Inzamelingsactie
Binnenland

Inzamelingsactie

Redactie 13 december 2013, 00:00
Inzamelingsactie

Inzamelingsactie meisje_foto Frank KromerBinnen de Joodse gemeenschap in Amsterdam is een actie gestart om geld in te zamelen voor de Israëlische familie Shay, wier dochter vorige week op tragische wijze om het leven kwam.

Een maand geleden verliet de familie Shay Israël om in Nederland een betere financiële toekomst op te bouwen. Samen met hun kleine kinderen – twee jongens en vier meisjes – vertrokken ze naar de Amsterdamse Pijp. Vorige week vrijdag sloeg echter het noodlot toe. Hun zevenjarige dochter Efrat kwam om het leven bij een verkeersongeluk op het Cornelis Troostplein, toen zij samen met haar vader en twee zusjes naar Buitenveldert fietste. Het nieuws liet niemand onberoerd en al snel besloot een aantal mensen binnen de Joodse gemeenschap in Amsterdam een inzamelingsactie op touw te zetten om de familie te helpen. „Het is een verschrikkelijke schok, voor iedereen,” vertelt Avigdor Loonstein. Samen met zijn vader Herman en andere families is hij de actie begonnen: het Shay-fonds. „We willen de familie graag steunen. De levaje in Israël was erg kostbaar. Door geld in te zamelen proberen we de kosten te dekken. De hoeveelheid reacties die we hebben gekregen is overweldigend. We krijgen niet alleen geld, maar ook speelgoed en andere spullen. Mensen hebben aangeboden om voor het gezin te koken. Er is zelfs iemand die de kinderen gratis met een busje elke dag naar school wil brengen.”

Buitenveldert 

De zevenjarige Efrat, die inmiddels een mooie plek op de Olijfberg in Jeruzalem heeft gekregen, was – net zoals haar broertjes en zusjes – leerling op het Cheider in Buitenveldert. Volgens docenten van het Cheider leerde ze verbazingwekkend snel Nederlands. „We willen de familie graag naar Buitenveldert halen,” vertelt Avigdor Loonstein. „We willen ons niet alleen richten op het verleden, maar ook op de toekomst. De Pijp, de plek waar het ongeluk gebeurde, is te traumatisch. We zijn druk op zoek naar een voorlopige woonruimte voor de familie, dicht bij de school. Maar daarvoor is natuurlijk wel geld nodig. Als gemeenschap moeten we ons beste beentje voorzetten. Gelukkig stromen de belletjes, e-mails en Facebookberichten binnen.” Op het Cornelis Troostplein heeft het ongeluk een grote impact gehad. Op vrijdagavond legde de eerste mensen al bloemen neer op de stoep bij de Ferdinand Bolstraat. Tijdens het weekend kwamen er veel bloemen, speeltjes en kaarsen bij. Maandagochtend kwamen tientallen leerlingen van het verderop gelegen Zuiderlicht College naar de plek. Dinsdagavond bracht de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan samen met rabbijn Yoram Banet en rabbijn Rav Evers een bezoek aan de familie Shay. Hij liet weten dat Amsterdam meeleeft met de familie.

De inzamelingsactie is gestart via de Rosalie Gomperts Springer Stichting. Rekeningnr: 45.22.17.059 o.v.v. ‘Shay-fonds’. Voor meer informatie e-mail: shayfonds@gmail.com

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking