Israël gaat bedoeïenen helpen verhuizen
Buitenland

Israël gaat bedoeïenen helpen verhuizen

Redactie 22 september 2011, 00:00
Israël gaat bedoeïenen helpen verhuizen

Het Israëlische kabinet heeft een plan om circa 30.000 bedoeïenen uit niet erkende dorpen in de Negev te verhuizen naar officieel door de staat erkende dorpen.
Tegelijkertijd werd een plan voor de economische ontwikkeling van de bedoeïenenregio in de Negev goedgekeurd, waarmee een bedrag van 335 miljoen dollar gemoeid is. Daarmee worden economische trajecten in gang gezet en disputen over landeigendom opgelost. Doel is om de bedoeïenen beter in de Israëlische samenleving te integreren. Het bureau van de premier doelde op een instabiele toestand in het woestijngebied: „Gezien de toestand die in de Negev is gecreëerd, is de tijd gekomen om op te treden.” De initiatieven zijn volgens het bureau van de premier zowel gericht op Joden als bedoeïenen.
De Associatie voor Burgerrechten in Israël heeft het besluit veroordeeld. Zij noemde het ‘verdrijven van tienduizenden bedoeïenen uit hun huizen, tegen hun wil, een duidelijke schending van hun historische rechten op hun land’. „Deze toestemming maakt het de regering mogelijk om de discriminatie […] voort te zetten van een van de meest rechteloze gemeenschappen in Israël, in een periode waarin een massale protestbeweging de regering oproept om beleid te maken dat alle burgers gelijke rechten biedt.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking