Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

In de war

Esther Voet 01 december 2022, 08:00
In de war

Zal ik wel of zal ik niet? Dat was deze week het dilemma van sportminister Conny Helder: wel of geen OneLove-speldje dragen bij de drakerige voetbalwedstrijd Nederland-Qatar. Van tevoren was al duidelijk dat de minister de band om de arm veel te provocatief vond. Ik kan maar beter geen spelbreker zijn, moet ze hebben geconcludeerd. Want tja, Nederland, zelf zittend op de grootste gasbel van Europa, heeft het vloeibare gas van het chanterende charlatan-oliestaatje Qatar hard nodig. Dus daar zat ze dan, zonder band, met speldje. ‘Ik draag daar gewoon een sjaal bij. Niet als hoofddoekje, maar om op gezette tijden dat minuscule pinnetje te verbergen voor de Qatarese hoogwaardigheidsbekleders. Zo houd ik alle partijen tevreden: de pro-OneLovers en mijn gastheren. Is dat niet slim?’ zal zij tegen zichzelf hebben gefluisterd. Wel, mevrouw Helder: doe het wel of doe het niet, maar dit stupide compromis was een typisch voorbeeld van ‘een beetje laf’.

Nog verwarrender werd het toen bleek dat op het sjaaltje de woorden never mind waren geprint. Never mind wat? Dat twee Qatari’s die naast haar zaten tijdens het Wilhelmus pontificaal een band omdeden? Natuurlijk niet de OneLove-band, maar die van de zwartgekleurde kaffiya. Het teken van steun aan de door de Qatari’s gespekte Palestijnen, Palestijnse terroristen in het bijzonder. Terwijl Israëli’s er beter aan deden hun identiteit in Qatar niet prijs te geven, hadden zowel de FIFA als de Qatari’s er geen enkele moeite mee een enorme vlag met ‘Free Palestine’ tijdens de wedstrijd uit te rollen. Ophef? Nul.

Minister Helder: doe het wel of doe het niet, maar dit stupide compromis was een typisch voorbeeld van ‘een beetje laf’.

Wilt u het nog verwarrender? Dat kan. Zo was daar de wedstrijd Iran-Verenigde Staten. In Israël werd Iran door uit dat land afkomstige Israëli’s hartstochtelijk aangemoedigd, terwijl Iraniërs na de winst van de VS feestend de straat opgingen. Zij verzetten zich tegen het moellahbewind dat volgens hen de overwinning niet verdiende.

Over verzet gesproken: de conservator van het Amsterdamse Verzetsmuseum, Karlien Metz, pleitte er op Radio 1 voor het woord verzetshelden te cancelen. Het woord ‘held’ had volgens haar iets onfeilbaars, het moest maar ‘verzetsmensen’ worden. Dat was de verwarring voorbij. Hier was een politiek correct wicht heel erg in de war. Of, zoals acteur Huub Stapel het verwoordde: “Mevrouw … u bent knettergek.” Aan die terechte woorden was niets verwarrends.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Marianne van Geuns 01 december 2022, 14:59
Die hele foetbal daar in Qatar vindt ik een vuile beweging.Ik kan er niet naar kijken omdat wij in de seik worden genomen.Miljoenen staan te juichen en te vlaggen voor de Palesteinen,Het is wat anders maar toendertijd wat er gebeurt was met onze vermoorde spelers in Munchen heb ik NOOIT meer naar de Olympics gekeken.Noem je dit SPORT??.Daar in Qatar zijn duizenden arbeiders dood gegaan om dat stadion te bouwen.Allemaal een andere kant uitkijken.Dat komt mij zo bekent voor.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *