Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israël verdedigt zich in Den Haag tegen Zuid-Afrikaanse genocideklacht

Bart Schut 03 januari 2024, 17:17
Israël verdedigt zich in Den Haag tegen Zuid-Afrikaanse genocideklacht

Israëlische juristen zullen zich volgende week bij het Internationale Hof voor Justitie in Den Haag verweren tegen de beschuldiging dat de Joodse staat genocide pleegt in Gaza. Die aanklacht was ingediend door Zuid-Afrika. Het Internationale Hof voor Justitie behandelt klachten van lidstaten tegen elkaar en moet niet verward worden met het eveneens in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof.

Volgens Israëlische bronnen zal op 11 januari Zuid-Afrika de beschuldiging toelichten, waarna een dag later het de beurt is aan de Israëlische juristen. Vijftien rechters zullen zich vervolgens over de zaak buiten. Juridische experts verwachten niet dat het Hof mee zal gaan in de Zuid-Afrikaanse klacht, maar wel bestaat de mogelijkheid dat zij Israël zullen verzoeken bijvoorbeeld meer hulpgoederen voor Palestijnen in Gaza toe te laten.

Israël wijst op de extreme maatregelen die de IDF neemt om burgerslachtoffers te voorkomen, maatregelen die geen ander land op aarde neemt of zou nemen in vergelijkbare omstandigheden

Israël is als ondertekenaar van het VN-Genocideverdrag uit 1948 gebonden aan uitspraken van het Hof in Den Haag. Zuid-Afrika beschuldigt de Joodse staat in zijn klacht ervan dat zijn acties in Gaza “van genocidale aard zijn, omdat zij worden uitgevoerd met het vereiste oogmerk de Palestijnen als nationale, etnische of raciale groep te vernietigen .”

Israël noemt de beschuldiging ‘schandalig’ en wijst op de extreme maatregelen die de IDF neemt om burgerslachtoffers te voorkomen, maatregelen die geen ander land op aarde neemt of zou nemen in vergelijkbare omstandigheden. Israël heeft 70.000 maal telefonisch met Gazaanse burgers gesproken om hen te waarschuwen voor aanvallen en met datzelfde doel 13 miljoen tekstboodschappen,14 miljoenen voicemailberichten achtergelaten en 7 miljoen flyers afgeworpen. Daarnaast wijst Israël erop dat Hamas de burgerbevolking in Gaza als menselijk schild gebruikt, bijvoorbeeld door geen burgers toe te laten tot schuilkelders of door de gewelddadige diefstal van hulpgoederen.

‘De geschiedenis zal oordelen over de Zuid-Afrikaanse hulp aan de erfgenamen van de nazi’s’

Volgens Hamas zijn er meer dan 20.000 Palestijnen omgekomen sinds de terreurorganisatie de oorlog begon met het bloedbad onder Israëli’s op 7 oktober. De terroristen staan er echter om bekend de cijfers over slachtoffers op te blazen, soms zelfs met een factor tien of meer. Bovendien maakt Hamas geen onderscheid tussen burgers en terroristen bij deze getallen. Israël zegt sinds 7 oktober bijna 10.000 Hamas- en andere terroristen gedood te hebben.

In dat licht is het begrijpelijk dat Jeruzalem woedend is over de door Zuid-Afrika uitgesproken beschuldiging. Israëlische juristen spreken van een moderne versie van het eeuwenoude racistische ‘bloedsprookje’, waarin Joden valselijk van rituele moorden op niet-Joden worden beschuldigd. Regeringswoordvoerder Eylon Levy noemt het ‘tragisch’ dat Zuid-Afrika ‘gratis strijdt voor anti-Joodse racisten‘: “De geschiedenis zal oordelen over de Zuid-Afrikaanse hulp aan de erfgenamen van de nazi’s.”

Op de foto hierboven het Vredespaleis in Den Haag waar het Internationale Hof voor Justitie is gehuisvest – Foto: Velvet via Wikimedia Commons

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
Bas Fortuin 03 januari 2024, 19:29
Eens met de Column van Dhr. Bart Schut: Israëlische juristen zullen zich volgende week bij het Internationale Hof voor Justitie in Den Haag verweren tegen de beschuldiging dat de Joodse staat genocide pleegt in Gaza. Die aanklacht was ingediend door Zuid-Afrika." Israëlische juristen zullen deze aanklacht direct naar de Prullenbak verwijzen door te stellen dat Hamas 7/10/23 genocide pleegde op ruim 1200 burgers in Israël op de meest gruwelijke wijze. Het antisemitische Hamas begon - trots op haar Haat-Handvest - de oorlog - en wil die vooralsnog niet beëindigen. Z-Afrika heeft nog steeds veel boter op het hoofd. Dus?
Ruud 03 januari 2024, 19:48
Ik denk dat ik al kan voorspellen hoe dit gaat aflopen. Uitgaande dat de juristen de afloop van de zaak juist inschatten en Israël niet veroordeeld wordt voor genocide. Hiervoor zullen de rechters wel de feiten objectief moeten beoordelen...of dat gaat gebeuren, daarover is de jury nog in beraadslaging. De linkse media gaat een positieve uitspraak geheel negeren zodat de ongepaste beschuldigingen door de hamas steunende meute gebezigd kan blijven worden. Sterker en zal door menige redactie een dusdanige draai aan worden gegeven dat Israël toch weer in een kwaad daglicht geplaatst zal worden. Want enige positieve uitspraak over of voor Israël past niet in het narratief van de indoctrinatie die over de westerse samenleving wordt uitgestort. Deze indoctrinatie houden ze al 76 jaar in stand en die gaan ze niet ongedaan maken. Het narratief van de zielige palestijnen en de kwaadaardige machthebbers in Israël past helemaal in hun straatje want de grote koppen met een font zo groot als chocolade letters levert nu eenmaal verkoopcijfers, reclame inkomsten en honderdduizenden clicks op. Zouden ze de werkelijkheid weergegeven dan staat de dag erna een lynch meute met hamasvlaggen voor de deur te schreeuwen en intimideren.
Tanno Gerritsen 04 januari 2024, 21:51
Zolang er in Zuid-Afrika een partij in het parlement zit die oproept tot genocide op blanken is het land niet in een positie om een ander land van genocide te beschuldigen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *