen (…) en gaf elke leerling een zwart boekje met de titel De gids voor Zegeningen. (…) We hadden een week, zei hij, om ons voor te bereiden op de jaarlijkse zegeningenwedstrijd van de Jesjiva van Spring Valley. Dit was precies wat mijn moeder nodig had: als ik de zegeningenwedstrijd zou winnen, zou ze alle problemen van thuis vergeten – een zoon die Talmoed-goochem was, een slimme leerling, dat was het hoogste wat je kon bereiken.” Dit schrijft Shalom Auslander in zijn even geestige als ontroerende roman over hoe hij opgroeide in een New Yorks orthodox gezin. De veelzeggende titel van het boek: Klaagzang van een voorhuid

Een zegeningenwedstrijd lijkt nog het meest op een spellingwedstrijd. De kandidaten krijgen om en om een gerecht waarvan ze de passende zegening moeten noemen. Wie de passende zegening niet weet is af. Nu is spellen eendimensionaal; de juiste zegening bij een maaltijd of tussendoortje kiezen blijkt een gelaagder klusje. Het wordt pas echt ingewikkeld als je voedsel gaat combineren. Sommige soorten voedsel zijn namelijk superieur aan anderen. In combinatie met ondergeschikt voedsel, zegen je alleen het superieure. Zou het Shalom lukken de wedstrijd te winnen ondanks de complexiteit van de zegeningen? Met iBlessing ($0,99) zou het zeker lukken. Voer het te nuttigen gerecht in en iBlessing geeft de passende zegening en naar wens spreekt iBlessing de zegening zelfs uit. Wat wil een mens nog meer? Ik vroeg aan een vriendin die op het Cheider lesgeeft of het de leerlingen toegestaan is om iBlessing te gebruiken. Ze dacht van niet, omdat op het Cheider geen iPads en dergelijke zijn toegestaan. Ze vermoedde dat leerlingen thuis soms wel iPads gebruiken. Maar het maakt niet uit voor de wedstrijd, want bij een wedstrijd mag je in ieder geval geen iBlessing meenemen.

Daarom leerde Shalom het boekje uit zijn hoofd. Hij was er aardig goed in. Twee kandidaten zijn over: Shalom en Avrumi Gruenenbaum. Avrumi’s vader is net overleden. Uit medelijden geeft de rabbijn hem nogal makkelijke vragen. Als Shalom aan de beurt is, krijgt die een vraag waar hij het antwoord niet op weet: een ijsje in een hoorntje. Is het hoorntje superieur of het ijs? Geen idee. Dan bedenkt hij een geniale uitweg: geen zegening! Het ruikt namelijk naar poep in de klas, beweert hij. Heeft rabbi Kahn niet zelf verteld dat in aanwezigheid van feces een zegening verboden is? Zoals te verwachten was eindigt Shalom op de gang en verliest de wedstrijd. Avrumi wint met de zegening voor appels. Had Shalom nu maar iBlessing gehad.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking