Internetten voor vrede
Buitenland

Internetten voor vrede

Redactie 02 februari 2012, 00:00
Internetten voor vrede

Facebookgroep YaLa-Young Leaders organiseerde via het internet een vredesconferentie. Twee dagen chatten zonder politieke conflicten en oorlog.

Tekst: Joanne Nihom

Ahmed uit Egypte biedt mij een drankje aan. Gezellig zitten we samen op een bank op een groot plein waar het een drukte is van belang. Ahmed: „De revolutie vorig jaar was een keerpunt in mijn leven. Ik was erbij en ben in mijn voet geschoten door militairen. Tot vorig jaar heerste er armoede in het land en mochten we helemaal niets. Door de vrijheid die er nu is kunnen we eindelijk zeggen en schrijven wat we willen. Maar we zijn er nog niet. We moeten af van het militaristisch regime. Met de Moslim Broederschap ben ik niet blij maar ook dat lost zich op. Want als er een bewind komt dat niet goed is voor de bevolking gaan we de straat weer op. We hebben de vrijheid geproefd, er is geen weg terug meer.” Waarom zit ik op het plein? Wat doe ik er? En wie is Ahmed? Ik heb geen idee, want we ontmoeten elkaar virtueel; ook het plein bestaat niet echt. Ik zit thuis achter de computer en doe mee aan de eerste interactieve wereldvredesconferentie ooit. Het is een initiatief van de Facebookgroep YaLa-Young Leaders dat wordt gesponsord door het Peres Centrum voor Vrede in Jaffo en het YaLa NGO Instituut in Ramallah. Met een aanhang van meer dan vijftigduizend leden is het het snelst groeiende internetforum in het Midden-Oosten. Middels sociale netwerken, media en moderne technologie wordt jongeren in het Midden-Oosten een podium geboden om te praten over de toekomst en hoe zij daar vorm aan zouden willen geven.
YaLa (‘kom op’ in het Arabisch, wordt ook in het Ivriet gebruikt) is vorig jaar mei van start gegaan. Oud-parlementariër Uri Danor, namens het Peres Centrum president van YaLa, was intensief betrokken bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. „Al jarenlang wordt er gewerkt aan vrede maar zonder resultaat. De vraag is of de huidige politieke leiders ooit in staat zullen zijn rust te brengen in de regio. Daarom is het belangrijk tijd en energie te steken in de vorming van onze toekomstige leiders, de huidige jonge generatie Joden, Arabieren en Palestijnen.” Dat YaLa voldoet aan een behoefte is de afgelopen maanden gebleken door de enorme toeloop van leden. „We groeien nog steeds, dan kan je een vuist maken. De politiek zal naar deze jonge mensen moeten gaan luisteren. Er is al te veel tijd verspild,” aldus Uri. Dat YaLa een succes is geworden raakt inmiddels ook bekend buiten de virtuele grenzen. Tijdens de conferentie komen online boodschappen binnen van onder andere de presidenten Peres en Abbas, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, Dan’l Lewin (Microsoft), actrice Sharon Stone en FC Barcelona-coach Pepe Guardiola. Ze zijn het allemaal eens met elkaar: de Arabische lente heeft aangetoond dat de tijd rijp is voor nieuwe jonge leiders en het wordt hoog tijd dat nu ook aan de overige seizoenen wordt gewerkt.

Virtuele academie

Mijn ontmoetingen zetten zich voort. Khaled uit Koeweit. Njait uit Hebron. Khalil uit Gaza. Mustava uit Egypte legt uit dat de naam ‘Giza’ is en niet ‘Gaza’. Bharam uit Afghanistan vertelt over zijn werk binnen de vredesbeweging in zijn land. Mohammed uit Gaza: „Nergens op de wereld vind je zulke moedige en sterke mensen als in Gaza.” Ushman, lid van de Sufi -partij in Pakistan, meent te weten dat de Taliban ‘min of meer zijn uitgeschakeld’ en ‘geen gevaren’ meer opleveren voor de bevolking. Osama uit Nablus en Micol uit Italië, beiden student, praten enthousiast over een nieuw plan van YaLa – de virtuele academie voor jonge leiders. Micol: „Er zijn gesprekken gaande met de belangrijkste universiteiten in de wereld voor een online opleiding.” Maar er zijn meer plannen, zoals een virtuele opnamestudio en een forum voor jonge ondernemers. Twee dagen lang duizelt het me. Ik ben gekluisterd aan de computer en maak vrienden in landen waar ik fysiek niet welkom ben. Twee virtuele dagen zonder oorlogen en grenzen: ik realiseer me dat ik nog nooit een dag heb meegemaakt zonder oorlog. Mijn verlangen naar vrede is aangewakkerd. Het wordt tijd dat die er nu ook in werkelijkheid gaat komen.

Zie: Facebook.com/yalaYL

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking