Israël verweert zich in Den Haag
Israël

Israël verweert zich in Den Haag

Redactie 11 januari 2024, 11:00
Israël verweert zich in Den Haag

Israëlische juristen onder leiding van oud-opperrechter Aharon Barak verweren zich op 11 en 12 januari bij het Internationale Hof voor Justitie in Den Haag tegen de beschuldiging dat de Joodse staat genocide pleegt in Gaza. Die aanklacht is ingediend door Zuid-Afrika. Het hof, bekender als het Internationaal Gerechtshof, houdt zitting in het Vredespaleis en behandelt klachten van lidstaten tegen elkaar. Het is niet te verwarren met het eveneens in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof. 

Experts verwachten niet dat het hof mee zal gaan in de Zuid-Afrikaanse aanklacht, maar wel bestaat de mogelijkheid dat de rechters Israël verzoeken meer hulpgoederen voor Palestijnen in Gaza toe te laten. Israël is als ondertekenaar van het VN-Genocideverdrag uit 1948 gebonden aan uitspraken van het IHJ. Zuid-Afrika beschuldigt de Joodse staat ervan dat zijn acties in Gaza “van genocidale aard zijn, omdat zij worden uitgevoerd met het vereiste oogmerk de Palestijnen als nationale, etnische of raciale groep te vernietigen.”

Israël wijst op de extreme maatregelen die de IDF neemt om burgerslachtoffers te voorkomen, maatregelen die geen ander land zou nemen in vergelijkbare omstandigheden. Bovendien gebruikt Hamas de bevolking in Gaza als menselijk schild. Regeringswoordvoerder Eylon Levy noemt het tragisch dat Zuid-Afrika ‘gratis strijdt voor anti-Joodse racisten’: “De geschiedenis zal oordelen over de Zuid-Afrikaanse hulp aan de erfgenamen van de nazi’s.”

Plaats opmerking