Israël bestookt met raketten na doden jihad kopstuk
Nieuws

Israël bestookt met raketten na doden jihad kopstuk

Palestijnse terroristen hebben zeker vijftig raketten afgeschoten op Israël. Volgens Israëlische media zijn er meerdere Israeli’s gewond geraakt bij de aanvallen.

Redactie 12 november 2019, 10:32
Israël bestookt met raketten na doden jihad kopstuk

De beschietingen begonnen nadat de Israel Defense Forces (IDF) het huis van Bahaa Abu al-Ata in Gaza-stad bombardeerde. Al-Ata, leider van de door Iran gesteunde terreurgroep Islamitische Jihad, en zijn vrouw, werden daarbij gedood. Na de actie van de IDF zwoer de terroristische groepering ‘ten oorlog te trekken’. Ook Hamas beloofde vergelding voor de dood van de terrorist.

Een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu bevestigde dinsdagmorgen dat Israël verantwoordelijk was voor de aanval in Gaza. Al-Ata zou het brein zijn achter talloze raketaanvallen en aanslagen op Israëlische burgers. De terroristische leider zou daarbij plannen hebben om op korte termijn een nieuwe aanslag te plegen. Later op de dag schakelde de IDF ook twee terroristen in Gaza uit die op het punt stonden raketten richting Israël te lanceren.

Alle scholen en niet-essentiële instellingen in Israël zijn gesloten. Ook de Nederlandse ambassade in Ramat Gan is dicht. Er wordt op dit moment gewacht (11.30 Nederlandse tijd) op een verklaring van premier Netanyahu die nog in een bespreking met zijn veiligheidskabinet zit.

Gewonden
De eerste raket uit de Gazastrook werd omstreeks 5:50 (lokale tijd) afgevuurd richting Ashdod. Volgens de IDF zijn er al zeker vijftig raketten afgevuurd op Israël en worden er ook raketten richting Tel Aviv afgeschoten. De Iron Dome zou zeker twintig explosieven uit de lucht hebben gehaald.

Volgens nieuwswebsite The Jerusalem Post zouden er meerdere gewonden zijn gevallen bij de raketinslagen. Een meisje van acht zou zijn gereanimeerd toen zij onwel werd tijdens het rennen naar de schuilkelder. Het kind is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en ligt nu op de intensive care.

Op sociale media verschijnen verschillende filmpjes van raketinslagen, onder meer uit Gan Yavne, ten oosten van Ashdod. Ook zijn er diverse resten van raketten in woonwijken neergekomen.

Intussen worden de stemmen om in deze crisissituatie zo snel mogelijk een nationaal kabinet te vormen luider. Er zijn coalitiebesprekingen gaande tussen de twee grootste partijen, Blauw-Wit en Likoed, maar volgens veel opinieleiders is het de hoogste tijd zo’n regering tot stand te brengen.

UPDATE:

Na een vergadering van bijna drie uur zei premier Netanyahu tijdens een persconferentie dat Israëlische burgers de instructies van de IDF moeten opvolgen. “Israël wil geen escalatie, zal er alles aan doen om onszelf te verdedigen,” aldus de premier. Daarbij zei hij dat de aanval op Israël ‘nog even kan duren’.

Rond 11:15 (Nederlandse tijd) kondigde de IDF aan dat er straaljagers zijn opgestegen om locaties van de Islamitische Jihad in Gaza te bombarderen.

Plaats opmerking