‘Ik voel mij in Israël veiliger dan hier’
Nieuws

‘Ik voel mij in Israël veiliger dan hier’

Redactie 23 februari 2024, 14:29
‘Ik voel mij in Israël veiliger dan hier’

Wie denkt dat de explosie van Jodenhaat in ons land nauwelijks erger kan, hoeft alleen maar een blik over de zee naar Groot-Brittannië te werpen. Daar is de gewelddadige intimidatie van Joden op scholen, universiteiten en op straat aan de orde van de dag. Zelfs zo, dat leden van jet Lagerhuis hun leven niet meer zeker zijn door dreigementen vanuit de moslimgemeenschap (van zo’n 4 miljoen gelovigen), die in Engeland meer geradicaliseerd is dan in Nederland.

Onderminister van Justitie Michael Freer gaf een paar weken geleden al aan uit de politiek te stappen na aanslagen en doodsbedreigingen en nu doet het Conservatieve MP Andrew Percy een boekje open in het Lagerhuis. Dit naar aanleiding van de projectie van de genocidale tekst ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ op Big Ben, de klokkentoren van het Britse parlement in Londen. Percy bekeerde zich in 2017 tot het jodendom en is een van de actiefste verdedigers van de Joodse staat in de Britse politiek.

“Ik was vorige week in Israël, waar ik vrienden, overlevenden (van het bloedbad van 7 oktober, red.) en families van gijzelaars sprak en ik voelde mij daar veiliger dan ik mij op dit moment in dit land doe,” vertelde Percy. “Niemand in het Lagerhuis heeft het recht Israël voor te schrijven waar die staat mag opereren om gijzelaars te redden die worden verkracht door islamitische terroristen die hen vasthouden. Dat is niet de zaak van wie dan ook in dit huis.”

‘Wij krijgen bedreigingen die aankondigen dat wij en onze families onderworpen zullen worden aan pijn en aan de dood’

“De leden van dit huis stemmen niet met hun geweten omdat zij bang zijn. En wat verwachten we nou? Ik sta hier al maandenlang te praten over de mensen op straat die de dood van Joden eisen, jihad eisen, intifada eisen. Terwijl de politie erbij staat en toestaat dat het gebeurt. Vannacht werd een genocidale oproep, ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, op dit gebouw geprojecteerd. Die boodschap zegt: geen Joden zijn welkom in dat land.”

“Dit zal blijven gebeuren omdat wij er niets aan doen. Hoe kunnen leden van dit huis met hun hart en hun geweten stemmen? Te velen doen dat nu niet vanwege de bedreigingen die wij ontvangen, bedreigingen die ons oproepen dit land te verlaten en bedreigingen die aankondigen dat wij en onze families onderworpen zullen worden aan pijn en aan de dood.” Als de Britse staat zijn eigen parlementsleden niet kan of wil beschermen, hoe moet dan de situatie zijn voor de gemiddelde Joodse burger in de straten van Londen en andere grote steden?

Op de foto hierboven doet Andrew Percy een boekje open over de angst die heerst binnen de Brits-Joodse gemeenschap en zelfs onder leden van het Lagerhuis. Percy draagt een Israëlisch identificatieplaatje als symbool voor de strijd om de vrijlating van de gijzelaars in Gaza – Screenshot X

Plaats opmerking