Israël verovert Rafah-grensovergang, Hamas wil slechts 18 gijzelaars vrijlaten
Nieuws

Israël verovert Rafah-grensovergang, Hamas wil slechts 18 gijzelaars vrijlaten

Redactie 07 mei 2024, 14:35
Israël verovert Rafah-grensovergang, Hamas wil slechts 18 gijzelaars vrijlaten
Israëlische pantservoertuigen rukken op naar de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte nabij de stad Rafah - Screenshot X/IDF

Terwijl IDF-tanks vanmorgen vroeg door de zuidelijke Gazastrook rolden en de belangrijke grensovergang met Egypte bij Rafah innamen, doet Hamas net alsof het heeft ingestemd met een overeenkomst voor een wapenstilstand. Alleen lagen de voorwaarden die Hamas nu presenteert voor een staakt-het-vuren nooit op de onderhandelingstafel en lijken bij voorbaat onacceptabel voor de Israëlische regering

Zo probeert Hamas het voor te doen aan de internationale gemeenschap alsof Israël nu een akkoord afwijst. Maar de voorwaarden lijken volledig onaanvaardbaar voor Jeruzalem. Hamas wil nog slechts achttien gijzelaars vrijlaten, in ruil voor een wapenstilstand van 136 dagen! Israël zou op zijn beurt voor elke gijzelaar – of die nu levend of dood is – 50 Palestijnen moeten vrijlaten. Daarbij gaat het om terreurverdachten, opgepakte terroristen en zelfs veroordeelde moordenaars.

Niemand weet hoeveel levende gijzelaars Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen en criminele bendes nog in handen hebben. Maar het feit dat het aantal dat de terroristen wil vrijlaten elke week lager wordt, doet weinig goeds vermoeden. Dat ging van 60 naar 40 en via 33 nu naar 18. Waarbij Hamas niet eens kan garanderen dat dit handjevol nog in leven is. Bovendien willen de terroristen niet meer gijzelaars vrijlaten tenzij Israël zich volledig terugtrekt uit de Gazastrook. Israëlische functionarissen beklagen zich er over dat de Amerikanen met Hamas over dit nieuwe voorstel onderhandelden zonder Jeruzalem te informeren om zo de regering-Netanyahu voor een voldongen feit te plaatsen.

Intussen zet de IDF zijn offensief tegen Rafah, het laatste terreurbolwerk in de Gazastrook, voort. Palestijnse burgers vluchtten vanuit die stad naar het nabijgelegen Khan Younis. Maar het lijkt vooralsnog niet om een grootscheeps grondoffensief te gaan. De IDF-operaties richten zich op het oosten van Rafah en de grensovergang tussen Gaza en Egypte, die vanmorgen werd ingenomen door eenheden van de 401e pantserbrigade (beelden op X hier). Vannacht waren er beelden te zien van zware, maar gerichte bombardementen door Israëlische gevechtsvliegtuigen op Rafah, waar de Hamasleiding zich met haar laatste bataljons heeft verschanst en waar vermoed wordt dat de meeste resterende gijzelaars (of hun lichamen) worden vastgehouden.

Opmerkingen (5)
tiki 07 mei 2024, 19:45
Eindelijkl. Dit is de enige taal die deze terreur bende begrijpt en gelukkig geeft Israel onze universiteits vrienden weer wat 'zinvols te doen want géén studenten campementen & protesten voor Oekraine, Afghanistan, Iraanse studenten & vrouwen, Jemen, Sudan, Afrika (waar 35 gewapende conflicten heersen) etc.etc.etc.etc. Ze weten niet eens dat die er zijn, en dus komen ze daar hun bed niet voor uit! De énig obsessie die deze vredesduiven hebben zijn voor een niet bestaand volk in een niet bestaand land. Een pluim voor de universitaire educatie! Als het niet zo über pathetish was dan was het totaal komisch!
C k. Willemsen 07 mei 2024, 20:29
50 criminelen tegen 1 gegijzelde. En dan niet eens weten of de gegijzelde nog leeft. Idioot!
Rena Weissman 07 mei 2024, 21:59
NIW, ik vraag jullie bij deze, alstublieft, zorg dat dit soort dingen goed vertelt worden in de toekomst, als dit conflict (over 10 jaar, 100 jaar) lijdt onder geschiedvervalsing hebben de Joden een heel groot probleem. Dit moet goed overgebracht worden op de volgende generatie, anders hebben de antisemieten straks een 'logische' reden ons te haten en vervolgen, als er in de geschiedenisboeken komt te staan dat wij genocide plegen, dit moet goed komen. We moeten dit goed vertellen en we mogen nooit vergeten!
Shlomo Itai 07 mei 2024, 22:43
Heel toevallig komen Hamas en Egypte met een “voorstel” na een moorddadige aanval door Hamas. Zo doorzichtig. Ik hoop dat Israël nu eindelijk een grote fout corrigeert en de hele grens tussen Gaza en Egypte weer onder controle neemt en de aanvoerlijnen van Hamas afsnijdt. Anders hebben we binnen maximaal vijf jaar weer oorlog.
Ruud 08 mei 2024, 15:32
@Rena: al jaren schrijft het NIW en ook de Joodse media de echte werkelijkheid. Alleen niemand van de linkse meelopers en de islamisten die Europa overstromen kunnen begrijpend lezen, of hebben alleen interesse in het sprookje dat hun uitkomt. Net was er een video van J✡️TV op YouTube te zien, waarin Olly Andersfeld een gedeelte van een interview laat zien van Hillary Clinton. Zij vertelt dat in 2000 er een vredesoverleg was onder leiding van Bill Clinton, een democraat, en zij zegt de waarheid dat arafat het aanbod geweigerd heeft. Verder zegt ze ook hoe Israël in 2005 de Gazastrook heeft ontruimd van alle Joden en hun eigendommen, met achterlating van de intacte infrastructuur van fruit- en bloemenkassen en hoe hamas dit meteen heeft vernietigd. Dit bewijst: links weet wel hoe de vork in de steel zit maar ze ontkennen en liegen het liever weg om in een goed blaadje te komen met miljoenen moslims
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *