In Turkije gearresteerde voetbalheld keert vandaag terug naar Israël
Nieuws

In Turkije gearresteerde voetbalheld keert vandaag terug naar Israël

Redactie 15 januari 2024, 11:44
In Turkije gearresteerde voetbalheld keert vandaag terug naar Israël

Sagiv Jehezkel keert vandaag terug naar zijn vaderland. De Israëlische voetballer van het Turkse Antalyaspor werd gisteren door zijn club ontslagen en zelfs gearresteerd omdat hij bij de viering van een doelpunt solidariteit had betoond met zijn door Hamas gegijzelde landgenoten. Er is een opvallende Nederlandse connectie met de affaire aan het licht gekomen.

Het Turkse Openbare Ministerie dreigde met vervolging van Jehezkel wegens opruiing, maar Israëlische diplomaten grepen snel in. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem “heeft gewerkt met alle relevante Turkse autoriteiten om de snelle vrijlating (van Jehezkel) te bewerkstelligen,” was te lezen in een verklaring.

‘Turkije is een duistere dictatuur geworden’

Dat Jehezkel überhaupt was gearresteerd is natuurlijk een schande, maar zijn bijna onmiddellijke vrijlating toont de hypocriete houding van Turkije ten opzichte van Israël. De Joodse staat wordt om de haverklap luidkeels veroordeeld door islamistische politici in Ankara, onder wie president Erdogan, maar in de praktijk worden de diplomatieke, economische en zelfs militaire relatie tussen de twee landen daar nauwelijks door verstoord.

Dat weerhield de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz er niet van stevig van leer te trekken: “Turkije is een duistere dictatuur geworden, die tegen menselijke waarden en de waarden van de sport ageert. Wie een voetballer arresteert omdat hij solidariteit betuigt met 136 gijzelaars die al honderd dagen vastzitten in de handen van een moorddadige terroristische organisatie, vertegenwoordigt een cultuur van moord en haat.”

Antalyaspor wordt gesponsord door Corendon

En dan is er een nog een saillante Nederlandse connectie in de affaire. Antalyaspor, de club die Jehezkel om zijn humanitaire actie ontsloeg, wordt gesponsord door reisbedrijf Corendon van de Nederlands-Turkse ondernemer Atilay Uslu. Corendon Airlines heeft zijn hoofdkwartier in Antalya, waar de club vandaan komt, en gebruikt de luchthaven van die stad als hub.

De Nederlandse Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) wil de zaak nu aankaarten in overleg met Turkije. Eind november nam de demissionaire staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu (D66) onverwachts ontslag om CEO te worden van het door haar broer gestichte Corendon. Corendon ontkent in eerste instantie betrokkenheid bij Antalyaspor, maar bevestigt de banden later toch.

Gunay Uslu reageert: “Bij ons heerste grote verwarring want wij wisten wel dat we Alanyaspor sponsorden, dat dat ook nog steeds het geval was bij Antalyaspor hadden wij niet meer op ons netvlies. Maar dat blijkt wel degelijk nog steeds het geval. Vooropgesteld: wat is gebeurd met Sagiv Jehezkel is niet oké. Wij zijn nu aan het onderzoeken wat er precies gaande is, want we horen tegenstrijdige berichten. De een zegt dat Jehezkel is geschorst, de ander dat hij is ontslagen.” Is Uslu ervan op de hoogte dat diverse Israëlische media melden dat de voetballer al op het vliegtuig terug naar Israël zit? “Nee, dat is mij nog niet ter ore gekomen. Let wel, wij maken geen deel uit van Antalyaspor, net zo min als van het Turkse OM. Maar het is waar dat wij als sponsor toch enige invloed kunnen uitoefenen. Wij zijn nu onderzoek aan het doen en komen zo snel mogelijk op deze verschrikkelijke zaak terug.”

Plaats opmerking