Israël verdedigt zich in Den Haag tegen Zuid-Afrikaanse genocideklacht
Nieuws

Israël verdedigt zich in Den Haag tegen Zuid-Afrikaanse genocideklacht

Bart Schut 03 januari 2024, 17:17
Israël verdedigt zich in Den Haag tegen Zuid-Afrikaanse genocideklacht

Israëlische juristen zullen zich volgende week bij het Internationale Hof voor Justitie in Den Haag verweren tegen de beschuldiging dat de Joodse staat genocide pleegt in Gaza. Die aanklacht was ingediend door Zuid-Afrika. Het Internationale Hof voor Justitie behandelt klachten van lidstaten tegen elkaar en moet niet verward worden met het eveneens in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof.

Volgens Israëlische bronnen zal op 11 januari Zuid-Afrika de beschuldiging toelichten, waarna een dag later het de beurt is aan de Israëlische juristen. Vijftien rechters zullen zich vervolgens over de zaak buiten. Juridische experts verwachten niet dat het Hof mee zal gaan in de Zuid-Afrikaanse klacht, maar wel bestaat de mogelijkheid dat zij Israël zullen verzoeken bijvoorbeeld meer hulpgoederen voor Palestijnen in Gaza toe te laten.

Israël wijst op de extreme maatregelen die de IDF neemt om burgerslachtoffers te voorkomen, maatregelen die geen ander land op aarde neemt of zou nemen in vergelijkbare omstandigheden

Israël is als ondertekenaar van het VN-Genocideverdrag uit 1948 gebonden aan uitspraken van het Hof in Den Haag. Zuid-Afrika beschuldigt de Joodse staat in zijn klacht ervan dat zijn acties in Gaza “van genocidale aard zijn, omdat zij worden uitgevoerd met het vereiste oogmerk de Palestijnen als nationale, etnische of raciale groep te vernietigen .”

Israël noemt de beschuldiging ‘schandalig’ en wijst op de extreme maatregelen die de IDF neemt om burgerslachtoffers te voorkomen, maatregelen die geen ander land op aarde neemt of zou nemen in vergelijkbare omstandigheden. Israël heeft 70.000 maal telefonisch met Gazaanse burgers gesproken om hen te waarschuwen voor aanvallen en met datzelfde doel 13 miljoen tekstboodschappen,14 miljoenen voicemailberichten achtergelaten en 7 miljoen flyers afgeworpen. Daarnaast wijst Israël erop dat Hamas de burgerbevolking in Gaza als menselijk schild gebruikt, bijvoorbeeld door geen burgers toe te laten tot schuilkelders of door de gewelddadige diefstal van hulpgoederen.

‘De geschiedenis zal oordelen over de Zuid-Afrikaanse hulp aan de erfgenamen van de nazi’s’

Volgens Hamas zijn er meer dan 20.000 Palestijnen omgekomen sinds de terreurorganisatie de oorlog begon met het bloedbad onder Israëli’s op 7 oktober. De terroristen staan er echter om bekend de cijfers over slachtoffers op te blazen, soms zelfs met een factor tien of meer. Bovendien maakt Hamas geen onderscheid tussen burgers en terroristen bij deze getallen. Israël zegt sinds 7 oktober bijna 10.000 Hamas- en andere terroristen gedood te hebben.

In dat licht is het begrijpelijk dat Jeruzalem woedend is over de door Zuid-Afrika uitgesproken beschuldiging. Israëlische juristen spreken van een moderne versie van het eeuwenoude racistische ‘bloedsprookje’, waarin Joden valselijk van rituele moorden op niet-Joden worden beschuldigd. Regeringswoordvoerder Eylon Levy noemt het ’tragisch’ dat Zuid-Afrika ‘gratis strijdt voor anti-Joodse racisten‘: “De geschiedenis zal oordelen over de Zuid-Afrikaanse hulp aan de erfgenamen van de nazi’s.”

Op de foto hierboven het Vredespaleis in Den Haag waar het Internationale Hof voor Justitie is gehuisvest – Foto: Velvet via Wikimedia Commons

Plaats opmerking