De cijfers liegen er niet om. Begin deze week bereikte Israël voor het eerst in zeven maanden de grens van 10 duizend nieuwe coronabesmettingen. Dit getal ligt dicht bij de maxima van januari van dit jaar en september 2020. Het sterftecijfer blijft nog achter bij die pieken, maar is alleszins verontrustend: in de week van 17 tot en met 24 augustus stierven bijna tweehonderd Israëli’s aan de gevolgen van covid-19.
De regering van premier Naftali Bennett zet in op een massavaccinatie met een derde prik. Alle Israëli’s boven de 30 kunnen nu aanspraak maken op zo’n booster shot. Experts zagen daar afgelopen woensdag al de effecten van: het aantal ernstige ziekte gevallen nam af, maar het totale aantal besmettingen weigert vooralsnog kleiner te worden. Wel is er opnieuw een duidelijk causaal verband tussen vaccinatie en afname van besmettingen: de twintig procent ongevaccineerde Israëli’s leveren de helft van de ernstige gevallen. En die gevallen dalen nu vooral onder groepen die hun derde prik al gehad hebben. Vandaar de beslissing de minimale leeftijd daarvoor snel te verlagen.
Sjabbesdiensten
Hopelijk is dat net op tijd, want zeven Israëlische ziekenhuizen lieten deze week weten hun breekpunt bereikt te hebben. Niet eens zozeer vanwege de nieuwe golf besmettingen, maar vooral vanwege geldgebrek en de overwerktheid van het personeel. De ziekenhuisdirecteuren dreigen nu alleen nog maar ‘sjabbesdiensten’ te draaien. “We hebben geen apparatuur, geen middelen, we kunnen geen salarissen betalen,” zei Ofer Martin, baas van het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem deze week tegen The Times of Israel. “Anderhalf jaar hebben we onze medewerkers ingezet om dag en nacht te werken en ons land te redden. Ik schaam mij ervoor hier nu als een bedelaar te staan.”
Minister van Gezondheid Nitzan Horowitz zegt de problemen op te zullen lossen, maar minister van Financiën Avigdor Liberman houdt vooralsnog zijn hand op de knip. Er is meer protest dan alleen dat van de ziekenhuizen. Werknemers op de internationale luchthaven Ben-Gurion zijn bang door nieuwe coronamaatregelen hun baan kwijt te raken. Door hun protesten liep zelfs het vliegtuig dat premier Bennett naar Washington moest brengen om daar president Biden te ontmoeten, vertraging op. Ongevaccineerde leraren dreigen de staat voor de rechter te slepen als zij gedwongen worden onbetaald verlof op te nemen.
Onmogelijk
De saamhorigheid en het optimisme in de Joodse staat die leidden tot de snelste en meest succesvolle vaccinatiecampagne ter wereld, lijken ernstig aan getast door de door de deltavariant veroorzaakte nieuwe besmettingsgolf. Bovendien wijst onderzoek uit dat het Pfizervaccin na zes maanden minder effectief wordt.
Er is steeds meer kritiek, Israëli’s gaan de straat op om te demonstreren tegen semiverplichte vaccinaties en het impopulaire groene paspoort, het vaccinatiebewijs dat Israëli’s nodig hebben om aan veel aspecten van het openbare leven deel te kunnen nemen. Concerten en festivals hebben een maximaal bezoekersaantal van vijfduizend, maar Israël zou Israël niet zijn als er voor religieuze bijeenkomsten geen uitzondering wordt gemaakt. Ondanks de hoge besmettingsaantallen en de nog steeds lagere vaccinatiecijfers onder orthodoxe dan onder seculiere Joden, mag de Klaagmuur in de aanloop naar de hoge feestdagen dagelijks tienduizend bezoekers ontvangen. Volgens de autoriteiten zal dit moeten gebeuren in overeenstemming met alle coronarestricties, maar zelfs de regering kan niet aangeven hoe dat precies zou moeten werken. Waarschijnlijk omdat ook zij, net als iedereen die de Kotel ooit heeft bezocht, weet dat dit volstrekt onmogelijk is.
FOTO: Miriam Alster /flash90