Israël onder vuur – Dag 2
Nieuws

Israël onder vuur – Dag 2

Redactie 08 oktober 2023, 12:00
Israël onder vuur – Dag 2
Firefighters try to put out burning cars at the scene where a rocket fired from Gaza landed in a residential area in Rishon LeZion , October 7, 2023. Photo by Yossi Aloni/Flash90 *** Local Caption *** ????? ????? ???? ???? ????? ????? ????

*** Dit artikel zal de hele dag bijgehouden worden met de laatste ontwikkelingen ***

Update 16.35: De regering in Jeruzalem heeft bevestigd dat Hamas-terroristen tenminste 100 Israëli’s, het merendeel vrouwelijke burgers, naar Gaza hebben ontvoerd. Sommige media spreken echter van 170 gegijzelde Israëli’s. Hamas zou het verzoek van de Egyptische regering om gewonde gijzelaars vrij te laten hebben afgewezen.

Inwoners van Tel Aviv verzamelen voedsel en andere benodigdheden voor opgeroepen IDF-soldaten in het grensgebied met Gaza – Foto :Avshalom Sassoni/Flash90

Hamas beweert dat er 370 Palestijnen zijn gedood bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza. De IDF zegt meer dan 400 Hamas-terroristen op Israëlisch grondgebied gedood te hebben. Over hoeveel Hams-leden in Gaza zijn uitgeschakeld, zijn nog geen cijfers bekend.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken antony Blinken heeft aangekondigd dat de regering in Washington later vandaag een militair steunpakket voor Israël zal aankondigen. Zeker nu er ‘verschillende Amerikanen’ (dixit Blinken) onder de slachtoffers van de Palestijnse terroristen zijn, is de steun voor de Joodse staat groot binnen beide politieke partijen en de publieke opinie in de VS.

Update 15.00: De Israëlische regering heeft Hamas officieel de oorlog verklaard.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verklaart dat de VS Israël ‘alle nodige militaire steun’ zal verlenen. Ook liet Blinken weten dat er verschillende Amerikanen zijn onder de door de Hamas-terroristen vermoorde burgers.

Update 14.30: Het dodental onder de Israëlische bevolking is vanmiddag sterk gestegen: 600 Israëli’s, in overgrote meerderheid burgers, zijn vermoord door Hamas-terroristen. Bron hiervoor is ZAKA, een verband van hulpverleners, belast met reddingswerkzaamheden en het bergen van lichamen. Het aantal gewonden is gestegen tot meer dan 2000, onder wie 330 ernstig en 20 kritiek. ZAKA telt alleen geborgen lichamen van vermoorde Israëli’s, dus de kans is groot dat het ware aantal hoger zal blijken te liggen, mogelijk zelfs veel hoger.

Update 13.00: Twee Israëlische toeristen zouden zijn vermoord in de Egyptische stad Alexandrië. Dit melden Egyptische media en is bevestigd door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Israëlische media zou de dader een lokale politieman zijn, die inmiddels is gearresteerd..

De IDF-website ‘Heroes of Iron Swords’ heeft 18 slachtoffers toegevoegd aan de lijst gesneuvelde Israëlische militairen. Het totaal komt daarmee op 44.

IDF-soldaten patrouilleren bij de grens met Libanon – Foto: Ayal Margolin/Flash90

Intussen heeft de IDF duizenden Israëlische burgers geëvacueerd uit tientallen nederzettingen in het grensgebied met de Gazastrook. Het opperbevel van de IDF heeft ’tienduizenden’ soldaten naar het gebied gestuurd.

Hamas-commandant Ayman Younis zou zijn gedood bij een luchtaanval op zijn huis in Gaza. Younis zou onder het puin van zijn huis in Nusirat in het centrum van de Gazastrook.

12.00: Het dodental van de Hamas-terreuraanval op Zuid-Israël is aan Israëlische zijde opgelopen tot meer dan 350. Het aantal in ziekenhuizen opgenomen of behandelde gewonden loopt richting 2000. De IDF zou zo’n 400 Hamas-terroristen gedood hebben bij de gevechten in tenminste 22 kibboetsen, dorpen en steden langs de grens met Gaza.

Ook zijn er tientallen terroristen gevangen genomen. Het misschien wel meest schokkende cijfer: zo’n 100 Israëli’s zijn gegijzeld en door de terroristen naar Gaza vervoerd. Zowel bij de gegijzelden als de doden en gewonden gaat het in overgrote merendeel om Israëlische burgers, onder wie veel vrouwen, maar ook ouderen en kinderen. Op dit moment zou nog op acht plaatsen langs de grens gevochten worden. IDF-soldaten bevrijdden vannacht op verschillende plaatsen gijzelaars en doodden terroristen.

De IDF heeft een website – getiteld ‘Helden van IJzeren Zwaarden’ (de naam van de militaire operatie tegen Hamas) – geopend waarop wordt gepubliceerd welke van zijn soldaten zijn gesneuveld in de strijd tegen de terroristen. Op dit moment (zondag om 12.00 uur) zijn dat er 26, in rang uiteenlopend van soldaat tot kolonel. Verwacht wordt dat het dodental onder zowel burgers als militairen verder zal oplopen.

Israël blijft opvallende terughoudendheid betrachten

Gedurende de nacht voerde Israël luchtaanvallen uit op Hamas-doelen in Gaza. Daarbij ging het om allerlei installaties van zowel de militaire als de civiele tak van de terreurorganisatie: raketlanceerinstallaties, commando- en communicatiecentra, maar ook bankfilialen van Hamas en huizen van leiders van de terreurorganisatie. Volgens bronnen binnen de medische afdeling van Hamas zouden daarbij zo’n 300 Palestijnen zijn gedood. Toch blijft Israël opvallende terughoudendheid betrachten: zo werd een elf verdieping hoog gebouw in het centrum van Gaza vernietigd, maar pas nadat de bewoners van de torenflat gewaarschuwd waren en een goed heenkomen konden zoeken. Premier Benjamin Netanyahu heeft Gazanen opgeroepen hun huizen te verlaten om geen slachtoffer te worden van de ‘enorme vergelding’ tegen Hamas.

Aan de grens met Libanon neemt de spanning toe nadat Hezbollah-terroristen Israëlische stellingen op Mt. Dov met mortieren onder vuur namen. De IDF beantwoordde dit met artillerievuur. ook zouden verschillende raketten vanuit Zuid-Libanon zijn afgevuurd, zonder veel schade aan te richten of slachtoffers te maken. Israël roept honderdduizenden reservisten op om de dreiging vanuit het noorden het hoofd te bieden, maar de mogelijkheid bestaat dat de Joodse staat een driefrontenoorlog zal moeten voeren als ook terreurgroepen op de Westelijke Jordaanoever zich in de strijd mengen. Tot nu toe houden die zich stil, maar de vraag is of dat ook gebeurt wanneer de IDF een grondoperatie in Gaza begint.

Op de foto hierboven: Brandweermannen proberen auto’s te blussen die in brand vlogen toen een Hamas-raket een woonwijk in Rishon LeZion raakte – Foto: Yossi Aloni/Flash90

Plaats opmerking